Bilgisayarınızın Performansını Yükseltmek.

M.Ozkan

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
19 Ocak 2007
Mesajlar
977
Puanları
156
Çoğunuz bilgisayarınızın yavaş açılmasından ya da kullandığınız uygulamaların yavaş çalışmasından şikayetçidir. Bu sorunları çözebilmeniz ve bilgisayarınızın donanımının izin verdiği ölçüde maksimum performansta kullanabilmeniz için bilinen bir çok yöntem mevcuttur ama ben en çok kullandığım ve faydasını gördüğüm birkaç yöntemden bahsedeceğim;


Öncelikle bilgisayarınızın hızına etki eden faktörler nelerdir onları basitçe inceleyelim;

1. İşlemci hızınız
2. RAM kapasiteniz
3. HDD özellikleriniz
4. İşletim sisteminiz
5. Veri yolu özellikleri
6. Grafik uygulamalarında ekran kartınızın hızı ve hafızası


1. İşlemci hızınız: Bir çoğunuz bilir ki işlemciniz Elektronikte CPU olarak geçer Bunun açılımı CPU: Central Process Unit Türkçesi Merkezi işlem birimi.
İşlemciniz bilgisayarınızdaki faaliyetleri genel anlamda gerçekleştiren birimdir. Bilgisayarın kalbi diyebiliriz. Bu faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için çevre birimlerden bilgiyi alır işler ve sonucu yine çevre birimler vasıtasıyla kullanıcıya yansıtır. Dolayısıyla işlemciniz ne kadar yüksek bir hıza sahipse o kadar işlemleriniz hızlı yapılacaktır.

2. Ram kapasitesi: Ram diye tabir edilen hafıza ünitesinin açılımı Random Access Memorydir. İşlemciniz yapılacak işlemleri hızlı ulaşım ve işleme için HDDden alarak Ramlere depolar ve işlediği sonucu yine RAMlere yazar. Bu işlemcinizin diğer yavaş çevre birimlerle iletişimi kurması için bir arayüz olarak tanımlanabilir. Örneğin Harddiskinizde bir program yüklü olduğunu düşünün. Bu bir exe dosyası olsun. İşlemcinizin bu Executable (İşlenebilir) dosyayı çalıştırabilmesi için önce RAMe alır onu işler ve yine RAM vasıtasıyla o dosyayla işlem yapılması ve sonucun yansıtılması sağlanır. Bu yüzden RAM kapasiteniz ve hızı (Okuma yazma Hızı) ne kadar yüksek olursa işlemciniz o kadar kolaylıkla ulaşım sağlar ve hızınız doğru orantıda artar.


3.HDD Özellikleri: Bilindiği üzere HDD Bilgisayarınızın veri depolayabilen bir parçasıdır. Ama bununda bazı özellikleri var. İlk Çıkan Harddiskler 3200 Rpm (Revolutions Per Minute Dakikadaki dönme sayısı) ve çok küçük kapasitelerde üretilirlerdi. Harddiskler cam ya da aliminyum tek ya da çift yüz olarak üretilen disklerin üzerine manyetik olarak verileri işleme ve okuma prensibiyle çalışan ve içerisinde okuyucu kristal kafalar bulunduran bir ekipmandır. İşte bu dakikadaki devir sayısı Harddiskin hızını belirler. Şimdi piyasada 5400,7200 10000Rpm dönüş hızına sahip Harddiskler bulabilirsiniz. Harddiskinizin hızlı okuma ve yazma özelliklerine sahip olması bilgisayarınızın performansını önemli derecede etkileyecektir.

Şimdi gelelim herhangi bir parça değiştirmeden mevcut makinemizde yapabileceklerimize:

Öncelikle internetten TuneUp Utilities 2009 Programını indiriyoruz. Bunu nasıl indireceğimizi detaylı olarak anlatmamıza gerek yok sanırım. Google kullanmayı hepimiz biliyoruz.

TuneUp 2009 Windows Özelliklerini ileri düzeyde kullanmamızı sağlayan bir programdır. Ayrıca içerisinde performansa etki eden yardımcı araçlarda bulunmaktadır. Şimdi bunlardan basitçe bahsedeceğim:

TuneUp 1Click Maintenance:

Bilgisayarınıza komple Check-up yapan bir programdır. Bilgisayarınızdaki yüklenmiş kaldırılmış uygulamaları,dosya sistemlerini ve alan kaplayan Temp dosyaları gibi içerikleri bulup siler. Kayıt günlüğündeki hataları düzeltir. Active X denetimlerini düzene sokar kullanılmayanları boş anahtarları silerek bilgisayarınızın performansının artmasına yardımcı olur.

TuneUp Drive Defrag

Diskinizdeki parçalanmayı düzelten yardımcı araç. Aynı özellik Windows üzerinde de var. Düzenli aralıklarla bilgisayarınızda disk birleştirmesi yapmanız performansınızı etkileyecektir.


TuneUp Registry Cleaner

Bilgisayarınızın kayıt günlüğünde yer alan kullanılmayan anahtarları silerek performansınıza yardımcı olur.

TuneUp Registry Defrag

Bilgisayarınızın kayıt günlüğü parçalanmasını birleştirerek performansınıza yardımcı olur.


TuneUp Startup Manager

Windows açılışında çalışan gereksiz programları kaldırarak Windows açılışının daha hızlı olmasını sağlayabilirsiniz.

TuneUp Speed Optimizer

Bilgisayarınızın Hızı ile ilgili size çözümler sunarak yapılandırmanızı en iyi hale getirmeye çalışır.

TuneUp Styler

Bu bilgisiyarınızın görsel özelliklerini değiştirmenize ve Windows tarafından ulaşılması imkansız olan görünüm açılış logosu Hoşgeldiniz ekranı gibi özellikleri kişiselleştirmenize yarayan bir özelliktir.




Programın marifetleri bununla sınırlı kalmıyor. Performans, görsellik, Bakım gibi isteklerinizi en iyi derecede karşılayabilecek, Windowsunuzu ileri derecede kontrol edebilmenizi sağlayabilecek kullanışlı ve kolay bir program.

Bol Ghz'li günler.
 
baslat > çalıştır'a tıklayın
msconfig yazarak programa gırıs yapın
baslangıc sekmesıne gelerek windows acılırken kullanılmayan programların tıklerını kaldırın.
yenıden baslatın.

artık wındowsunuz daha hızlı acılacaktır.

Dipnot: komut kısmına bakarak sadece program fıles klasoru ıcerısınde olmayan ve ne ıse yaradıgını bılmedıgınız programları sakın kaldırmayın. aksı taktırde wındowsunuz baslarken hata verebılır...
 
Evet windows hızlı açılacak ama her açılıp kapanmasında msconfig ekranı karşınıza gelecektir.
 
Evet windows hızlı açılacak ama her açılıp kapanmasında msconfig ekranı karşınıza gelecektir.

alt tarafta bir kutucuk var onu tikleyerek işaretlersen açılmaz sürekli.yada tam tersi her açılışta başlat gibi bir şey yazıyor olması lazım.
 
ben niye öyle bir kutucuk göremiyorum?
 
your uninstaller ile başlatta istemediğiniz programları engellerseniz uyarı almazsınız.Bence işletim sistemi hakkında çok bilgisi olmayanlar msconfig yada regedit gibi komutları kullanmasınlar.
 
aslında regedit inde yardımı olur açolış kapanış süresi için
ayrıca ıobit firmasının üçretsiz yazılımı var hem hızlandırıyor hemde spyw koruyor
firefox kullanıyorsanız ekstra + var
denediğim ve kullandıgım bir kaç yöntemi yazayım deneyin farkı görün
ayrıca oc yaparakta yüksek hızlara erişebilirsiniz donanımınız destekliyorsa

XP'nin hızlı kapatılması
Başlat-Çalıştır-Aç satırına regedit yaz sonra:

HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlSet / Control anahtarına ulaş.Pencerini sağındaki alanda "WaitToKillServiceTimeout" sağ tıkla ve değiştir
değeri 20000'den 200 yapın

Bellek perfonmansının arttırılması

Başlat-Çalıştır regedit.Kayıt defterinde;
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management anahtarına ulaş;
a)DisablePagingExecutive üzerine çift tıkla ondalık tabanında 1 değerini gir.
b)LargeSystemCache üzerine çift tıkla ondalık tabanda 1 gir.
c)Orada yeni bir DWORD değeri oluştur ?IOPageLockLimit? olarak adlandır ve değeri ondalık sistemde hangi rami kullanıyosan 128MB için 4000,256 MB için 10000,512MB ve daha yukarısı için 40000 değerini girin.
Yeniden başlatın

Menü hızlandırılması
Menülerde gezinirken kısa bir gecikme yaşanır bunu registry'de ki bir ayarın değiştirilmesiyle giderilebilir.Kayıt defteri düzenleyicisini açın "HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Destop" altıdaki "MenuShowDelay" dizesine çift tıklayıp 400 olan değeri "0"olarak atadığınızda sorun çözülür...


%20 internet hızı artışı
Windows xp professional %80 internet hızını kullanmanıza izin veriyor İnternetinizin hızını % 20 arttırabilmek için
Başlat >çalıştır >gpedit.msc >bilgisayar yapılandırıcısı >yönetim şablonları >ağ >Qus paket zamanlayıcısı >ayarlanabilen bant genişliğini sınırla >etkin >bant genişlik sınırı = 0 >uygula >TAMAM
(önceki bant genişlik ise=20)



Saat Dilimi Penceresine Şehrinizi Ekleyin
GÖRÜNÜM İÇİNDİR HIZLANDIRMA DEYİL

Regedit Düzen-Bul deyip Istanbul kelimesini aratın. (GMT +02:00) Atina, Istanbul, Minsk yazan değeri buluğunuzda Display yazan değere çift tıklayarak içinde yazılanları değiştirin.


Windows XP yi Hızlı Kapatma

Regedit HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarına gidin ve AutoEndTask DWORD değerini 1 yapın.


Windows Daha da Hızlansın

Windows XP de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erişim ve son güncelleme bilgilerini tutar. Bu özellik kullanışlı olsa da normal bir kullanıcı için pek bir anlma ifade etmez. Bunu kapatmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetCo ntrolFileSystem anahtarına ulaşın ve NtfsDisableLastAccessUpdate değerini bulun ve 1 yapın.

BEN BUNLARI KULLANIYORUM VE BAŞARILI BULUYORUM

iobit ise link burada kurun üçretsiz sürümüdür geliştirme programları oldukca iyidir rakiplerinden
türkçedir
görsel olarakda kullanışlıdır
link burada
şu an kampanyası var bitmediyse pro sürümü de üçretsiz sanırım

Free PC Repair, Protection & Clean Up | Advanced SystemCare Free Computer Scan, Optimizer, Maintenance
 

Forum istatistikleri

Konular
128,253
Mesajlar
916,242
Kullanıcılar
450,074
Son üye
zedoq

Yeni konular

Geri
Üst