Cnc Router köprü elle oynama hatası

gudu815

Üye
Katılım
3 Haz 2011
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
44
Merhaba arkadaşlar kendi tasarlamış olduğum 5mm saç ve kare profil destekli,y ve x ekseninde 20-05 vidalı mil ve Aluminyum somun kabinli olan ,Y1000/X800/Z200 olancnc router da 20 lik Alt destekli mil kullandım lakin makina bittikten sonra bir sorunla karşılaştım Y eksenininde bulunan Alt destekli millere bağlı olan köprüyü tek taraftan elimle ileri geri yaptığımda 5 -10 mm civarı esneme var bunu nasıl düzeltebilirim yardımcı olabilrseniz sevinirim.
 
sorunun cevabı çok basit.
forumu araştırırsan paylaşılmış cnc tasarımlarında nasıl yapıldığını anlayabilirsin.

her iki köprü ayaklarına vidalı milleri montajlıcaksın. yani y ekseni için 2 tane vidalı mil somun motor kaplin ıvır zıvır ne varsa...
bu şekilde 5-10mm olan esneme somunun backlashı kadar olacaktır.. (somun kalitesine göre değişir)
 
Cevabınız için teşekkür ederim @asenyurt bey, forumu araştırdım backlash olayı benim bildiğim kadarıyla somundaki bilyelerden oluşan boşluk tan dolayı ölçüsel kaçırma olduğu zaman kullanılan bir ayar bende öyle bir sıkıntı yok bariz olarak köprüyü elle sallayabiliyorum yani sorunum şasede vidalı mildeki hareketi ileten köprünün bağlantısı ile alakalı bunun sebebini araştırıyorum,bu tür tek vidalı mili olan cnc lerde köprü oynamasına nasıl bir çözüm bulunmuş onu arıyorum ,bahsettiğiniz gibi çift vidalı mil ve motor ile bu sorun çözülür bunun farkındayım lakin bu sorunu maddiyata yüklenmeden halletmek birinci tercihim bu tür sorunlarla karşılaşan arkadaşlar çözüm yollarını paylaşabilirlerse sevinirim.
 
köprüde kullandığın bileşenlerden dolayı esneme yapar.
bu yüzden iki tane vidalı mil kullan dedim.
yoksa tek vadalı mil her zaman köprülerde esneme yapar
 
Bilgilendirdiğiniz için tşk ederim.
 
Köprünün altında ve üstünde kılıcına profil koayacaksın. Köprünün yani X ekseninin Y eksenine bağlı olduğu kısımda alt destekli millerde çifter araba olması lazım. Bu arabalar arası dıştan dışa mesafe 1000mm için yaklaşık 250 ila 300mm civarı olamalı. Koyacağın profilin de 150mm nin altında olmaması gerekiyor.

İlk yaptığım CNC de bu sorunla karşılaştım, gittim 20mm alüminyum levha aldım, sigma profiller için levhada oturma yatağı açtım. Sigma profiller öyle bir oturuyor ki kımıldama sıfır. Tek sonsuz vida ile sıfıra yakın bir esneme aldım. 10mm esneme varsa sistemin tam gözden geçirilmeli. Onda kim bilir daha ne sorunlarla karşılaşacaksın. Sen fotoğrafını çek koy en iyisi.
 
teşekkür ederim aslan bey sanırım sorunun çözüm yolunu buldum hatta videosunu da kendi hesabıma ekledim bulduğum video da Y eksenine çapraz olarak makara sistemi yapmışlar o şekilde çözüm e ulaşabilirim sanırım video nun linki :
 
teşekkür ederim aslan bey sanırım sorunun çözüm yolunu buldum hatta videosunu da kendi hesabıma ekledim bulduğum video da Y eksenine çapraz olarak makara sistemi yapmışlar o şekilde çözüm e ulaşabilirim sanırım video nun linki :
Makara için telin esnemesini nerede alacaksın peki? Bak makara ile başını daha büyük bir belaya sokuyor olabilirsin, demedi deme. Hareketle ısınır genişler, hava soğuk olur çekme yapar. Genleşmeyi çift taraflı ekarte etmen gerekir, onun içinde yay kullanmak zorunda kalırsın. Çok daha mukavemetli çelik tele geçeyim dersin, çelik tel aşınması kısa sürede aşınır. Sen yine hatalı haliyle kalırsın. Makara senin çözümün mü aceba?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,586
Kullanıcılar
449,925
Son üye
Taylor Quinntin

Yeni konular

Geri
Üst