DC 12 Volt Güneş Paneli kurulum ve hazırlıklar

rsimsek

Profesyonel Üye
Katılım
3 Haz 2010
Mesajlar
3,372
Puanları
731
Konum
Anadolu yakası
Merhabalar, bir süredir yazlık konteyner evimde kurmayı düşündüğüm güneş enerji sistemi (GES) için malzemeleri almış bulunmaktayım. Böyle bir sistemi ilk defa yapacağım için okuduklarımla da tam tatmin olamayınca bu konuda bir kaç başlık açmış, bazı sorular sormuştum. Yine de en iyi tecrübe deneyimlenendir misali, artık tecrübelerimi aşama aşama paylaşmak istedim. 12 volt bir sistem kuracağımdan 12 voltluk bir 190Wh monokristal panel ve 12 volt 60Ah Lityum (LiFePO4) akü aldım. Her ne kadar şarj kontrol modülü (bms) lityum akülerin içinde olsa da daha önce almış olduğum solar şarj cihazım (pwm), solar kablo, mc4 bağlantı uçlarımla sistem kurulabilir hale gelmiş bulunuyor. Malzemeleri alalı bir kaç hafta olmasına rağmen mikrop ortamında gidip kurma fırsatım olmadı. Bir yandan da panelin ihtiyacım olan (günlük 40Ah=500Wh kadar) gücü üretip üretemeyeceğini merak ettim. Evde balkonda paneli güneşe yönlendirerek ölçtüğümde 0.5Ah gibi akım beni resmen hayal kırıklığına uğrattı. Fakat bu ölçümde maalesef panelin üçte biri gölgede kalıyordu. Gölgelenmenin verimi düşürdüğünü bilsem de, o kadar gölgenin bu derece etkisi olacağını tahmin etmiyordum. Nihayet bugün sokağa çıkma yasağında (diğer günlerde de gerekmedikçe çıkmıyorum zaten) binanın tamamen güneş alan bahçesinde ölçüm yaptım. 20-30 derece eğimde bile etkilenmeden 9-10Ah akım ürettiğini görünce derin bir nefes aldım. Kısa devre gerilimini de 23.5 volt ölçtüm. Şimdi bir sonraki merakım şarj cihazımın bu gücün ne kadarını aküye aktarabileceğinin hesabını yapmak. Elimde ayrıca DC100V 20Ah'a kadar güç ölçer mevcut. Bu kısmı da kurulumu yaptıktan sonra hem tam güneşli bir günde, hem de bulutlu bir günde ne kadar ölçebileceğim diye merak ediyorum. Kapalı günlerde üretimin yetersiz gelmesi durumunda aynı panelden bir tane daha alıp parallellemek gerekecek. Şebeke de yakında geleceğinden umarım tekrar 500 TL civarı ek masraf yapmam gerekmez.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
https://www.powerenerji.com/monokristal-gunes-paneli-polikristal-farki.html

Sn. rşimşek, aslında balkonda kısmen gölgede deneyerek bu sonucunu da gördüğünüz üzere, monokristal güneş panelleri gölgeden polikristallerden çok daha fazla etkileniyor, paneldeki herhangi bir bölgenin gölgede kalmasıyla aslında tüm panelin genel enerji üretiminin (0.5 amper aldığınız anlardaki üretimi kastediyorum) çok fazla etklilenerek genel elektrik üretiminin düşmesi demek oluyor. Bu panelleri mutlaka gölgenin düşmediği açık alanlarda,, açık teraslarda, açık bahçede, konteynerin üstü, vb. kullanmak kısmen gögeli olan balkonlarda kullanmamak gerektiğini bizlere deneme-yanılma yollu göstermiş bulundunuz, bundan dolayı teşekkür ederiz. Bu konunun takipçisi olarak kalacağız inşallah. Kolay gelsin.
 
@binbaşı, forumların amacı bilgi ve tecrübeleri paylaşmak tabi ki. Daha önce okuduğum bir bilgide bu gölgelenmeden en az etkilenecek hücreler arası olduğunu düşündüğüm çok sayıda by-pass diyotlar ile tasarlanmaktadır. Tabi böyle bir panel olmadığı için ne kadar fark ettiği konusunda bilgim yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst