CNC Tasarımı Konusunda Birkaç Pratik Soru

gnalbant

Üye
Katılım
14 Eyl 2019
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
55
Merhaba,

Birkaç kritik sorum var tasarım ile ilgili olarak. Elimde 2.2KW ve 0.75KW iki tane Spindle var, Hertz marka.
İki farklı CNC tezgahı yapmayı planlıyordum ama biraz ekonomi yapmak gerekecek.
Üç eksende 15mm kare kızak ve dörder araba kullandığım 35x55x15 cm işleme alanlı CNC'de 0.75KW Spindle kullanmayı hedefliyordum. Hareket kasnaklı üç tane step motor ve 16-05 vidalı mil ve somun ile sağlanıyor. 5 mm'e kadar alüminyum plaka, alüminyum üzerine yazı ve delik açma, pleksi işleme, PCB kazıma gibi genel amaçlı bir CNC olmasını planlıyordum. Tüm malzemeler hazır, sigma profil+alüminyum lama kısmen alındı.

İkincisi ise benzer tasarımın 70x100x15cm işleme alanlı ve 20mm kızak ve araba ile ve 2.2KW spindle kullanarak gerçekleştirilecekti.

İki tane tecrübeye dayalı tavsiyeye ihtiyacım var.

(1) İlk tasarımda X ve Z aksında 15mm ray ve araba kullanarak 2.2KW 18K devir Hertz spindle bağlanabilir mi? Hem ağırlık açısından hem de titreşim açısından sakıncası olur mu? 6000 serisi alüminyum plaka, akrilik ve mdf gibi malzeme işlenecek.

(2) İkinci tasarımda Y aksı hareketi için 100cm 20 mm kare ray ve 16-05 vidalı mil var elimde. Tek vidalı mil kullanmak sakıncalı olur mu? X ekseninde kullanacağım kare ray 70cm uzunluğunda.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Selam kardeşim,

1) 2.2kw bağlanırsa güzel olur. Titreşimin fazla olmasını istemiyorsanız, spindle gövdesiyle z eksen arasına yumuşak plastik yerleştirirseniz yeterli olacaktır. Ben de 2.2 kw hertz kullanıyorum, ses ve titreşim konusunda çok memnunum.

2) Tek vidalı mille de çift vidalı mille de aynı işleri yapabilirsiniz ama çift olursa köprü esnemesi neredeyse olmayacaktır ve genellikle de bu nedenle çift tavsiye edilir. Tek mil kullanırsanız da aynı işleri daha düşük hız ve dikkatle yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Eğer imkan varsa çift olsun bizim olsun.

Son olarak buralardaki abilerimiz, amcalarımız, dayılarımız daha iyi bilir. Biz daha amatörüz. Bu arada amatör işini severek yapan insan demekmiş. Yeni öğrendim. :)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,879
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst