Doğru akımı nasıl ölçebilirim ?

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,069
Puanları
156
Yaş
39
Arkadaşlar herkese Selamun aleyküm benim bir problemim var.

Ben doğru akımı ölçebileceğim bir parça arıyorum

Misal iki besleme ucu bir tane analog çıkış ucu olsun iki de akım geçen uçlar akım ne kadar çok geçerse analog çıkışta da o kadar voltaj artsın...

Misal 0-100 Amper aralığında ölçüm yapabilsin ve 0-10 volt aralığında da bir çıkış verebilsin...
Ben bi cihaz araştırdım bu cihaza hall effect sensor diyorlar anladığım kadarı ile ama TÜRKİYE de bulunan ve bu söylediğim işi yapabilecek bir doğru akım ölçme sensörü var mı bildiğiniz ?

Analog yada dijital olması bişiy değiştirmez sadece doğru akımı ölçebileceğim bir malzeme olması yeterli...
 
pek Bilgim yok Ama Tes Markalı Ölçü Aletleri Var İStersen Onu Araştır..
 
Yok bana ölçü aleti olarak değil parça olarak lazım bir devrede kullanacağım...

Misal 380 voltu doğrultup bir alıcıya bağlayacağım ve bu alıcının kaç amper çektiğini hassas bir şekilde ölçeceğim Hem gerilim değeri yüksek seviyelerde olacak hem de akım hassasiyeti çok olacak...

Birde bu hall effect sensorler hakkında bilgi verebilirseniz çok mutlu olurum...
 
Hall effect akım sensörünü allegro firması üretir, türkiyede ise robit elektronik satmaktadır. Fakat bu sensör senin işeni görmez. bu sensör daha çok pens ampermetrelerde kullanılır ve de çok pahalıdır Arkadaşım
 
Peki benim işimi görebilecek farklı bir sensör söyleyebilmeniz mümkünmüdür yani doğru akımı ölçebiliyim bana yeter...
 
Doğru akım en basit şönt dirençle ölçülür. Ölçeceğin akıma uygun bir şönt direnç. Birde direncin uçlarındaki gerilimi ölçebilecek voltmetre işini görür. Esasen yüksek akımlı ampermetrelerde bir şönt direnç ve voltmetreden oluşur. Ölçü aleti satan herhangi biryerden akım ve gerilim değerlerini belirterek şönt direnç bulabilirsin (örneğin 100A 10mV gibi).

Kolay gelsin....
 
Sayın @testcimurat, söylediğiniz, yöntem olarak doğru ama ölçülecek akım aralığı çok geniş. 100 amperde 10mV gerilim düşümü sağlayacak şöntten, 1 amperde 100uV okunur, ama bu voltajı değerlendirebilmek de başlı başına iş.
 
lem' in akım sensörleri var. LEM CAS 25 np die bir sensör kullanmıştım bu isim altında arama yaparsanız bulabilirsiniz diye düşünüyorum.
 
Sayın "tyildizak" söylediğiniz doğru. Ama takdir edersinizki hiçbir ölçü sistemi nominal değerinin %1 inde doğru ölçüm yapmaz. Bu durumun en pratik çözüm sistemi kademeli yapmak . Bende 1 , 10 ve 100A lık dirençler var. Onları kullanıyorum.

Kolay gelsin......
 

Forum istatistikleri

Konular
128,285
Mesajlar
916,439
Kullanıcılar
450,117
Son üye
3ZİNED_

Yeni konular

Geri
Üst