Ekranlı S/FTP Kablo Topraklama

Katılım
4 Şub 2023
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
27
Merhabalar,
Bina içerisinde switch ve kullandığım bilgisayar cihazı arasında tempest açısından kullanılacak olan S/FTP kablonun (ekranlı UTP kablo) iki uçtan da topraklanması gerektiği yazıyor. Bu topraklamayı nasıl yapabilirim, daha önce yapan veya bilgisi olan var mı?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Mesela teknik forumlarda şu tarz ibareler var hep; "Daha yüksek EMI korumalı tercih edilecek ise çift kat ekranlı FF/UTP veya S/UTP örgülü ekranlı kablo tercih edilebilir. S/UTP ve F/UTP kablolar mutlaka her iki uçta topraklandırılmalıdırlar. Aksi halde veri iletişiminde olumsuz etki meydana getirirler." ben bu bahsi geçen her iki uçta topraklamayı nasıl yapıacağım? rj45'le çakmadan folyodan ayrı bi hat mı çekeceğim yoksa çaktığım cihazın elektrik topraklaması mı kastediliyor:S
 
muhtemelen profinet haberleşmede olduğu gibi yapacacaksınız. kablonun her iki ucuna rj45'i çakın. kablonun her iki tarafındaki ekranları direkt toprağa veya bi kabloyla topraklı şaseye bağlayın.
 
1675555675395.png

Çok telli ve tek parça CAT 7/6A/6 kablo (20'li Paket) için derecelendirilmiş Metal Korumalı (FTP) RJ45 Konnektörler​

Bu uygulamalarda kullanılacak özel konnektörler var. Topraklamayı takıldığı dişi soketten alacak. Dişi soket topraksız ise shiltler uygun bir kablo ile birleştirilip, takıldıkları yerin şasesine irtibatlanır. Zaten şaseler topraklı olmalıdır. şasesi plastik olan bir cihaz söz konusu olursa, besleme kablosundaki topraklamaya irtibatlanır. Rack kabinler için bu işlere özel aksesuarlar mevcut.
 

Yani hocam bu videodaki gibi, shilded rj45 (metal rj45) ile stp kablonun uçlarını çakmam yeterli olacak mıdır? Zaten rack kabin topraklı olduğundan ayrı bir hat vs çekmem gerekmeyecek öyle mi? Kablonun Bir tarafı kabinde switche bağlanacak diğer tarafı kameraya bağlanacak.
 
Bu durum yeterli olacaktır. Her iki uçtan topraklı olmayacak. Sadece kabin tarafından toprak teması olacak, kamera tarafında toprak teması olmayacak. IP kamera sistemlerinde ekransız CAT6 kabloda bile bir sorun olmuyor. Sizin ekranlı kablo, ekranlı konnektör ve kaliteli bir işçilik ile mükemmel olur. Fakat her iki taraftan topraklı olacak diye şart koşuluyor ise kablo çekimi sırasında toprak hattı da çekmeniz gerekecek.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,838
Son üye
sarioglu_55

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst