CNC Router Tasarımım İçin Bilgi Eksikleri


Bağladım ve sorunsuz çalıştı, teşekkür ederim.

Aklıma takılan bir soru var. Faz ve nötr yer değiştirdiğinde ne olur? sadece sürücüye özel değil genel olarak soruyorum (örneğin güç kaynağı).

Fazın yerini prizden ölçerek bulabiliyorum. Diğer yandan alternatif akım deyince söylenen akımın saniyede 50 kez yer değiştirmesi. Eğer faz sabitse (prizde yeri belli ise) bu değişim nasıl gerçekleşiyor. Bilgi az olunca bu durum çelişkili gözüküyor, daha önemlisi ters bağladığımızda sonuçları ne olur?
 
Bes para etmez engin elektrik bilgime dayanarak soyleyebilirim ki bir sey olmayabilir.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
Bence de öyle ama soru genel ve önemli. Belki konusu elektrik olan arkadaşlardan bizim de anlayabileceğimiz ve yeterince tatmin edici bir cevap alırız.

Örneğin sürücüyü (ve spindle ı) sorun çıkarmadan bağlayabilmek için epeyce araştırdım ama net bir bilgiye ulaşamadım. Belki yanıtı basit olduğundan açıklama yoktu veya ben göremedim. Konu elektrik olunca emin olmadan adım atmak tedirgin ediyor.
 
Genelde sorun olmaz ama bazı cihazlarda sorun olabiliyor bu nedenle bağlantıyı doğru yapmak daha iyi
 

Sayın @akg bir kaç sorum olacak, konuya uzak olduğum ve kartım da farklı olduğu çalıştırmadan önce biraz anlamaya çalışıyorum. Bildikleriniz varsa çok faydalı olacak.

Powerflex 4M'in üzerinde gelen 01-11 arasındaki köprü (tel) kalmalı mı çıkarılmalı mı?
Niçin 1K direnç ile 12 ve 13'ü birleştiriyoruz?
Stop niçin gnd ile birleşiyor?
SNK/SRC'nin farkı nedir?
P102, P104, P107, P109, P111 için hangi değerleri kullanıyorsunuz?

Mach3 "Spindle" ayarında "PWMBase Freq." (100) ne olmalı?
 
fikir-notu_20160117_181020_01-jpg.30189

Burada şemadan snk src vazifesi anlaşılabir elktronik te oldukça zayıfım ama sanırım src konumundayken gerekli enerjiyi 11 pininden kablo ile alıyoruz snk da ise direk 11 pini 01 ile bağlanıyor
1k lık direnç benim kartın (akz250) pwm bağlantı şemasında vardı sanırım kartın pwm çıkışı +5 v olduğu için dışardan 10v alırken 1k dirençle 0-10v in girişine bağlamak gerekiyor
Benim yaptığım bağlantıda 01 ile 11 arasındaki kabloyu çıkardım
Ekteki kılavuz epeyi işime yaramıştı
Parametreleri tam hatırlayamadım bakıp en kısa zamanda yazarım ama p105 e kadar olam kısım motorunuzun üzerinde yazan değer benim motor frekansı 300 dü maks ferkans 300 min 0 girmiştim sanırım mach3 teki pwm frekansı 300 olarak ayarladım
 

Ekli dosyalar

  • PF4M Kılavuz.pdf
    1 MB · Görüntüleme: 5
P102 Motor etiketindeki Frekans Değeri
P105 Maksimum Frekans Değeri
olarak verilmiş, farkı anlayamadığım için sormuştum. Gerçi P104 de Minimum Frekans Değeri, tanımlar bir şey ifade etmiyor. Anlamak için bilgi gerekiyor.
 
Sanırım motorun frekansı 300 ama maksimum frekansı 200 yapabilelim diye
 
CNC yi planlarlarken home switchlerin yerini belirlemek istiyorum. Deneyimim olmadığı için ve kavramıda bilmediğimden, yaygın olan uygulama nedir öğrenebilir miyim?

Yanlış anlamıyorsam home switch Z ekseninde maksimuma yerleştiriliyor, home switchler aynı zamanda limit switch olarak da kullanılamıyor.

X ve Y eksenlerinde home switchlerin yeri neresi olmalı? Sıfır noktalarının yeri (yön) nasıl belirlenmeli?

15 TL civarına satılan endüktif sensörler var. Bunların ölçme mesafesi (örneğin 4 mm) verilmiş ama hassasiyeti (tekrar ölçüldüğünde oluşan fark) verilmemiş, ne mertebededir? Kalitelisini mi almak gerekir?

Çalışma mesafesi, NPN veya PNP tip olması farkeder mi?
 
Son düzenleme:
Home switchleri makinanızın nereden başlamasını istiyorsanız oraya göre konumlandırmasına ve o noktayı referans almasına yarar. Makinanın kullanılan kenarının köşesine göndermekte fayda var takım değişiminde ve parça yerleştirmede kolaylık sağlar (router tipi yapılar için).
Limit switchleri mach3 üzerinden sanal olarakta belirleyebilirsiniz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,353
Mesajlar
916,944
Kullanıcılar
450,207
Son üye
YK58

Yeni konular

Geri
Üst