Cam kaldırma modülü montajı

Katılım
24 Ağu 2010
Mesajlar
50
Puanları
1
Yaş
36
Selamün aleyküm. Arkadaşlar 2007 kangoo aracım var. Aracıma sentinel marka cam kaldırma modülü montajı yapıyorum. Şöyle bir problemle karşılaştım. Kablo bağlantılarını tamamladım. test ederken ilk olarak kaldırması gereken sağ camı kaldırmıyor. Sağ cam sırası geçince (10 sn sonra) sol camı kaldırıyor. Sebebi sağ camda + güç olmaması. Malum renault araçlarda sol cam + yük ile sağ cam - yük ile çalışıyor. Ama kontağı açmadan ne sağ cama ne sol cama + yük gitmiyor. Ben bunu baştan hesaba katmadım. Şimdi bu sorunu röle ile halletmeyi düşünüyorum. Onu da şu şekilde: modül sağ camı kaldırma sırasında sağ cama - yük gönderiyor. rölenin açma bacaklarının birine sabit + diğerine bu - yükü bağlayacağım. Böylece sağ cam açılırken röle aktif olacak. Anahtar uçlarının birine sabit+ diğerine de sağ camın alması gereken + ucunu. Böylece röle aktifken sağ cama + yük gidecek. Şimdi ben bu şekilde elimdeki bir röle ile test yaptım ama röleyi bu şekilde bağlayınca modül çalışmıyor sanırım cama bir şey sıkışmış gibi algılama yapıyor. Başka bir forumda bir arkadaşın röle ile sorunu hallettiğini gördüm. Bende o röleden kullanırsam sorun düzelir mi? Ayrıca nasıl bir röle kullanmalıyım? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim?
 
diyot matrixi yap birine + geliken diğerine ters diyot koy
 
Elektronik bilgim çok yok. Biraz daha açıklayıcı olur musunuz. Diyotu tam olarak nereye bağlayacağım ve bu ne işe yarayacak.
 
Elektronik ilginizin düzeyini bilemiyorum şöyle düşünün diyot her zaman tek yönde iletim sağlar.
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Diyotu tam olarak nereye bağlayacağımı söyler misiniz? Rölenin bobin bacaklarının birine + diğerine modülden gelen - yi bağlıyoruz. Bu - ye mi diyot koyacağız.

Veya diyotsuz halledebileceğimiz bir röle var mıdır? Başka bir forumda bir arkadaş sadece röle ile yapmış. Detay vermemiş. Veya tamamen alternatif bir çözümünüz varmı? Yardımlarınız için teşekkürler.

Az önce röleye diyot bağlamayı denedim ama sonuç aynı. Rölenin bobin bacaklarının ikisine de teker teker diyot bağladım modül yine çalışmadı sonra ikisine birden diyot bağladım yine çalışmadı. Zaten diyotu bağlasak ta + akım bobinden geçip modüle gidiyor. Bunu engelleyemiyorum. diyotları ters bağlasam akımı kesiyor röle çalışmıyor. Sanırım elimdeki röle ile olmayacak bu iş. bana bir röle önerir misiniz. Başka forumda yapan arkadaşın çalışmasının resmini koyuyorum röleleri tanıyıp belki bilgi verirsiniz.
91382014-11-09_031138.jpg
 
Arkadaşlar sonunda yaptım. Şu şekilde yaptım. Cam kaldırma modül cihazının içindeki sağ camı kaldıran röleyi tetikleyen (bobini çalıştıran) bacaktan kablo çektim elimdeki röleyi o şekilde çalıştırdım hiçbir sorun çıkmadı. Şuanda sistem sorunsuz çalışıyor.

Daha önce nasıl aklıma gelmedi şaşırdım. Hatta elimde bir tane daha modül var onda her cam için ayrı seçici uç yoktu. O yüzden başka modül aldım. Aslında o modülde bu şekilde çalışır. tabi fazladan iki röle kullanmak gerekebilirdi o zaman. (+ ve - için ayrı ayrı)

Neyse yardımından dolayı uçak16 arkadaşa da teşşekkür ediyorum.

Konu kilitlenebilir. Sorun çözülmüştür.
 
konunun üzerinden bayağı zaman geçmiş ama ...
benim sıkıntım öceki aracımda tam çalışan modülü yeni aldığım araca taktım şöför camı otomatik olduğu için herhalde ne iniyior nede çıkıyor önceki aracımında şöför camı otomatikti soketleri aynı pinlerin yerleri farklıydı onları yeni araç için pinleri düzenledim diğer üç cam güzel çalışıyor ama şöför camında tık yok. nette bayağı araştırdım benim gibi bu dertten muzdarip olanlar var çözüm bulamamışlar .
yardımcı olcak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
 
bende sonunda yapabildim şöför camı eksi elektirik diğer camlar artı elektirik çalışıyor modül ise dört çıkışada artı elektirik veriyor o yüzden şöför camı hariç modül normal çalışıyodu. sonra modülün içinden tekini eksi yaptım oldu ama kontak kapalıyken gene şöför camı çalışmadı yani şöför camındaki motora artı elektirik vermek gerekiyordu modülde öyle çıkış vardı onuda motora verince oldu şimdi kapıyı kilitleyince açık olan dört cam kapanıyor kumandadan açma düğmesine dörtkere basınca dört cam açılıyor
 
Bunun gibi durumlarda mesela yük + tetikle çalışıyor ama modül - tetik çıkış veriyor.
Hiç uğraşmadan modül çıkışına bir adet çift platinli changover röle takarak modül çıkışı + ise eksiye,
Modül çıkışı - ise artıya çevirmek çok kolay.
Oto elektrikçiler buna ters röle tabirini kullanır.
 
daha önce röle ile eksi tetik aldım fakat bu kezde modüldeki termik atmıycaktı .şöyle bi durum var benim araç için söylüyorum şöför camı eksi tetik diğer üç cam artı tetik çalışıyor modül ise dört camada artı tetik gönderiyor yani bana lazım olan modül üç artı bir esksi tetik çıkışı olması lazımdı diğer üç camım artı tetik olduğu için sorun yok ama şöför camı eksi tetik olduğu için artı çıkışın birine dediğiniz gibi röle ile eksi çıkış yaptım oldu daha sonra modülün içini incelediğimde bir kaç değişiklikle eksi tetik almayı başardım ve çalıştırdım sorun ise röle olsun yaptığım değişiklik olsun kısa süre tetik çıkışı yaptıgı için camı tam kaldırmıyordu yani termik görevini yapmıyor modülün içinde ki campırları deneme yanılma yolu ile iki üç saniye gecikme buldum şimdi oldu bu kezde araç kapalıyken şöför camı çalışmadı sebebi kontak kapalıyken motora artı elektirik vermemesiydi onuda modül ile halettim şimdi çok randımanlı çalışıyor
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst