Bir zener diyotun kaç voltluk olduğu nasıl anlaşılır?

kaplangnrl

Üye
Katılım
26 Mar 2016
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
25
Soru gayet açık.
 
Nette şemalar var zener tester diye ara.
 
Yukarıdaki anlatımda 2. metotta, (direnç ve zener seri bağlı), ayarlı güç kaynağı ile gerilimi yavaşça arttırın. Gerilim artarken, zener diyot üzerindeki gerilim değerinin sabitlendiği değer, doğru gerilim değeridir. Bir 3. metot, EFL VI Tester-TFT cihazı ekranında ters gerilim değerini, empedans eğrisini bizzat görerek 1-2 saniyede anlarsınız. Örneğin; Med kademesinde yani 20 V. değerdesiniz. Empedans eğrisi yatay çizgisi, orta kısımdan sola doğru olan çizginin tam ortasında zener iletimi gösteriyor ise (aşağıya doğru kıvrılma), 10 V. luk zener diyottur.
 
1. yöntem: Okunabiliyorsa üzerindeki yazı okunur :)

2. yöntem: Ortalama 1K lık bir direnç ile seri bağlantı yapılır. Diyota ters yönde voltaj uygulanır. Diyotun iki ucuna bir voltmetre bağlanır. Okunan değer zenerin değeridir.
Tamam zener diyot yanmış ve multimetre ile ölçüldüğğnde kısa devre ise üzerindeki yazılarda okunmuyorsa zener diyotu yenisi ile değiştirmek için ne yapmak lazım
 
Tamam zener diyot yanmış ve multimetre ile ölçüldüğğnde kısa devre ise üzerindeki yazılarda okunmuyorsa zener diyotu yenisi ile değiştirmek için ne yapmak lazım
o zaman biraz elektronik bilgisi gerekiyor....zener diyotun kontrol ettiği bölgeyi inceleyerek yaklaşık bir değer bulabilirsiniz...
eğer bir entegreyi kontrol ediyorsa uc3842 veya 3843 gibi enteğre çalışma voltajlarına göre ortalama bir zener takabilirsiniz.
birde üzerinde hiç yazı yoksa zener olduğunu nasıl anladınız...
 
Son düzenleme:
Merhaba. Bazı devre kartları (Pcb) üzerinde bu elemanları sembolize eden harfler bu devreye konulacak elemanın tam altında yazılı olarak bulunabilir, D1, C1, R1, Q1, Z1, ZD1 gibi. Buradan Z harfli veya onunla başlayan (ZD) kesin zeneri ifade eder, böyle anlaşılabilir örneğin.

Yanmış ve okunmayan dirençlerdeki sıkıntı gibi zener diyotlarında çok genelleme yapılamamakla birlikte, bu çalıştığı devrede kaç volttan sonra ters yönde iletime gireceği aslında bellidir. Ancak bazı devrelerde ise bu kural bu tam olarak geçerli değildir, bazı otomatik akü şarjörü devrelerindeki gibi.

Örneğin 12 volt dc.'lik zener, transistör, direnç, kondansatörlü klasik (Entegresiz) voltaj regülatörlerinde; zenerin 12 volt olarak seçilmiş olacağı kesin bellidir. Çünkü bu voltun üzerine çıkıldığında zener > transistör> direnç üzerinden direnç üzerinden kıyıma (Voltajı düşürüp sabitlemek için direnç üzerinden güç harcanmasına) gidileceği için 12 voltluk bir zener olacağı yine bellidir.

Lm78XX ailesinden lm7812 voltaj entegresinde yer alan zener 12 volt olarak kompakt yapıdadır, zener bu entegrenin kendi içindedir. Biz 12 voltu eğer 13.80 voltluk olarak, akülerin tampon şarjı (13.60 - 13.80 gibi) için 0.5 - 1 amper aralığına çıkarmak istiyorsak, lm7812'deki orta (2.) bacağa seri olarak 1.80 voltluk bir zeneri daha bağlarız. Böylece 2 zenerin toplamında 1.80 + 12.00 = 13.80 voltta tam sabit kalacak ve akü şarjını örneğin 12 volt 12 amper aküyle standby (tampon) şarjlı olarak yapabiliriz. Zenerlere başka seri zenerleri eklemeyle bu tür tadilatlarla dilediğimiz voltajlarda sabit voltajlı çıkışları elde edebiliriz. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Slm elimde kisa devre bir zener diot var uzerinde 4 ve 1A yaziyor bunu elektronik parca satanlara gidiyorum yardimci olamiyorlar ne diyerek aynisindan alabilirim
 
Devrede degil aracin hararet gostergesinde bobin uclarinda seri olarak 56 ohm direcle bagli
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,942
Son üye
Nzmtekin

Yeni konular

Geri
Üst