Elektriği uzun mesafe taşımak

bolanka

Üye
Katılım
20 Nis 2008
Mesajlar
92
Puanları
1
Yaş
39
İyi günler arkadaşlar. Ben bir şeyi merak ediyorum. Üretilen 1kw gücündeki elektriği 300 mt uzağa taşırsam mesafeden dolayı ne kadarlık bir kaybım olur? İnternette şöyle bir formül buldum:

0.074*L*N/s buna göre hesaplarsam 8.8 çıkıyor. Bu gerilim düşümü mü? Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan yardım istiyorum Teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
bulduğun gerilim düşümüdür.Güç devresinde %5'in altı kabul edilebilir.220v da 11v kayıp sınırlar dahilindedir.Sizin değer8,8v ise sorun yoktur
 
Bulduğun değer %8.8 Trifazede bu değerin %3'ün altında Monofazede ise %1,5 altında olması gerekir. 8.8 olduğuna göre sen 220 V 2,5mm² kablo ile hesap yapmışsın.Bu durumda hattın sonunda 200 V alırsın. %1,5 un altına düşmen için 16 mm² kablo kullanman gerekir.
 
Teşekkür ederim arkadaşlar. Ben yüzde gerilim düşümü hesabını yönetmeliklerden dolayı yapmıyorum. Bir okul projesi için elektrik üreteceğiz. Okulun 300 mt uzağında uygun bir yer var. Fakat aradaki mesafe beni düşündürüyor. Okula hat çektiğimde ne kadarlık bir kayıp söz konusu olur onu düşünüyorum. Dediklerinize göre ve benim hesabıma göre 1kw da 300 mt mesafede 2.5 mm kesitinde iletkenle %9 gibi bir kayıp var. Güç olarak da 1000.%9=90 W gibi bir kayıp var. Atladığım bir nokta yok değil mi?
 
Arkadaşım öncelikle belirteyim güç iletimi diye bişey yok. 1kw gücü taşımak istiyorum demişsin. Böyle bişey yok!
sen sanırım 1 kw lık bir cihazı çalıştıracaksın ve bu cihaza enerji vermek istiyorsun ya da artık elektrik üreteceksin enerji nakil hattı kuracaksın:) ama şu gerçekki 300 metre kablo çekmen gerekiyor.

Bu durumda;
öncelikle çalıştıracağın cihaz monofaze mi ? trifaze mi ? veya bir dağıtım panosu mu? bunu bilmek gerekir.
Çünkü;
- Aydınlatma ve priz devreleri için max gerilim düşümü % 1,5'i
- Motor devreler için max gerilim düşümü % 3 'ü,
geçmemelidir. Aksi taktirde düşük gerilimden cihaza zarar verirsin. Çalıştıracağın cihazın 1 faz ile mi 3 fazla ile mi besleneceği bu yönden önemlidir.

Ha bi de şu var.. Eğer trafo ile dağıtım panosu arasındaki mesafe uzak ise trafo ile dağıtım panosu arasındaki gerilim düşümü ve dağıtım panosu cihaz arasındaki gerilim düşümü toplamı da %5 'i geçmemelidir.

Gelelim hesaplamalara..
Monofaze için: %e=(0.074*L*N)/s
Trifaze için: %e=(0.0124*L*N)/s

L=hat uzunluğu (metre) N=güç (kW) s=kablo kesiti (mm2)
(iletken türü bakır kablo olarak, voltajlar monofaze için 220 V trifaze için 380 V olarak dikkate alınıp kısa formüller verilmiştir.)
 
Ben dağıtım panosuna enerji vermek istiyorum. Üretilen yerde diyelim ki 1kW'lık ve 220 Volt'luk bir cihazı çalıştırıyorum. Ürettiğim yerden 300 mt ötede dağıtım panosuna enerji verdiğim zaman kaybım ne olur? Sormak istediğim buydu. Ama denemeden sonucu kestirmek zor görünüyor. Teşekkürler...
 
İletkenlerde oluşacak güç kayıplarından bahsediyor iseniz , akımın karesi X iletken direnci X
çalışma süresi ( saniye ) wattır.
 
Ben dağıtım panosuna enerji vermek istiyorum. Üretilen yerde diyelim ki 1kW'lık ve 220 Volt'luk bir cihazı çalıştırıyorum. Ürettiğim yerden 300 mt ötede dağıtım panosuna enerji verdiğim zaman kaybım ne olur? Sormak istediğim buydu. Ama denemeden sonucu kestirmek zor görünüyor. Teşekkürler...






enerji
üretim yeri <-------------------------------------> dağıtım panosu
+ 300 metre
1 kW - 220V
cihaz

sen enerjiyi üreteceksin.. 300 metre ötedeki dağıtım panosuna vereceksin.. Ama enerji üretmek için 1 kW lık monofaze motor 'u (220 V ile çalışan motor) çalıştırmak zorundasın?
Benim anladığım bu.. Öyle bi yazıyorsun ki anlattığını anlamak için burda kendimizi yırtıyoruz. Biraz daha özenip yazsan da bizde adam gibi anlasak yardımcı olmaya çalışsak!

eğer yukarıdaki şema doğruysa 1 kW lık motoru nerden besleyeceksin? :)
1 kW lık
 
Ben anladım Bolanka'nın ne demek istediğini. Elektrik üreteceğiz demiş.1 KW 'lık monofaze alıcıyı çalıştıracak bir alternatörü var demek ki.Alternatöre bi şekilde hareket verecek ve çalıştıracak o önemli değil.300 m mesafede de ben 1 KW'lık alıcıyı çalıştırabilir miyim? diye soruyor. Bolanka; 2,5 mm² kablo ile %9 gerilim düşümü oluyor o zaman 1 KW ta da 90 W güç düşümü olur demişsin öyle bir hesap olmaz.Önemli olan alıcının minimum çalışma gerilimini sağlamak. Böylece alternatörünün gücüne uygun olan 1 KW lık alıcıyı çalıştırabilirsin.300 m mesafeye de 2,5 mm² kablo ile 220 V gönderemezsin.
 
yapma be sinanfor, anladın he? bravo tebrik ediyorum seni.

sinanfor anlarsın tabi, ben yazdıktan sonra, şekil çizdikten sonra.. Nedense ben yazana kadar kimse anlamamıştı:)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,726
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst