BYD'den Yeni Nesil Otonom Sürüş Hamlesi: XUANJI A3 Çipi Tanıtıldı
Çinli otomotiv devi ve dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden biri olan BYD, akıllı sürüş teknolojilerindeki yeni adımını duyurdu. Şirket, tamamen kendi geliştirdiği 4 nm üretim teknolojisine sahip
XUANJI A3 Driving SoC adlı yeni sürüş işlemcisini tanıttı.
XUANJI A3 Neler Sunuyor?
BYD'nin açıklamasına göre XUANJI A3;
- 4 nm üretim süreciyle geliştirildi.
- Gelişmiş sürücü destek sistemleri (ADAS) ve gelecekteki otonom sürüş teknolojileri için tasarlandı.
- Üç çipli yapılandırmada araç başına 2.100 TOPS'tan fazla yapay zeka işlem gücü sağlayabiliyor.
- Daha düşük enerji tüketimi ile yüksek hesaplama performansı sunuyor.
- Karmaşık şehir içi ve otoyol senaryolarında daha hızlı karar verme yeteneği kazandırıyor.
God’s Eye Sistemi Daha da Güçleniyor
Yeni işlemci, BYD'nin "God's Eye" isimli akıllı sürüş platformunun bir parçası olacak. Şirketin hedefi, gelişmiş sürüş destek sistemlerini yalnızca premium modellere değil, daha geniş kullanıcı kitlesine ulaştırmak. Bu strateji BYD tarafından "
Intelligent Driving for All (Herkes İçin Akıllı Sürüş)" olarak adlandırılıyor.
BYD ayrıca:
- Yeni XUANJI 2.0 mimarisini,
- Gelişmiş sensör sistemlerini,
- Daha güçlü yapay zeka modellerini,
- Gerçek sürüş verileriyle sürekli öğrenen veri altyapısını
God's Eye sistemine entegre ettiğini açıkladı.
Kaza Sorumluluğu İçin Dikkat Çeken Adım
Şirket, Çin pazarında God's Eye sisteminin bazı gelişmiş özellikleri kullanılırken meydana gelebilecek kazalar için özel bir güvence programı başlattı.
BYD, belirli koşullar altında sistem aktifken gerçekleşen kazalarda hasar masraflarını karşılayacağını duyurdu. Bu hamle, şirketin kendi teknolojisine olan güveninin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
BYD'nin Hedefi
BYD Yönetimi, uzun vadeli hedeflerinin:
- Trafik kazalarını minimuma indirmek,
- Yapay zekâyı gelişmiş bir sürüş asistanına dönüştürmek,
- Otonom sürüş teknolojilerini yaygınlaştırmak
olduğunu açıkladı. Şirket önümüzdeki 3 yıl içinde akıllı sürüş ve yapay zeka teknolojilerine
100 milyar Yuan'dan fazla yatırım yapmayı planliyor.