blendajlı shildli kabloların tek taraflı topraklanması?

zelio87

Üye
Katılım
25 Mar 2011
Mesajlar
58
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadaşlar forumda baız konularda blendajlı ekranlı kabloların tek taraflı topraklanmasından bahsedilmiş.bunun sebebi nedir? iki taraflı olsa ne olur cevaplarınızı bekliyorum ? kolay gelsin.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Konu hakkında bilgisi olanların cevaplarını bekliyorum.teşekkürler.
 
Orta gerilimde(2,4 kV üzeri) ve alçak gerilimde kullanılan kabloların şiltli/kılıflı/zırhlı(shield) olmasının nedeni ve topraklamasının nasıl yapılacağı konusunda bir döküman hazırlamaya çalışıyorum. Şimdilik okuduğum ve anladığım kadarıyla olan kısmını söyleyeyim.

Orta gerilimde kullanılan zırhın amacı, kablonun güvenli bir şekilde işletmesini sağlamak ve kısmi deşarj denen korona olayının önüne geçmek(detaylar daha sonra, aksilik olmazsa)

Alçak gerilimdeki kablolarda kullanılan şiltin amacı ise, hem harici elektromanyetik sinyallerin kablo iletkeni üzerindeki etkisini minimize etmek, hemde kablodan yayılan sinyalin kabul edilebilir bir seviyeye düşmesini sağlamak (bu kısımla ilgili pek fazla kaynağım yok henüz)

Yukarıda amacı belirtilen şiltin, istenen işi gerçekleştirmesi ise topraklanmasına bağlı. Orta gerilim kablosu için kablonun tek taraflı olarak mı topraklanacağı, yoksa heriki tarafından mı topraklanacağı, yoksa kablonun ara noktalarda da kesilip(cross bonding deniyor) şiltlerinin çaprazlanarak mı topraklanacağı konusu bazı kriterlere bağlı. Bunlarla ilgili elimdeki bir kaç ingilizce dökümanı okuyup anladıktan sonra, umarım faydalı bir bilgi ortaya çakarmış olacağım.
 
Son düzenleme:
teşekkür edererim sayın hemmuhhemtek. aslında bu soruyu ben düşük akımları için sormuştum.sürücüler loadceller encoderler analog sinyallar v.s
 
Kablonun tek taraflı veya çift taraflı topraklanması sirkülasyon akımı ve şiltte indüklenen gerilimle ilgili olduğundan ve sirkülasyon akımını ve şilt gerilimini kablonun gerilimi ve uzunluğu belirlediğinden ve kanımca alçak gerilimli kablonun şiltinde indüklenen gerilim çok büyük olmayacağından ve büyük sirkülasyon akımı oluşturmayacağından, tek taraflı yada çift taraflı topraklanması açısından çok fazla fark olmayacaktır. (Ama yinede bu konuyla ilgili biraz daha bilgi edinmekte yarar görüyorum.)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst