Elektriğin frekansı hakkında kafam karıştı :)

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,069
Puanları
156
Yaş
39
Herkese selamun aleyküm hayırlı çalışmalar bol bereketli ve helal kazançlar dilerim...

Değerli ustalarım şu aşağıda gördüğümüz bizim Şebeke geriliminin bir frekans peryot örneği bunu kimse sorsak 50 hz diye cevap verir Eyvallah ama birde kafama şu takıldı.

Elimde bir multimetre var faz nötr arası frekans konumunda tuttum mu 50 hz yazıyor fakat bunu 3 fazlı olarak düşünürsek karşımıza ne çıkar ?

Niçin : Aşağıdaki resimde de görüldüğü frekansın başladığı tam sıfır noktasını R fazı dersek bundan 30 derece sonra S fazı ve S fazından 30 derece sonra da T fazı geliyor şimdi ben elimdeki multimetreyi R fazı ile S fazına bağlamış olsaydım frekansım kaç Hz olurdu :D ( muhtemelen multimetre kömür rengini alabilirdi çünki ucuz 3-5 liralık bir cihazdı o yüzden denemeyi korktum )

Maalumunuz multimetreyi ACV konumunda Faz ile nötr arasına tutunca 220V olarak kabul ettiğimiz voltajı okuyoruz ( kimi yerde 196 volt kimi yerde 230 volt olabiliyor besleme kablosunun kesiti ile ve trafoya olan mesafe ile hatta o hattan beslenen alıcılar ile bile alaka kurulabilir buna da eyvallah :D )


TB10_2.gif



Gelelim ben bu soruyu niçin sordum :

Geçen gün fabrikada bir tane 3 fazlı motor sürücüye küçük bir 3 fazlı asenkron motor bağladık 0,55 kw falandı sanırım ;)

Sürücünün frekans ayarlarına girip max çıkış frekansını 400 Hz olarak belirttim potu aktif ettim sonra motoru 400 hz de çalıştırınca motor çok komik bir an yaşattı bize :) çıraklar yanımızdan kaçtı diğer usta arkadaş motoru tutuyodu bıraktı attı kıs lan kısss patlayacak şimdi diye bağırmalar falan yaşadık :D

Tamam elektronik devreler ile 400 hz ye değil khz lere ghz lere bile ulaşılabilir ondan şüpem yok da merak ettim 3 faz her birisi diğerinden 30 derece sonra başladığına göre aralarında frekans farkı var mıdır çünki kaç derece sonra başlarsa başlasın nötre karşı her biri 50Hz
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
"3 adet aynı araç düşünün hepsi de 100 km mesafe ve 50 km/s ile gidecek. Her araç öncekinden 30 dk sonra hareket etmeli 1. araç 12 de marşa bastı burası önemli değil. Bu şartlara göre hangi saatte hareket eden araç 1. olur?" sorunuz yukardaki soruyu sormak gibi oldu.
Sonuç değişmez yani yaptığım benzetme alternatör içindeki faz/frekans farkını anlatmak içindi. Tel fazın trifazın bir kolunu kullanmak olduğunu söylemiyorum bile ;)
 
Öncelikle 30 dereceyi nerden buldunuz bunu anlamadım bizim şebekemizde fazlar arası 120 derecedir. faz faz arası frekans ölçümünde de gene 50hz görürsünüz. zira iki faz eğrilerinin birleşimi fazın birini nötür gibi değişmiyor kabul ederek çizim yaparsak karşımıza yukardaki şeklin aynısı yani sinüs çıkar sadece rms değeri 220v değil de 380v olan bir sinüs eğrisi çıkar.

hız kontrol ile yaptığınız denemeye gelince 400hz de o motor durmuş olur 50hz den sonra hız kazansa da giderek tork kaybettiği için yüke ve yapıya bağlı olarak belirli bir frekanstan sonra tekrar yavaşlamaya başlar ve durur motor dönmez. hızı tekrara düşürdüğünüzde motor yeterli tork kazandığı frekansa indiğinde tekrar harekete başlar.

çünki frekansın artmasıyla beraber motora uygulanan geriliminde artırılması gerekir. cihazda bulunan gerilim 50hz üstünde ki frekanslar için yetersiz kalacağından motorun tork kaybetme nedeni budur.

yük altında çalışmada bu durum 60-70hz frekanslarda belirginleşir iken boşta daha yüksek frekanslarda gerçekleşir.

bunun motor ya da sürücü açısından elektriksel bir zararı yoktur. fakat motor rulmanları hasar görebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,844
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst