Bina kablo kesiti

25mm2 kesit bina beslemesi %95 yeraltı olur. Çok Zayıfda olsa havai hat alpek kablo besleme durumu olabilir sormakta fayda var. 25mm2 bakıra eşdeğer 50mm2'lik alpek olur.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Herkese iyi günler
Benim bir kac sorum olacak
7 kat 14 daireli binamizin bina ici besleme hatlarini yenilemeyi dusunuyoruz(daire sayaclarina kadar olan kismi)
1- bu hattin kablo kesiti kac olmali
2-bu hat icin yeni proje gerekiyomu
3- bide binamiz eski oldugundan mevcut siva alti borularini kullanmayip siva ustu kablo kanali ile yapmayi dusunuyoruz acaba bunun bir sakincasi olurmu
bu arada binamiz 45 yilliktir
Tesekkurler
 
6 lık kablo yeterlidir.Yeni projeye gerek yok sayaçtan sonra olduğu için kablo kanalı kullanılabilir. Yer neredeydi?
 
Sayactan sonra derken anlamadim. Biz bina girisi kofre kutusundan daire sayaclarina kadar olan kismi yaptiracaz
Ayrica fiyat alacaz bu isin birim iscilik fiyati nedir acaba kablo kanali kablo vekimi baglantilar ve yeni kofre kutusu montaji
Yer izmit te
 
Kofra dan değişecekse sayaçların panosuda değişecek mi?K.a.R. ve topraklama da yapılacak mı
 
45 sene öncesinden bahsediyorsunuz 45 seneden bu yana teknoloji gelişti klimalar, ani su ısıtıcıları v.s. dairelerin talep güçleri arttı. Dolayısıyla sadece bina besleme değil kolon kesitleri de değişmesi gerekir. Ana sayaç panosunun komple değiştirilmesi gerekir,daire içi sigorta panolarına kaçak akım koruma rölesi konulmalı, daire içi tesisat kontrol edilmeli (45yıl!). Proje revizyonu olmadan uygulamada revizyon yapmamalısınız.
Bu işler ciddi işlerdir ben Ali Ağaoğlu yaptım oldu mantığı ile hareket edemezsiniz. Allah korusun Yapılan tesisatta hata olur yangın çıkar can ve mal kaybı olursa; O tesisatta projesiz revizyon yapan uygulamacıda onu yaptıran yöneticide adalet karşısında suçlu sayılır.
 
Hakan abi benim başıma gelen olayı sanırım sana anlatmıştım!Açtığım dükkanın elektrik aboneliğiyle ilgili sorun çıktığını bununala ilgi Sepaş a gittiğimde bina 30 yıllık olduğu için bütün daireler için projenin yenilenmesi gerektiğini söylediler sadece daire başına 1 sayaç birde daire için yeni baştan proje istediler birde bina 30 yıllık olduğu için sepaş ta evraklar kayıp olmuş belediyeden binanın 1999 dan önce yapıldığı için evrak istediler o evraklarda gebze belediyesinden çayırova belediyesine geçerken kaybolmuş!Anlayacağın 3 ay seyyar kablo ile merdiven otomatiğinden elektrik kullandım!Bu yüzden sen mühendissin ama sepaş imzalı dilekçe ile mühürlü bölümde tadilat yapılmasına izin veriyor!Bence bindaki aboneler elektrik sayaçlarında tadilat yapılacağı için imzalı dilekçe ile sepaş a başvursun ve tadilatı yaptırsınlar!Ama yangından koruma Kaçak akım rölesi ile hayat koruma kaçak akımların mutlaka bağlanması ve devreye alınması gerekiyor!Zaten binaya topraklamada yapılması isteniyor ki bu nedenle daire içi tesisatlarının yenilenmesi gerekeçek!Bu işlem 45 yıllık binada kolay değil!Bütün dairelerin iç tesisatları ve buatları elden geçmek zorunda!Ayrıca dairelerin kabloları da değiştirilmeli zaten 45 yıllık bir bina nın daire tesisatlarıda yenilenmesi zaman ve kullanım olarak gerekmektedir!
 
Evet @c.berkan kardeşim @meert70'in işi çok binada tüm tesisat değişecek yani öyle bir panoda tadilatla bitecek iş değil. Ben her zaman yapılan işi iki türlü değerlendiririm 1) Teknik 2) Hukuki boyutu. Adli bir olayda bilirkişi atanır ve işin rengi değişir o zaman Xedaş'da tamam bu iş dilekçe ile hallolur diyenlerin hiçbirini ortalıkta bulamazsın, tek başına kalıverirsin.
 
16 daire için ~ 160.000 W ,talep faktörü ,eşzamanlılık faktörü hesapları neticesi Nk:50 kw. buna göre 25 mm2 kurtarır(gerilim düşümü %2,75 çıkar) ancak ;Kofra-Şebeke arası mesafe ve ilave yükler( asansör+hidrofor+klima vb) gözönüne alındığında 3x35/16 mm2 bakır NYY kablo tercih edilmelidir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,321
Mesajlar
916,705
Kullanıcılar
450,161
Son üye
Nonjekal

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst