El Yapımı Co2 Lazer Tüp

turgut94

Üye
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
379
Puanları
6
Arkadaşlar. internette dolaşırken ilgimi çeken bir konu oldu.ev ortamında co2 laser tube yapmışlar .Bu konuyu açmamdaki maksat acaba biz de yapabilirmiyiz.veya bu konu ile ilgili olanların burada bilgi paylaşarak bir yerlere gelebilirmiyiz.Ben başlangıcını yaptım ilgilenenlerde bulduğu bilgiyi paylaşırsa niye olmasın.İlk önce bu linki inceleyerek başlayabiliriz. DIY CO2 Laser – Using Exhaled Air! at Buildlog.Net Blog
 
Sakat iş, lazer ve X ışınlarıyla oyun olmaz. Bi bakmışsın ki kör olmuşsun
 
Bu biraz yalan gibi şuan el yapımı lazer çok zor zaten gazın hareket ettiği tüp özel, evin neresinde yada hemen bulunacak bir yerde bu tüp kaldıki gerisini tamamlayalım.
 
Ben bu konuyu bir kaç sene erken başlatmışım.Biz ancak iki sene geriden takip ediyoruz konuları.Biraz araştırılsa bu konuyla ilgili bir çok bilgi bulabiliriz.ve bunu elyapımı olarak gerçekleştirenler de var.Bu tür uğraşı tedbir alınmazsa tabiiki tehlikeli olur.Bilinçli çalışmak gerekir,veya hiç bulaşmamak.
DIY CO2 Laser – Using Exhaled Air! at Buildlog.Net Blog
http://www.repairfaq.org/sam/co21asm.gif
 
Son düzenleme:
Deşarj tüpündeki vakum için bir vakum pompasına ihtiyaç bulunuyor.Deşarj tüpünde vakum için gerekli negatif(-mmHg) basıncını belki ev ortamında karşılamanız zor olabilir veya karşılayacak olan özel vakum pompasının belki de maliyeti, cihazın maliyetinin iyice yükselip,evde yapılmasını olanaksız da kılabilir.Ev ortamından bahsediliyor,ama bana sanki bir laboratuvar ortamı gibi görünüyor.Zaten yüksek teknoloji sayılabilecek bu düzeneğin de orada,laser ışığı için gerekli önlemlerin(Gerekli gözlüklerle,düzeneğin tutturma aparatlarıyla tespit edilip; yansıma,kırılma,sapma gibi durumlarına karşı, en yüksek koruma önlemlerinin) alınması şarttır.Kanaatimce bir tek elektrikli çalıştırma devresi evde kolayca yapılabilir.Bir de soğutma suyu devresi var,küçük bir su pompasıyla bu da yapılabilir.

Evde yapılabilen tip bir lazer olarak da; Bilim ve Teknik dergisinin,yine yakın zamanlarda (Ya bu yıl veya geçen yıl tam olarak da hatırlayamadım.) yayınlandığı bir dergi yazısında; evde yalnızca atmosferdeki açık hava ile (Atmosfer basıncında=1 atm.'de)cam bir masa üzerine kurulu bulunan bir düzenekle(Çok dar bir hava boşluğuna sahip olan bir düzeneğe, yüksek gerilim deşarjının uygulanması neticesiyle karşısındaki bir kağıt üzerinde parıldayan bir ışık noktası oluşturması) çalışabilen,vakum pompası ihtiyacı bulunmayan,elektrikli çalıştırma devresi kolayca yapılabilen,malzemeleri basit ve daha kolay temin edilebilen,ev kullanımı için daha uygun bir uygulaması, çok detaylı olarak anlatılmıştı.Bunu Bilim ve Teknik dergisinin, netteki eski arşiv sayılarından araştırıp bu konuyu bulmanız mümkün olabilir.Ayrıca, benim de bu konu epey ilgimi çekmiş, evde yapılabilir olduğuna inanmıştım.
 
Son düzenleme:
Benim de ilgimi çekti forumda paylaşıp bilgi alış verişi yapayım dedim ama şevkim kırıldı halbuki 120cm cam boruları da almıştım beni gaza getirselerdi belkide şimdi yapıp deneme yapmış olacaktım. vakum pompasının çok kuvvetli olması gerekmiyor olabilir .mühim olan helyum. co2,n2 nin belli oranlarda tüpün içine doldurmamız.suyla soğutma ve gerekli aynaları bağlayıp denemek. yabancı forumlarda bir çok uğraşan ve paylaşanlar var.
 
Şevkin kırılmasın devam.
Vakum pompası işi kolay .
Buzdolabı motorundan olur, lastik şişirme motorundan olur, el pompasına 2 sibop , al sana vakum pompası .
Tek derdin bu olsun.
Gazlarda var piyasada.
CO2 sanayide dolu .
Gaz altı kaynak makinelerinde kullanılır , hemde hesaplı.
Diğerleride öyle bulunabilir şeyler.
Tüpü çin işi 2000 dolar gibi.
Kendi yapan keyif alır.
Sonuçlanmasa bile araştırma safhasında pek çok temel fizik prensibini ve uygulamalarını öğrenmiş olursun.

Ne o öyle herşeyi alırım , yapamam havası.
Eh çalışırken dikkat her işde şart .

Birde laser diyotlar var.
DVD laseri ile balon patlatıp kibrit yakanlar dolu.
Şimdilerde 150W laser diyot üniteler bile bulunabiliyor...
 
Co2 sanayide gaz altı kaynak makinalarından alma çünkü onlar karışım tüp saf Co2 değil içinde helyum çok az argon vs.. var %75 Co2 diye biliyorum saf kullananlar çok nadir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,725
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst