Bir haber...

nazlycm

Üye
Katılım
7 Tem 2009
Mesajlar
9
Puanları
1
Araştırma yaparken bu haberle karşılaştım ve paylaşmak istedim teknik ve meslek lise mezunları daha kolay iş bulabilecek sanırım...


Mesleki eğitimi özendirmek için çalışma yapan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), meslek liselilerin sınavsız geçiş yaptığı meslek yüksekokullarından (MYO) mezun olan öğrencilere mühendislik diploması verecek. Mühendislik diploması verecek olan MYO`lar, 4 yıllık lisans programı içeren, “Tekonoloji Fakültesi” statüsüne kavuşturulacak.

Türkiye`nin geleceğinin yüksek okullarda olduğunu düşündüklerini söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, “10 yıldır terk ettiğimiz yüksek okulları, teknoloji fakülteleri haline getirip mühendislik payesi vererek uygulamalı mühendislik sınıfına aktarmak isti-yoruz. Bunu da yaparsak yüksek okulların cazibesi kat kat artacaktır” açıklaması yaptı.

Elektrik Teknoljisi, Elektronik ve Bilgisayar Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Mekatronik Teknolojisi, İnşaat Teknolojisi, Tekstil Teknolojisi bölümleri açılacak olan `Teknoloji Fakülteleri`ne ihtiyaç oranında yeni bölümler de açılacak.


Alanında hizmet veya üretimle ilgili proje yapma, planlama, yönetme, uygulama ve kontrol, ürün geliştirme, test, kalite yönetimi, servis ve imalat konularında imza yetki ve sorumluluğuna sahip olacak `Teknoloji Fakülteleri`nin mezunlarına diploma ile alanlarıyla ilgili “Uygulama Mühendisi” unvanı verilecek. Uygulama mühendisleri gelişmiş ülkelerdeki gibi, teori ağırlıklı mühendislik yerine, mevcut mühendislik fakültesi mezunlarını tamamlayıcı, uygulama ağırlıklı mühendislik eğitimi alacak.

(alıntı)
 
Yabancı ülkelerde devletin istihdam sağlayabilceği iş alanları belirleniyor. Bu iş alanlarının belli başlı ana kollarında uzman yetiştiren üniversiteler bulunuyor. İstihdam alanındaki değişime görede eğitim sistemi şekil kazandırılmış olunuyor.

Bizimkilerin yaptığıda hadi bir yasa çıkaralım ahmetin adı bundan sonra karacaahmet olsun der gibi bir uygulama. İstihdam sağalanamadıkça, mühendislikten vazgeçilip bir alanda uzmanlık devreye sokulmadıkça,genç nesil bu iş kollarından bilgi ve beceri olarak hangisine daha yatkın bu orta öğrenimden itibaren belirlenip yönlendirilmedikçe bizim eğitim sistemimizin sorunları ve işsizlik sorunları çözülmez. Netice olarak Kalitesiz ve işsiz bir nesil yetişir...
 
evet sana bi anlamda katılıyorum bugün bir çok insan okuduğu mesleği yapmıyor veya çalıştığı işte mutsuz bunun nedeni yanlış yönlendirme...Bu yasayla mesleki eğitimi yaygınlaştırmak amaçlanıyor ayrıca bu üniversitelerin programını da işletmelerle birlikte belirleneceği soyleniyor haber çok uzun olduğundan hepsini burya koymak istemedim ...ama yine de haklısın eğitimde daha koklu değişimler olmalı bunlarda umut verici diye düşünüyorum.
 
Bu Haber basının bilgisizliğinden kaynaklanıyor yök başkanının söylediklerini yanlış anlamışlar Haber ilk çıktıgında bende araştırdım işin aslı Teknoloji Fakültesine dönüşecek olan Teknik eğitim Fakülteleri MYO ları yine 2 yıl 6 dönem olacak
 
Arkadaşlar bu haber yapılalı yaklasık 1 sene 3 ay oldu hala bi gelişme yok artı arkadasımızın dedigi gibi haber yansıtılmıs.Yapılsa gusel meslek liseliler yıllarca elinden alınan haklarını kazanmıs olacaklar ama tabiki bununda yan etkleri olurmu tartısmak lazım.Ben teknik lise ve myo mezunu olarak tabiki boyle bir degisikligin yapılmasını ısterım.Ama yapılacagını sanmam cunku bizim teknik egitim fakülteleri 8 yıldır teknoloji fakültelerine donusturulmeyi bekliyo.Meslek liseleri yıllardır katsayı problemının cozulmesını bekliyoo bunların yaptıgı sadece milleti ümit vermek.Gecenlede bu haber ile ilgili yok e bilgilendirme talebi istedim eger cevap gelirse sizinler paylasırızm
 
Arkadaşlar
Teknik Eğitim Fakülteleriyle ilgili gelişmeleri lütfen "Teknik Eğitim Fakülteleriyle ilgili gelişmeler" kımına yazalım lütfen.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,837
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst