Bir makine mühendisi olarak iyi bir otomasyoncu olmak

Merhaba,
Kudret Bey konuyu çok iyi özetlemişsiniz teşekkür ederim;
PIC programlamaya kadar gidebileceğimi düşünmüyorum.Zaten o noktada yardım almak ve takım çalışmasına girmek sizinde not düştüğünüz gibi mantıklı olanıdır.Tek erişmek istediğim nokta PC tabanlı bir yazılım ile PLC tarafından sürülen makine veya makineleri kontrol etmek olacak.Arduinoyu bana yine yazılım işi ile uğraşan bir meslektaşım önerdi.Genç bir arkadaş.Bazı sistemlerin(örneğin depo otomasyonu)PLC ile tek başına çözülemeyeceğini bunun için başka bir yazılım gerektiğini söyledi ve eğer arduino ile (arduino yazılım dili ile) uğraşırsam bu yazılımları anlayabileceğimi söyledi.Israrla kendisine okuduğum makalelerden Arduinonun endüstriyel bir cihaz olmadığını bunun hobi amaçlı olduğunu söyledim ve bunun yerine geçecek endüstriyel cihazın ne olduğunu sordum,cevap alamadım.Anladığım kadarıyla yanlış yönlendirilmişim.
O halde size göre şöyle bir sıralama yapmak ve bu yolda ilerlemek doğrumudur;
Konuyu 2 ana başlıkta incelemek;
1-ENDÜSTRİYEL OTOMASYON
*Şalt ekipmanları tanıma
*sensör ve algılayıcı sistemleri tanıma
*otomatik kumanda devresi tasarlama ve çizimi
*PLC modüllerini tanıma
*PLC programlama(çok iyi hakim olmak koşuluyla)
*HMI ekran programlama
*haberleşme protokollerini öğrenme
2-YAZILIM;
*C# Öğrenme
*Sistem ile PC yi haberleştirme

Doğrumudur eksik klan tarafları sizce varmıdır.

Ve son olarak anladığım eğer bu 2 başlığın alt başlıkları tamamen doldurulursa PIC programlama ayrıca öğrenilebilir.İlginiz ve cevabınız için çok teşekkür ederim.
Merhaba,
Tamamdır. :) Allah kolaylık versin.
 
tam olarak ne yapmaya çalıştığınızı söyleseydiniz daha doyurucu cevaplar alırdınız bence.mesajlarınızda 2 ifade dikkatimi çekti:
1-otonom cihazlar
2-vinç sektörü
burdan anladığım kadarıyla daha önce yapılmamış bir vinç tasarlamak istiyorsunuz. arduino ile hobi olarak uğraşabilirsiniz. zaten arduino yazılım ile tanışmayı amaçlayan hobi amaçlı bir proje. ve evet endüstride pek göremezsiniz (onun yerine PIC ile karşılaşma ihtimali daha fazla). ama yazılım bambaşka bir konu. galiba siz de bunun farkındasınız.
kolay gelsin diyorum.
 
Ben de bir yorum yapayım.
Otomasyon sistemleri temel olarak üç dalda işlenmektedir.
1 DONANIM (ELEKTRONİK).
2 YAZILIM
3 MEKANİK
1)Otomasyon sistemlerinde donanım konusu başlı başına uzmanlık gerektirmektedir ve bir çok dalda ayrı uzmanlıkları vardır.
Bir örnekle açıklamak gerekirse.
Ben elektronik ve elektrik okudum. PC ler ile de haşır neşirim. Ama asla bir otomasyon sistemlerinde elektronik mesleğinde yeterli olduğumu söyleyemem.
Çünkü elektronikte benim uzmanlık alanım yüksek frekans ve ses frekans tekniğidir. Halbuki otomasyon sistemlerinde daha farklı uzmanlık dalları bulunmaktadır. Bir PC donanımı bile elektronik olarak işlenmekte ve uzmanlık gerektirmektedir. Otomasyon işinde ise sadece gelişmiş bir PC kullanımı değil, aynı zamanda kontrolleri de önem arzetmektedir. Dolayısı ile bilindik PC lere RAM ve ekran kartı takıp format atmaktan öteye bir bilgi ve uzmanlık gerektirmektedir.
2) Yazılım konusu ise tek bir dil ile halledilebilecek bir mevzuu değildir.
Esas olay bir makinaya iş yaptırabilmek olduğuna göre, makina dili denilen iç karartıcı sayıları (İkilik, onluk, onaltılık vgb.)anlayabilmek ve üst seviye dillere geçişini yapabilmek gerekmektedir.
Bu üst seviye dilleri sıralayabilirsek Makina dili, Assembler ve uç yazılım dillerinden birisi (C,C++, COBOL, FORTRAN vbg.)
3) Mekanik zaten konu sahibi arkadaşın uzmanlık alanı olduğuna göre detayları kendisi bilmektedir.
 
Merhabalar. Otonom sistemleri PLC ile yapmak mümkün değildir. Kesinlikle ileri seviye c++ veya python bilgisine ve bu alanda çalışmış olmaya ihtiyaç vardır. Tek başınıza yapabileceginiz ( kimse tek basına yapamaz) bir şey degil. Milyonlarca dolar yatırım ve kadro ile yapıyorlar o tür işleri.

Arduino bir cok konuda kolaylık sağlıyor evet. Orta seviyeli basit mekanik ve elektronik tasarımların hayata gecirilmesi projelerinde işe de yarıyor. Ama mesele endüstriyel motor sürmek olunca elbette Arduino işe yaramıyor.

Bu noktada anladıgım ( bende araştırmaya devam ediyorum) kadarıyla gömülü sistemler işin içine giriyor. Gömülü sistemler Arduino nun geliştirilmiş hali gibi düşünebiliriz.C veya C++ koduyla çalışır cogy zaman.

Bİr de son olarak endüstriyel PC ler var. Onlarda sanırım PLC ile PC nin işi birlikte yapabilmekteler. Klasill PLC ladder ile yazabildigimiz gibi C++ gibi kodlarını da kodlama imkanı sunmakta.

Bana bu konuda ulaşabilirisiniz
 
19 yıl ilaç sektöründe Bakım onarım konusunda çalıştım. İş hayatında otomatik kontrollü makineleri çok gördüm. Çalışma mantıklarını zamanla öğrendim. Üniversitede otomatik kontrol öğretmenimiz "Sadece bu dersi iyi öğrenseniz yeter, size iyi gelir kapısı sağlar" demişti. Haklıymış. Otomatik kontrol için bu başlık altında güzel açıklamalar yapan olmuş. Bu işin donanım ve yazılım kısmı var(haberleşmeyi yazılım ve donanım kısmı ortaklığında incelemek lazım). Eğer hala tavsiyeye ihtiyaç duyuyorsanız öncelikle PLC konusunda uzmanlaşın. Scada (HMI) yazılımı için dışarıdan destek alın. Zamanla SCADA için yazılımda öğrenerek sistemler tasarlamanız olası(karmaşık olanları değil). SCADA yazılımları çeşitli(Visual Basic'ten, C#, Ptyhon ile de yapmak olası). Ben çalışma hayatında Alman menşeili makinelerde (benim çalıştığım sektörde) yazılım olarak genelde VB ve SQL (veri tabanlı) çalışabilecek diğer bazı yazılımların kullanıldığını gördüm.
 
Merhaba,
Bir amatör olarak,naçizane ilk tavsiyem ARDUİNO'yu unutun.Mühendislik eğitimi almış bir kişi hazır kodlarla iş yapmaz.Başta size çok hoş ve kolay gelir ama sonradan tıkanırsınız.(en azından ben böyle düşünüyorum) Sizin çok çok önemli bir avantajınız var makinecisiniz ve fiziksel olarak meydana getirdiğiniz olgular var.Bu çok önemlidir.Elektronik,otomasyon sonradan gelir.Zaten,mekaniği çok iyi tasarlanmış bir projeye hayat vermek daha kolaydır ve de daha çabuk yardım alırsınız. PC tabanlı da çalışmayı düşündüğünüze göre bir yazılım dili seçerseniz iyi olur.(C# düşünmüşsünüz olabilir.Özetle,sisteme komple hakim olmak için PC tarafında bir programlama dili(C#, VB.NET ... vs) PIC tarafında da bir programlama dili(asm,CCS C...... vs) bilmenizde fayda var.Komplike işlerde takım çalışması yapmak daha avantajlıdır.Başarılar dilerim.
Tam sizin gibi bi öneri vermeyi düşünüyordum ustam makine tasarımını adamakıllı yapabildikten sonra gerisi teferruattir iyi komplike edilmiş bakım sırasında servisi yormayan bi makine üretip projelendirebiliyorsaniz birakin gerisini takım arkadaşlarınız halletsin mekanik aksamlar işin projenin şasesidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,311
Mesajlar
925,194
Kullanıcılar
451,754
Son üye
vedatsever5454

Yeni konular

Geri
Üst