Devlet mi, özel sektör mü mühendisler için bu ortamda daha avantajlı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
En iyisi kendi işin ama olanak yok ise özel sektörde kişi kendini bilgi bakımından daha iyi geliştirebilir diye düşünüyorum
 
kpss den korkuyorum. tarih coğrafya hayatım boyunca yapamadığım iki ders:( nasıl olur sizce 1 yıl içerisinde bu dersler çalışılıp yapılabilirmi. kpss yi kazanmayı çok istiyorum ama bi okadarda korkuyorum

Yapılabilir merak etme, mühendis olan rahatlıkla başarır emin ol... devletin sağladığı imkanları bilen, düzenli bir hayat isteyen kişi bunları geçer...
 
murata katılıyorum. Mühendis olan başarır. Ben yeni oryantasyonu bitirdim. Orda yeni başlayan bir arkadaşla tanıştım. Arkadaş 1990 doğumlu 3. sınıfta kpssye girmiş mezun oldu ve atandı.Şu anda 3. sınıfta olan arkadaşlar sınava biraz çalışarak girin. Karlı çıkarsınız.
 
Vay be hocam 1990 doğumlu vatandaş devlete kapağı atmış,özel sektöre nanik çekmiş. 2.500-3.000 tl civarı maaş cepte. Ben bile geç kalmışım.Hem ailesine hem kendisinide faydası çok olacak. Arkadaşı tebrik ediyorum.
 
Son düzenleme:
bende özel sektörde çalışıyorum yeni mezun sayılırım 5 ay oldu işe başlayalı gerçekten şartları çok zor daha şimdiden bütün sosyal hayatım bitti diyebilirim daha önce devlette çalışmak hiç aklıma gelmemişti.ama bende kpss den korkuyorum yani biz mühendisler için kazanması çok zor olurmu kpss hakkında pek bilgim yok ama 90 puan gerçekten çok yüksek gibi. hafta içi çok vaktim olmuyo 8de evde oluyorum zaten haftasonu kursa giderek başarabilirmiyim acaba ?
 
herkese merhaba, buradaki 18 sayfayı da üşenmeden okudum, hatta bazı yazarların yazılarını birkaç defa olmak üzere. sizlere birkaç sorum olacak, özellikle murat cengiz bey'den bu konuda yardımlar bekliyorum, öncelikle kendimi tanıtayım:

ben odtü elektrik-elektronik mühendisliği son sınıf öğrencisiyim, hayırlısıyla ocakta mezun oluyorum ve kararlarım neredeyse her gün değişmekte, sorularım şu şekilde:

-- devlet - özel yarışmasında açıkçası devleti düşünüyorum, ne kadar iyi bir okuldan mezun olsam da, 4 bin lira alan satış mühendisi arkadaşlarım, 3.300 alan aselsancı arkadaşlarım, 5 bin üstü alan P&G'ci arkadaşlarım olsa da, enerji opsiyonu okuduğum için imza yetkim olsa da, açıkçası karakterimden ötürü devlet bana daha sıcak geliyor, ha yanlış anlaşılmasın kastettiğim tembellik ya da işgüzarlık değil, garantici adamım ben. bu konudaki sorum ise şöyle: ne kadar devlet bazı konularda ağır bassa da, odtü mezunu olma kriteri beni bu ikilemden başka bir boyuta taşır mı? yani bu kadar sene saçları boş yere dökmüş olur muyum devlete girsem?

-- etrafta elektrik mühendisleri, elektrik-elektronikçilerden daha rahat kontenjan bulur deniliyor, doğrudur da, ancak benim yüksek akım/voltaj imza yetkimin olması, benim elektrik mühendisi kadrosuna atanmama yeterli olmaz mı?

-- dhmi'deki enroute kavramı nedir? bunun için hangi bölümden mezun olmak gereklidir? ve özellikle dhmi/teiaş/tedaş/epdk düşündüğüm için bu kurumlardaki elektrik-elektronik mühendisleri alımı nedir?

-- dil tazminatı almak için ingilizce diplomam yeterli midir? yoksa kpds'ye girmem gerekiyor mu?

-- birden fazla dil tazminatı almak istiyorum diyelim, kpds'nin birden fazla dil sınavına girmem mi gerekiyor? bu sınavlar aynı saatte yapılıyorsa, bu nasıl olacak?

-- devlette kariyer yapma şansı yüksek yazılmış, bu konuyu biraz daha açar mısınız? kademe kademe nasıl işliyor bu durum?

-- trt gibi özerk kurumların ayrıyetten dil sınavları var deniliyor, bu dil sınavı tam olarak nedir? kpds değil sanırım.

-- kit'lerde işe başladığımda çalışılan şehirler nerelerdir, eğer çeşitli şehirlerse hangi şehirde çalışacağımı nasıl seçebilirim?

-- ve ne yazık ki mülakat ve torpil durumu, etraftan çok şey duyuyorum ve malesef torpil diye adlandıracağım, ismi gibi kendisi de kötü olan şeyden bende hiç yok, bu durumda hakettiğime nasıl ulaşabilirim, daha doğrusu informal yoldan bu işler nasıl işliyor?

-- ve sanırım en önemli sorulardan biri: bu kadro atamaları, kontenjanlar, bunları güncel olarak nasıl takip edebilirm?


Not 1: daha çok sorum var aklımda, burada aklıma geldikçe soracağım, şimdiden hepinize teşekkürler.

Not 2: sayın murat cengiz, yazdıklarınız o kadar aydınlatıcı, mantıklı ve somut kanıtlar üstüne kurulu ki, size ayrıca teşekkür ederim buradaki paylaşımlarınız için, sizinle bir şekilde iletişime geçip bilgilerinizden yararlanmayı çok isterim.

Saygılar...

aklıma gelen bir soru daha:

-- kpss ile atamam yapıldıktan sonra askerlik durumu nasıl halledilebilir, bunun için ücretsiz izine ayrılıp askerliği tamamlayabilme gibi bir hakkım var mıdır?

bir not daha: yukarıdaki yazım da sadece murat cengiz'in cevaplamasını istemişim gibi bir ortam oluşmuşsa affola, cevaplarınızı lütfen esirgemeyin.

son sorumun cevabını buldum, bilmeyen arkadaşlarım için paylaşayım, teşekkürler

"Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılır."

kaynak: memurlar.net
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba kardeşim, benim yazdıklarımı beğendiğin için teşekkür ederim. Hep dediğim gibi durumun analizini yaptım yani kral çıplak iken kralın saçı sakalı ile yorum yapmayıp direkt olarak çıplak diyebildim. Teknik personelde özellikle devlette çalışma konusunda inanılmaz bir ön yargı var. Entrasan nokta başka mesleklerde bu durum gözükmezken, özel sektörün en çok yıprattığı teknik personel malesef bu yargıyı kıramamış, düşün burda devlette çalışmak o kadar kötü diyenlerin verdiği örneklerin mislisi özel sektörde var iken bunlar söylenmiş ve söyleniyor. Sağlık personeli ile ilgili forumlarda ise adamların özel sektörü; atanana kadar geçen süre olarak görüyor. Ki onların özel sektör şartları ve ücretleri bizim teknik personelin çalışma şartları ve ücretlerinden iyi olmasına rağmen. Yani özel sektör ile devlet kıyaslanırken, özel sektör tam bir toz pembe , her çalışan sanki bir ceo olacakmış gibi ifade ediliyor. Hep dediğim gibi emeklilik yaşı 65 olan bir ülkeyiz artık ve nufusumuz her gün katlanarak artıyor, şu anki emekli olanlar en geçi 48- 50 yaşında yasal emeklilik maaşını almaya başlayan kişiler, daha 65 yaş emeklilik yargısı ile çarpışmadı toplum. Devleti kötüleyip özel sektörü övenler hiç bunu düşündüler mi? Ben itü mezunuyum, banada hiç itü mezunu devlette çalışır mı diye alaya alıyorlar? Oysa çalıştığım birimlerde itü lü bi sürü meslektaşım var, sanki piyasa 7-8 binler havada uçuşuyorda biz devlete pinekliyoruz. 3 bin tl civarı maaş, emeklilik güvencesi, sigorta düzeni, maaş düzeni, sosyal haklar ve en önemlisi medeni çalışma saatlerinde bir yaşamı tercih etmeyim, onun yerine iş garantisi olmayan, her an ağır stres ve tempoda bir çalışma, fazla mesai içinde geçen bir yaşamı tercih edeyim çünkü ben itülüyüm, öys de senden daha çok soru cevapladığım için benim tercihim bu olsun , sen benim yerime devlete gir mesela ... Adamlardaki mantık bu . Her zaman söylediğim şey sırf para için kıyaslama yapmıyorum, çocuğum 23 nisan töreninde yanında olmak, eşimle bir haftasonu tatiline gitmek, her akşam ailemle birlikte olmak yani huzur benim için daha önemli. Bu dünyada ömrümüz kısa zaten, benim için iş sadece araçtır amaç değildir.

Arkadaşım yukarda hafiften anlattım durumu, sen Türkiyede mühendislik okuyan her öğrencinin hayalindeki bir üniversite ve bölümden mezun oluyorsun. Bir çok tanıdığım var odtü den mezun kamuda çalışan. KPSS katılım miktarlarını görebilirsin. Bu kişiler özelde iş bulamadıkları için değil, özelde civisi çıkmış bir iş hayatını istemeyen düzenli bir hayat isteyen kişiler oldukları için kamudadır. Büyük ihtimal özelde çalışsılardı aldıkları ücret daha fazla olurdu ama mutluluk ve huzur garanti olur muydu?. Yani sosyal güvencede bir hayat istemek tabiki senin en doğal hakkın. Eğer devleti seçip çalışmaya başlarsan, yakın çevrenden ve okul arkadaşlarının bir kısmından tepki alabilirsin. Falanca şu kadar kazanıyor falanca her ay yurt dışında diye emin ol senden daha huzurlu ve mutlu olmama ihtimalleri daha yüksektir. şimdi bilgim dahilinde sorularını cevaplamaya çalışayım.

"-- devlet - özel yarışmasında açıkçası devleti düşünüyorum, ne kadar iyi bir okuldan mezun olsam da, 4 bin lira alan satış mühendisi arkadaşlarım, 3.300 alan aselsancı arkadaşlarım, 5 bin üstü alan P&G'ci arkadaşlarım olsa da, enerji opsiyonu okuduğum için imza yetkim olsa da, açıkçası karakterimden ötürü devlet bana daha sıcak geliyor, ha yanlış anlaşılmasın kastettiğim tembellik ya da işgüzarlık değil, garantici adamım ben. bu konudaki sorum ise şöyle: ne kadar devlet bazı konularda ağır bassa da, odtü mezunu olma kriteri beni bu ikilemden başka bir boyuta taşır mı? yani bu kadar sene saçları boş yere dökmüş olur muyum devlete girsem?"

-İnsanız aklımıza gelir, "madem devlette mühendis olacaktın, odtüden mezun olmaya ne gerek vardı, sütçü imamdan mezun olanda giriyor." Bende sana söyleyim artık bu özel sektör bu kadar sert çalışma şartlarına sahip iken KPSS de de lys gibi bir seçici olmaya başlayacaktır, uzak değil. Kendi gözlemim devletin iyi kurumlarına ve görevlerine odtülerin geldiğidir. Hiçbir emek boşuna yapılmış olmaz. Üstelik odtü lü olarak devletteki kariyer meslekleri denilen uzmanlık alanlarına girme şansın çok yüksektir.

"-- etrafta elektrik mühendisleri, elektrik-elektronikçilerden daha rahat kontenjan bulur deniliyor, doğrudur da, ancak benim yüksek akım/voltaj imza yetkimin olması, benim elektrik mühendisi kadrosuna atanmama yeterli olmaz mı.?"

- 2010 yılından itibaren elektrik mühendisleri ile elektrik-elektronik mühendisleri aynı kadroya başvurabiliyor. Hatta enerji opsiyonundan mezun olmasanda elektrik mühendisi kadrosuna atanabiliyorsun. Elektrik mühendislerin başvurduğu kod 4611, Elektrik-Elektronik Mühendisleri ise 4611 ve 4619 kodlarına başvurabiliyor.

"-- dhmi'deki enroute kavramı nedir? bunun için hangi bölümden mezun olmak gereklidir? ve özellikle dhmi/teiaş/tedaş/epdk düşündüğüm için bu kurumlardaki elektrik-elektronik mühendisleri alımı nedir?"


-Devlet hava meydanı işletmeleri hakkında pek bilgi sahibi değilim, memurlar nette forum kısmında cevabı vardır.
Elektrik kit kurumları Teiaş, Eüaş, Tetaş ve Tedaş tır. Alımları çoktur. mesela Teiaş ankara merkeze iki alımda 62 elektrik mühendisi almıştı. Tabii alımlara ne kadar sürer bilemeyiz. DHMİ ise pek fazla alım olmuyor sanırım. EPDK da daha yeni elektrik mühendisi almaya başladı.

"-- dil tazminatı almak için ingilizce diplomam yeterli midir? yoksa kpds'ye girmem gerekiyor mu?"


-
Yeterli değildir. KPDS ye girmek gerekir.

"-- birden fazla dil tazminatı almak istiyorum diyelim, kpds'nin birden fazla dil sınavına girmem mi gerekiyor? bu sınavlar aynı saatte yapılıyorsa, bu nasıl olacak?"


-Dil sınavının geçerlilik süresi 5 yıl, kasım ayında inigilizce girersin, mayıs ayında atıyorum almancaya girersin. Kitlerde (yani teiaş, dhmi gibi kurumlarda) A puanı %10, B puanı %5, C puanı ise %2 oranında maaşına ek tazminat alırsın. Mesela A puanı aldın 5 yıl boyunca maaşına %10 dil tazminatı eklenir. Ondan sonraki 5 yıl boyunca %5, ondanda sonraki 5 yıl boyunca %2 eklenir. Tabii 5 yıl dolmadan tekrar girip bu süreçi baştan başlatabilirsin.

"-- devlette kariyer yapma şansı yüksek yazılmış, bu konuyu biraz daha açar mısınız? kademe kademe nasıl işliyor bu durum?"


-Özellikle Odtü mezunu kişiler KPSS A grubu dediğimiz uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılı gibi kariyer meslekleriyle başlar. Burdaki ücretler daha yüksektir. Müfettiş yardımcısı başlayan en kötü Başmüffettiş olarak bitirir. Uzman yardımcılarıda en kötü Başuzman bitirir. Kuruma göre değişmekle birlikte yaklaşık 4-5 bin tl aralarında gelirleri olur. Sonuçta her daim genel müdür yardımcılığı, müşavir genel müdür olma şanşlarıda vardır. Normal B grubu bir mühendis olarak girdiğinizde ise, başmühendis, teknik şef, müdür yardımcısı, müdür, daire başkanı olarak ilerme şansınız yüksektir. Müdürlükte artık dahil olmak üzere buralara görevde yükselme sınavlarıyla çıkabilirisiniz. Belli yılları doldurularak. B grubu olarak başladığınızda A grubu alım yapan yerlere başvurabilirsiniz, buna engel yoktur.

"-- trt gibi özerk kurumların ayrıyetten dil sınavları var deniliyor, bu dil sınavı tam olarak nedir? kpds değil sanırım."



-
Çoğunlukla KPDS yetiyor, eğer özel bir sınav ise muhtemelen kpds mantığına benzerdir. Memurlar nette detayları ve girenler vardır.

"-- kit'lerde işe başladığımda çalışılan şehirler nerelerdir, eğer çeşitli şehirlerse hangi şehirde çalışacağımı nasıl seçebilirim?"

Aşağı yukarı Türkiyenin her yeri vardır. Sınava girilip puan alındıktan sonra, ösym den tercih listesine göre tercih yapabilirsin. Tercih kılavuzunda ili belirtir. Tavsiyem kitlerde büyük şehirler dışında pek fazla taşra yazma. ( Ankaradaki genel müdürlükler dışında her yer taşra geçer) Mesela tercih kılavuzunda ...Teiaş Mühendis (4611) Taşra Samsun... gibi çıkar. İstediğin ile göre tercih yaparsın. Genellikle kitlerdeki taşralarda vardiya ve nöbet olayı vardır.

"-- ve ne yazık ki mülakat ve torpil durumu, etraftan çok şey duyuyorum ve malesef torpil diye adlandıracağım, ismi gibi kendisi de kötü olan şeyden bende hiç yok, bu durumda hakettiğime nasıl ulaşabilirim, daha doğrusu informal yoldan bu işler nasıl işliyor?"


-Malesef A grubu kadrolarda torpil olayı çoktur, çünkü mülakat ile yapılır. Odtü lü olman ve ingilizce bilginin iyi olması bu alımlarda etkisini gösterir. B grubu mühendis kadrolarında ise ÖSYM direkt olarak atama yaptığı için sıkıntı yoktur.

"-- ve sanırım en önemli sorulardan biri: bu kadro atamaları, kontenjanlar, bunları güncel olarak nasıl takip edebilirm?"


-Memurlar net ana sayfayı takip etmelisin, ösym alım dönemlerini belirtir. İş ilanları kısmında ise A grubu kadrolar ile ilgili alımları duyurusu olur. Evet askerlik durumuda öyledir.

Aklına gelen ve gelecek olan soruları tabiki sorabilirsin.

kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Murat bey cevaplarınız için çok ama çok teşekkür ederim. Önceki yazdıklarınızdan en çok aklıma yatan cümle şuna benzer olmuştu: "artık 1980'lerde değiliz, piyasa yavaş yavaş mühendise doyuyor." gerçekten çok doğru bir tespit. diğer yazarların yazılarında da tabi ki çok mantıklı noktalar var, mühendislerin büyük düşünmesi gerektiğini, biz denemezsek sınırlarımızı küçük tutarsak bu ülkenin gelişemeyeceğini vs. Bu yorumlara katılıyorum ama bu kötü duruma ortam yaratan tarafın mühendislerden çok, ülkemizde başa gelmiş olan hükümetlerin genel politikalarının olduğunu düşünüyorum. Daha yapacak çok şey var tabi ki, kamuda çalışan teknik ekiple ilgili olan önyargıyı da kırmak gelecekteki bizlere düşüyor gibi.

aklıma gelen bir soru:

-- Kpds mayısta, Kpss ise temmuzda, benim okulum ocak sonunda bitiyor, ve malesef eğitimim tamamen ingilizce olduğu için sınav tekniklerim biraz köreldi. Ales'te 97.5 yaptım geçen sene, ama Ales'le Kpss zorluk açısından baya bir farklı sanırım. Sizce bu önümdeki birkaç aylık süre de, tecrübe için bir işe girip, sınava o ara mı çalışmalıyım (kurs ya da kitaplardan), yoksa oturup adam gibi bir kursa yazılıp, zamanımı bu konuya odaklanarak mı geçirmeliyim. 2. seçenekte bir dil kursuna yazılmak da var, forumdaki bütün büyüklerimden bu konuda önerilerini bekliyorum, tekrardan teşekkürler.
 
aslında kısacası yan gelıp yatmayı seven devlete gırebılır bellı maas gunun yatar sorunsuzdur ama ozel sektor baska bılmen gerekır ama su var sen her gecen gun yenı bırseyler ogrendın mı maasında ordakı ıtıbarında artar ben makına muhendısıyım ozeldeyım unıversıtede hocalıktan ayrıldım gayette memnunum tabı bılgı dıl becerı olacak
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,338
Mesajlar
916,809
Kullanıcılar
450,178
Son üye
Esat YILDIZ

Yeni konular

Geri
Üst