Devlet mi, özel sektör mü mühendisler için bu ortamda daha avantajlı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
home office arkadaşlar. ne devlet ne özel
patron sadece eşim. sağa sola sigara külü dökme diyor :)

3 senedir evde yemek masasında tasarım yapıyorum 4-5 firmaya. bir bilgisayar,internet,scope,avo,havya bilimum komponent.

:) huzur evde :)
 
Arkadaşlar bırakın adamlar illa ki özele girip sürünmek istiyor bırakın sürünsünler adamları uyandırmayın şansımızı da azaltmayalım kpssde demi yani özel iyidri özel:D

Şu anda kendi gözlemime göre, mühendislerden yeni mezunların 4 te biri , 2-3 yıl özelde debeleyenlerinde yarısı kpss ye giriyor. Çünkü ismi güzel dursada çalıştığı firma büyükte olsa, işin sonu yok. Özellikle mühendisler belirsiz bir ortamda çalışıyor. Önündeki 1-2 ylı için pek plan olmuyor. Maaşlarda o büyük isimli firmalarda umulmayacak kadar düşük yani devleti es geçecek kadar miktarda sunmuyor. Kobilerde ve şantiylerde çalışanlarda artık düzenli bir hayat istiyor. Hep mesai hep mesai bir ömür istenmiyor. Üstelik güvencesiz her an işini kaybedebileceğin bir ortamda çalışmanın nasıl güzel ve verimli olabileceğini anlamışda değilim. Kendi işini kurmaksa bu devirde ultra cesaret gerektiren bir durum. Girerim devlete en kötü 3 bin lira , üst kurullara girersem 4.500 lira civarı maaşı, iş garantisiyle birlikte alırım. Yarın ne olucağımı düşünmeden devletim için çalışırım. Haftasonu, resmi tatil ve bayram tatillerinide bir güzel kullanırım. Sigortamda günü gününe aldığım maaştan yatar. İnsan başka ne ister. Zengin olmak istiyorsan mühendislik okunmayacağınıda anlamak zor değil. Yok devlette mühendislik yapılmazmış, yok paslanırmışsın falan filan. Bunu bana en son diyen kişide şimdi telefon bayiciliği yapıyor amma mühendislik yapıyor kendini geliştiriyordur. :)
 
Marka olmuş büyük firmalardaki çalışma koşullarını arkadaşlardan duyuyoruz. Biraz korkutucu bana göre.
Yeni mezun birisi olarak ilk hedefim devlet.
 
36.616 görüntülemeye sahip bir konu, böyle giderse 50 binide görür. Başka bir sitede burda yazdığım bir yazıyı gördüm, sanırım insanın şeytanın gör dediği gibi bazı gerçeklerin belirtilmesi gerekiyordu. Özellikle yaşı genç arkadaşlar burdaki deneyim ve gözlemlerden faydalanabilir, emin olun bizim zamanımızda bize bunları söyleyecek kişileri ve bilgileri bulamazdık. Bunun kıymetini bilin.
 
Son düzenleme:
devlet en iisi olması gerekirken şartlar bakımından kötü
 
Arkadaşlarr sunu bilin ki hayatta hedef çok onemlı benım iyi kotu bi gelırım olsun geçimimi sağlayım yeter ilerde bi evim bide arabam olsun diyorsanız illakı DEVLET;Ama hedefınız buyuk basarılı çalışmayı seven bir insan isenız o zaman özel sektor.
Olay tamamen bakış hayattta ideal ile alakalı
 
Demek ki Kamuyu seçenler hedefi küçük, çalışmayı sevmeyen kişiler olduğu çıkıyor??? 20 sayfadır boşuna yazıp derdimizi anlatıyoruz. Turgut Özal , Süleyman Demirel, Adnan Kahveci gbi kişilerin hedefi küçük çalışmayı sevmeyen kişilerdi ki kamuyu tercih ettiler!!! Ülkede 2 milyon kamu personeli var, 10 milyon küsür ise özel sektörde çalışıyor, kayıt dışılar hariç.2 milyon dışında herkes çalışmayı seven hedefi büyük. EPDK da çalışan enerji uzmanın hedefi küçük ve çalışmayı sevmiyor ama pano atölyesinde termik bağlayan kişinin hedefi büyük ve çalışmayı seviyor.

Yani kabaca olduğun yerde saymak istersen kamu, daha çok çalışıp daha çok kazanmak için özel sektör diyenler, şu anki durumu ne kadar özetleyebiliyorlar. İnsanlar çoğu evine ekmek götüre bilmek için sabah akşam çalışıyor . İnsanların çoğunda hedef falan kalmadı ki, kamuda bir iş bulsalar ışınlanarak oraya geçerler yani hedefi küçültürler!!!

Haftanın 6 günü , haftada 60 saat çalışan, sigortası en düşükten yatan, maaşı gününde ödenmeyen, her an işsizlik stresini çeken, iş baskısını yaşayan ve 65 yaşına kadar çalışmak zorunda olan kişilerde neyin hedefi ne çalışma sevgisinden bahsediyorsunuz. Mecbur oldukları için çalışmaktadırlar. 7 yıl özelde çalıştım, nerdeydi o güzel özel sektörün şartları.

İnsanlar artık insanca yaşabilmek için devleti seçiyorlar....
 
Bu konuda uzun uzun cümleler kurmayacağım uzun yıllar özel sektörde çalıştım şimdi kamudayım. ''Kamuya geçtikten sonra insanca yaşamaya başladım.Keşke iş hayatıma kamuda başlasaydım.''
 
Arkadaşlar inanın halkımız kalıtelı sağlam işine özen gösteren insanlara muhtaç emin olun piyasada çok para kazanma hırsı ile çıldırmış ama bunu farklı şekılde yapmak isteyen insan çok onemlı olan niyet temızlık vede durustluk buna inanın bu goreceksiniz hayatınızda çok değişecek bu benım fıkrım ama herkesın gorusunede saygım var
 
Deneyimim çok fazla değil ama gözlemlerime ve mantığıma güvenirim. Türkiyede günümüzün çalışma şartlarında; artık hayata bakıştan daha çok murat hocamın bahsettiği mecburiyet daha ön planda. Özel sektörde çalışanların çok büyük çoğunluğu kamuda bir iş alanı açılsa sanmıyorum ki tercih etmesinler. Üniversite öğrencileri yada yeni mezun bazı meslektaşlarımda (özellikle mühendislik alanlarında) devlette çalışma fikrine sıcak bakmıyorlar, çok yakından biliyorum çünkü kendilerinde bir öz güven var ama hiç düşünmüyorlar senin hayal ettiğin şartları sağlayacak kaç şirket var, onlar ne kadar adamı işe alabilir. Hep kendini olduğundan farklı bir gösterme vasat değilde süpermen gibi kendini bir ünvan görmekte, hep kendini geliştir hep bişeyler kat derken ömür elden geçiyor. İyi ismi olan bir holdinge bile işe girsen ilerki yıllarda durumun ne olacağı belli değil, 45 yaşında işsiz kalman muhtemel. Emeklilik yaşı 65 oldu kimse bu tehlikenin farkında değil. Ben 65 yaşına kadar haftada 6 gün, 50-60 saat ortalama ve iş stresiyle yaşamak istiyor muyum? Önemli olan soru bu. Elektrik mühendisiyim, şantiyede çalışmak istemiyorum ve bu yüzden çalışma alanım yüzde 60 daralıyor. Cumartesi çalışmak istemiyorum yüzde 30 daha daralıyor. Aklımdaki şartlara en yakın kamu kurumları var. Hem yükselme hem düzenli hayat sunan bir yaşam biçimi. Olay şu gerçekçimisin yoksa hayalcimisin, gerçekçiysen devleti hayalciysen özeli seç.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,472
Mesajlar
917,841
Kullanıcılar
450,424
Son üye
mariam

Yeni konular

Geri
Üst