Elon Musk, “şimdiye kadarki en büyük çip üretim tesisi” olacağını iddia ettiği Terafab projesini duyurdu.
Elon Musk, Tesla, SpaceX ve xAI arasındaki ortak girişim olan Terafab projesini duyurdu ve bunun “şimdiye kadarki en büyük çip üretim tesisi” olacağını belirtti. Alışılmış gösterişli üslubuyla Musk, Terafab’ın güneşin gücünü kullanmak ve bir “galaktik medeniyet” yaratmak için bir sonraki adım olduğunu iddia ediyor.
Üç şirketin CEO’su olan Musk, Terafab planlarını X üzerinde yapılan bir canlı yayında açıkladı. İsminin de ima ettiği gibi, projenin nihai hedefi her yıl bir terawatt hesaplama gücü üretmek ve böylece şirketlerin artan çip talebini karşılayabilmek. Musk, canlı yayında Samsung, TSMC ve Micron gibi mevcut tedarik zinciri ortaklarına minnettar olduğunu, ancak mevcut çip üretim kapasitesinin Tesla ve SpaceX’in gelecekteki hesaplama gücü ihtiyaçlarının yalnızca yaklaşık yüzde iki’sini karşılayabildiğini açıkladı.
“Ya Terafab’ı inşa ederiz ya da çiplerimiz olmaz,” dedi Musk etkinlik sırasında. “Ve çiplere ihtiyacımız var, bu yüzden Terafab’ı inşa edeceğiz.”
Yaklaşık 20 milyar dolar maliyetle tahmin edilen Terafab projesi, Tesla’nın zaten merkezi bulunduğu Austin, Teksas’taki Advanced Technology Fab ile başlayacak. Musk, Terafab’da iki tür çip üretileceğini söyledi: biri dünyada kullanılacak, örneğin Full Self-Driving veya Optimus robotları besleyecek, diğeri ise daha yüksek performanslı ve dayanıklı çipler olarak uzayda kullanılacak.
Musk’ın uzay için planladıklarını merak ediyorsanız, SpaceX CEO’su bu yılın başlarında “yörüngesel veri merkezi” yaratmak için bir milyon uydu fırlatmayı Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) başvurarak talep etti.
Her ne kadar kulağa umut verici gelse de, Musk’ın geçmişte Hyperloop, 40.000 dolarlık Cybertruck ve tam otonom sürüş gibi projelerde aşırı vaatlerde bulunup beklentileri karşılamadığı da hatırlanmalı.