cosQ değeri ile ilgili sorum olacaktı?

33mahmut33

Üye
Katılım
2 Kas 2009
Mesajlar
24
Puanları
1
Yaş
39
Örneğin 450 kW lık bir tesis olsun.Kullanma faktörü 0,7 yani %70 olsun.Sistemin CosQ değeri 0,8 olsun.Kompanzasyon yaparak 0,95 e çıkartacaz.Bunun için gerekli trafoda 400 kVA olsun.Direk tipi trafodan tek bu tesis beslenecek.450kW lık tesisimizde 100-150-100 kW lık güçleri beslesin ve 100 kW da yedek olsun.Şimdi sorum şu?100 -150 kW lık tablolara giden kablonun kesitini bulurken CosQ değerini 0,8 mi alacam 0,95 mi alacam? Akımı bulup kablo kesitini bulmak için.Kompanzasyon da 100-150-100 güçleri ve yedekin bağlı olduğu baraya bağlı.Mantıklı düşünce sayaçtan önce reaktif gücü karşılamak için kompanzasyon yapıyoruz ki şebekeden çekmesin.Dolayısıyla reaktif güç karşılandığından dolayı 0,95 diye düşünüyorum.Ama kimi projelerde 0,8 alındığını gördüm.Birine sordum teknisyen 0,8 alırsın dedi.Kompanzasyonunun bağlı olduğu yerden geriye doğru hesaplamalarda 0,8 olur dedi ekledi.Ana dağıtım panosundan geriye derken 100 150 kW lık güçler ve dağıtıldığı yer için 0,8 alınırmış.450 kW den sonrası için 0,95 alınır.Bir de kompanzasyon için gerekli gücü hesaplarken (kVAR ) mevcut beslenen trafonun vereceği maksimum güce göre mi hesap yapıyoruz?.Bu örnekteki CosQ değerimiz 0,8 di.Ama gene bazı projelerde gördüm CosQ değerini akım hesaplarında 0,8 alıyor.Kompanzasyonda ise 0,7 alıyor.400 kVA lık trafo için verebileceği maksimum güç 400 kW.Qc=P*(tanQ1-tanQ2) ben cos Q1 değerini sistem 0,8 olduğu için 0,8 almam gerekmezmi.0,7 deki amaç ne olabilir?Şimdiden tşk ederim :)
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
0,95 diye bir hedef yok.Bunun 0,980 ten aşağı olmaması gerekir.Kompanzasyonu,ana panoda yapıyor iseniz,kablolarınızı,hangi Cosq de çalışacak ise,kablo kesitinizi,ona göre be-
lirlemeniz gerekir.Eğer,gerçek Cos q yi bilmiyor iseniz,0,7 almak,emniyet yönünden uygun
olur.Besleme devrelerinde,CB veya klasik blastlı fluoresant ampul var ise,daha da küçük al-
manız gerekebilir.
 
Şimdi ben 0,98 yükselttim.Kablo seçiminde tüm sistemin herhangi bir yerinde 0,98 mi kullanacam.Bir de balastlı fluoresan ampul demişsiniz, ana panodan çıkışta kollardan birinin beslemesinde var diyelim veya hepsinde var ,bunla ilgili sayısal bir örnek verebilirseniz daha açıklayıcı olur.Azaltma miktarı bakımından kabataslak amaç örnek olsun.
 
bence hangi güç faktörü kulanılıyor ise o deger alınmalıdır
 
sayın 33mahmut33 nereye kablo çekecekseniz örneğin bir motora onun cosfisine göre kablo kesiti hesaplamanız gerekmektedir.kompanzasyona gelince Cosfi0,99 a göre kompanzasayon yaparsanız çok daha iyi olur.çünkü ileride indüktif ve kapasitif değerlerin %15-%10a düşme ihtimali var.
 
Zaten tek bir motor besliyorsa ona göre kompanzasyon yapılır.Motorun gücüne görede kablo kesiti bulunur.Onu demek istemedim mesela fabrika düşün tekrar sayısal değer vermek istemiyorum yukarıdaki örnekteki gibi düşün.Ana dağıtım panosundan 100 işte 150 kW gibi dağıtım panolarına gidiyor.Bu dağıtım kablolaları ve sonrasında ki kablo seçiminde cosq değerini sordum.Genel kanı neye yükseltiysen onu kullan.Tecrübeli kişilerin fikirlerinden faydalanmak için sordum.Farklı kişilerden örnek projeler aldım.Farklı geldi o nokta.O yüzden paylaşmak istedim.
 
Zaten tek bir motor besliyorsa ona göre kompanzasyon yapılır.Motorun gücüne görede kablo kesiti bulunur.Onu demek istemedim mesela fabrika düşün tekrar sayısal değer vermek istemiyorum yukarıdaki örnekteki gibi düşün.Ana dağıtım panosundan 100 işte 150 kW gibi dağıtım panolarına gidiyor.Bu dağıtım kablolaları ve sonrasında ki kablo seçiminde cosq değerini sordum.Genel kanı neye yükseltiysen onu kullan.Tecrübeli kişilerin fikirlerinden faydalanmak için sordum.Farklı kişilerden örnek projeler aldım.Farklı geldi o nokta.O yüzden paylaşmak istedim.

Yukarıda yazdıklarınızı kendi mesleki bilgimi aktararak yanıtlamak istiyorum.

Bir Ana Dağıtım Panosu ve Ana dağıtım panosunun olduğu noktada merkezi kompanzasyonun olduğu ve bu ana dağıtım panosundan x metre uzakta değişken yükü olan bir tali panonun olduğu elektrik tesisinden söz ediyorsunuz.(Genel olarak pek çok tesis bu şekildedir.)

Sizin sorunuz ana panodan x metre uzakta değişken yüklü tali panoya çekilecek olan kablonun kesiti için hesaba katılması gereken cosfi değeri.

Bu kablodan çekilen akım; tali panonun olduğu noktada bir kompanzasyon olmadığından dolayı genelde ve yaklaşık olarak cosfisi 0,8 olan bir akım olacaktır.(Merkezde yapılmış olan kompanzasyon bu kablodan çekilen akımı kompanze etmez. Bağlı olduğu noktadan itibaren şebekeye doğru olan akımı kompanze eder.)

Bu nedenle sizin öngörünüz sonucunda maksimum 100 kW olacağı düşünülen değişken yükün görünür gücü (P=S*cosfiden) S=125 kVA olacak şekilde akım hesaplanmalıdır. Kablo kesitinizde buna göre seçilmelidir.

Bu durumda kablo kesiti seçiminde;
Olması muhtemel maksimum değişken yük ve bu yükün minimum cosfi değeri belirleyici olmaktadır. Bunlar içerisinden de muhtemel maksimum güç en belirleyici olandır. Bu gücün ne olacağını öngörmek zor olduğundan pek çok tesiste kesitler bir hayli yüksek kalmaktadır.

Saygılar.
 
Eğer ki cosfi1=0,70 cosfi2=0,99 aldınız ise;

Kompanzasyon yapılan noktadan itibaren şebekeye doğru olan hattın cosfi'si 0,99, kompanzasyon yapılan noktadan, yüklere doğru olan hattın cosfi'sini de 0,70 alınır.

Resimle daha anlaşılır olur. Aşağıdaki resimde kırmızı çizgiler kapasitif akımı, mavi çizgiler de indüktif akımı göstermekte.

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.


Kahverengi ile çizdiğim yerde cosfi 0,99 dur.
Kırmızı ile çizilen yerde cosfi= -0,70 (Dikkat! cosfi eksi değerli.),
Mavi ile çizdiğim yerde de cosfi=0,70 tir.

Şu şekilde düşünürseniz daha anlaşılır olur:
Kırmızı renkli bir nehirle, mavi renkli bir nehir, bir yere kadar birbirinden bağımsız olarak yataklarında akmakta. Bir noktada bunlar birleşir ve nehrin rengi mora döner...
 
Açıklayıcı oldu tşk ederim. :)

___

Gerilim düşümünde trafo tesislerinde %5 olarak mı alacaz?Yüklerden trafoya kadar parça olarak bütün olarak da %5 sanırım.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,245
Mesajlar
916,146
Kullanıcılar
450,052
Son üye
Fatihkaya00

Yeni konular

Geri
Üst