Bir devrenin bir parçası ile bir polarite koruma diyotunun atlanması

Chimicron

Üye
Katılım
29 Haz 2022
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
25
Geçenlerde eski bir dergiden bir devreyi uyarlayan bir mantık probu yaptım. Yaptığım değişikliklerden biri, pozitif güç rayına seri olarak bir polarite koruma diyotu ( 1N4007 ) eklemektir, çünkü probun test edilen devreden güç alması amaçlanmaktadır ve yanlışlıkla gücü bağlamam durumunda proba zarar vermemek istiyorum. yanlış yere raylar.

Bu, probun YÜKSEK ve DÜŞÜK olarak tanıdığı voltaj seviyelerinin tanımında küçük bir hataya yol açmıştır. Bunun nedeni, eşiklerin, orijinal tasarımda test edilen devrenin gerçek besleme voltajını algılayan ve şimdi koruma diyotu nedeniyle 0,7V'luk bir düşüşten muzdarip olan raylar boyunca yerleştirilmiş 3 dirençli bir bölücü tarafından tanımlanmasıdır.

Devreyi çok fazla değiştirmek istemedim, bu yüzden ayırıcının üst ayağını koruma diyotunu atlayarak doğrudan test edilen devrenin güç rayına bağlamayı düşündüm. Devreyi LTspice ile simüle ettim ve her şey yolunda.


Giriş aşaması ve güç kaynağı aşaması için şemalar aşağıdadır:
8IY3Q.png

5PhWP.png

Sorum şu: Bu tasarım kararı, raylarda kutup değişimi olması durumunda riskli midir?

Bu durumda, "yanlış yollar" boyunca akabilecek akımın, oldukça büyük olan bölücü dirençleri tarafından büyük ölçüde sınırlanacağını düşünüyorum. Ayrıca bölücü, mütevazi enerji içeriğine sahip ters voltaj yükselmelerine karşı oldukça duyarsız olması gereken bir LM358 opamp girişlerine bağlıdır (bu iki kutuplu bir tasarımdır, bu nedenle akım sınırlı olsa bile voltaj yükselmelerinden zarar görebilecek MOSFET kapıları yoktur).

Bir şey mi kaçırıyorum? Mantığım doğru mu?

Not: Maksimum ters voltajın 20V olduğunu varsayıyorum (daha kötü senaryolar daha az olasıdır ve bunlar için kusursuz bir koruma şeması tasarlama zahmetine girmem).
 
Anladigim kadariyla devrenizi olcum yapacaginiz duzenegin voltajiyla besleyeceksiniz.
Devreniz ters baglantiya karsilik D7 diyodu sayesinde korunurken R5 ve R4 direnclerinin ters voltaja maruz kalmasi hic sorun olmayacaktir. Cunku degerleri o kadar yuksek ki gececek akim LM358 icin son derece tehlikesiz boyuttadir.

Eger kirmizi ile isaretlediginiz bolgeyi Vcc yerine Vpow'a baglayacaksaniz 150K degerindeki R2 direncini de Vpow'a baglamanizda fayda var. ( !!! D1'i degil !!!)
 
Son düzenleme:
Bu arkadaşımız Türk değil galiba. Yazısından anladığım kadarıyla bir çeviri programı yada google ile çevrilip eklenmiş. Umarım yazdıklarınızı anlar.
 
Ayrıca 1N4007 yerine hızlı diyot kullanılırsa,
gerilim düşümü daha az olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst