STMicroelectronics’ten Yeni STM32C5 Mikrodenetleyici Serisi
STMicroelectronics, giriş seviyesi mikrodenetleyici pazarına yönelik yeni STM32C5 serisini duyurdu. Yeni seri, akıllı cihazların performansını artırmayı hedeflerken düşük maliyet, küçük boyut ve düşük güç tüketimi gibi önemli gereksinimleri de karşılamaya odaklanıyor.

Hangi cihazlarda kullanılacak?
STM32C5 serisi özellikle şu tür cihazlar için geliştirildi:
- Akıllı termostatlar
- Elektronik kapı kilitleri
- Endüstriyel akıllı sensörler
- Robotik aktüatörler
- Giyilebilir elektronik cihazlar
- Bilgisayar çevre birimleri
Şirket yetkililerine göre yeni seri, STM32 ailesinin 20 yılı aşkın geliştirme tecrübesi üzerine kurulu ve gömülü sistemlerin kullanım alanını genişletmeyi hedefliyor.
Performans ve teknik yenilikler
STM32C5 mikrodenetleyicileri, ST’nin 40 nm üretim süreci ile geliştirildi ve bu sayede giriş seviyesi birçok mikrodenetleyiciye kıyasla daha hızlı çalışabiliyor. Bu da cihaz üreticilerine şu avantajları sağlıyor:
- Daha gelişmiş sensör işleme
- Daha akıcı kontrol sistemleri
- Daha iyi kullanıcı deneyimi
- Düşük güç tüketimi
Ayrıca yeni seri, Arm Cortex-M33 işlemci çekirdeği kullanıyor. Bu çekirdek, giriş seviyesi cihazlarda daha yüksek performans ve güvenlik özellikleri sunuyor.
Güvenlik özellikleri
Yeni STM32C5 serisinde güvenlik önemli bir odak noktası olmuş. Mikrodenetleyicilerde:
- Bellek koruması
- Donanımsal kriptografi (AES vb.)
- Güvenli boot ve firmware güncelleme
- Fiziksel müdahale (tamper) koruması
gibi özellikler bulunuyor. Bu sayede bağlı cihazların siber güvenliği artırılmış oluyor.
Geliştiriciler için ekosistem
STM32C5 ile birlikte geliştiricilere yönelik yazılım araçları da güncellendi. Yeni sürüm STM32Cube geliştirme ortamı sayesinde:
- Daha hızlı kod geliştirme
- Optimize edilmiş sürücüler
- Hazır örnek projeler
- Daha kolay prototipleme
imkanı sunuluyor.
Üretim ve fiyat
STM32C5 serisi şu anda üretime girmiş durumda. Çipler farklı paket seçenekleriyle sunulacak ve başlangıç fiyatı 10.000 adet sipariş için yaklaşık 0.64 dolar olarak açıklandı.
Ürün Tanıtım Sayfası: www.st.com/stm32c5