Beceremediğim Güneş panelim

Hocam çok sağolun.
Az önce konuyu türbinistanbul yetkilisine arzettim şöyle bir cevap verdi;
"Eğer şarj kontrol cihazına önce aküyü takmadan paneli takarsan birşeyi(ismini hatırlamıyorum) yakar dedi." Sizin yazdıklarınız gibi diğer olayların normal olduğunu söyledi.
Ben kullanma kılavuzu ingilizce olduğu için okumadım. Şimdi translate'den çevirerek inceledim. Kılavuzda önce şarj kontrol cihazına aküyü daha sonra paneli takmam gerektiği yazıyor. Birçok zaman ilk önce paneli taktığım olmuştu. Büyük ihtimalle şarj kontrol cihazını yaktım. Şimdi bunun tamiri olurmu?
Yoksa yeni bir cihazmı almalıyım?


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

Hayır,bence çok da yanlış düşünüyorsunuz.Çünkü şarj kontrol ünitesindeki,şarjı direk kontrol edebilen çok önemli bir elektronik eleman (Yetkilinin bahsettiği de bu olmalıdır) tam olarak akü şarjını dolduğu anda da kesen,çok yüksek olduğu zamanda da regüle edip ayarlayan,uygun voltajda da direk olarak panel akımını kendi içinden direk geçiren regülasyonun bir beyni,çok önemli olan kritik bir parçası yanmış olsaydı,sizin bulut varken bile akünün voltajını 12.37'den 12.70'e çıkarması hiç mümkün olmazdı.Yani bu regüle ünitesi tam bozuk olsaydı,bu akü voltajı 12.7' de yerinde de sayardı.

Bence 2.28 amperi en güneşli zamanda panelden alıp da regülatördeki kayıplardan sonra da bu değerin biraz daha aşağı inmesiyle yapılan bu şarjın seyri normaldir,okuduğunuz bu değerler şarjın mutlaka var olduğunu (Ama çok yeterli olduğunu tek panel bulunması nedeniyle belki de söyleyemeyiz.) da göstermektedir.Ama daha önceki mesajımda da bu konuda tek panelin nominal 2.28 A 'ilk akımıyla şarjın güneşin durumuna göre,akü kapasitesinin çok şarjsız kalma durumunda yetersiz de kalabileceğini 2. veya 3. panellerin satın alınma ihtiyacının akü kapasitesinin tam dolması için daha da iyi olabileceğinden özellikle bahsetmiştim (Tam güneşli olan günde bile ortalama 8-9 saat olan güneş saati süresince de gün boyunca tek panelle teorik olarak 32.5 saat veya kayıplarla birlikte belki 38-40 saatlik panel şarj süresi de lazımdır.40/8=5 gün süre lazımdır,yani tek panelle 65 amperlik bu akü kapasitesinin tam şarjı için)

Bunları tam olarak da göz önüne almalısınız,yoksa şarj kontrol ünitesinin birkaç dakika gecikmeyle önce aküye,sonrasında panel bağlantısının yapılmamasıyla,bu kadar kısa sürede (Süreklilik de arzetmemiş bu durum,çok geçici birkaç dakika içinde de olabilmiştir) önemli bir elektronik elemanın yanarak tam hasarlanabileceğine ben pek ihtimal de veremiyorum işin doğrusu.Kolay gelsin.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Hocam yeni bir 90wattlık güneş paneli aldım,bendede 40 watt var etti 130 watt. Şimdi bu panelleri seri mi bağlamalı paralelmi?

Hocam birde panelin arkasındaki kutuyu açtım 2 tane diyot gördüm ,sizin bahsettiğiniz diyot panelin hemen çıkışında var herhalde.


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
QXmaa3.jpg


Merhaba,sn.orhantan92; 90 watt.lık bu yeni güneş paneliniz öncelikle hayırlı olsun diyelim.Bunu satın almanız çok da yerinde olmuştur.Bu sayede şarj kapasiteniz oldukça da artmış ve akünüzün tam şarj olup dolma süresi (10 saatlik şarj süresi zamanına,tüm bir güneş gününde de yaklaşık olarak inecektir) böylece işiniz daha da kolaylaşacaktır.Şarj kontrol üniteniz 10 amperlik olduğu için panel güçleri toplamında 130 watt.lık olan bu panel çıkışlarını (Alınan amperi) doğrudan doğruya regülatöre de bağlayabileceksiniz.

1- Panelleri kesinlikle seri olarak da değil,panel çıkışlarından paralel olarak bağlamalısınız.Çünkü paralel bağlantıda,bu bağlantıya giren panel voltajı ayni kalırken amper (Akü şarj akımını) paralel bağlantıyla ideal olarak da bizim istediğimiz şekliyle de tam arttırmış olacaksınız bu şekilde. + uçlar +' ya - uçlar - 'ye tam gelecek şeklide (iki panelden hızlı diyottan geçip gelen bu + ve - uçlar,ayni kutuplar tam üst üste binip bir klemens yardımyla (Klemensin içinde bir tornavidayla sıkıştırmanızla) tam birleştirilmiş de olacaktır.) bu bağlantıları yapılmış olacaktır.

2- Bakın o sözünü ettiğiniz ikinci diyodu yedek (ihtiyat) için koymuş olmalılar.Hızlı diyodun amper kapasitesi mutlaka 90 watt.'lık bu panelinizin çıkışta verdiği bu akımı ısınmadan emniyetle taşıyacak amper değerinde de olmalıdır.Yani siz sadece tek bir diyot kullanacaksınız 90 watt.lık bu panelinizn çıkışında tam seri olarak.İkincisini ise yine seri bağlı olarak diğerinin ucuna 2. bir diyot olarak da bağlamanıza gerek yoktur.Bunu yedek olarak birincisinin bozulma ihtimaline karşı devamlı olarak bir yerde saklayın.

3- Birinci panelden yani 40 watt.lık olanından hızlı diyot bağlantısıyla gelen + ve - uçları,yeni satın alınan 90 watt.lık panelden,yine seri bağlı hızlı diyottan geçirdikten sonra aldığınız bu + ve - uçlarıyla,bir klemens yardımıyla hep birlikte topladıktan,tam birleştirdikten sonra bu ortak çıkan + ve - uçları da regülatörün + ve - uçlarına dikkatlice de bağlayacaksınız.) 90 watt.lık panelinizn çıkış nominal voltajını da,40 watt.lık olanıyla eşit veya birebir çok yakın bir çıkış değerinde olduğunu bir standart olarak da göz önüne alarak ayni varsayıyorum bu arada.

4- Bağlama işlemini her ihtimali göz önüne alarak,daha önce de özellikle bundan çekinerek bahsettiğiniz gibi,montaj kılavuzunda yer alan "regülatör bağlama talimatı" na göre de (Önce akü mü yoksa panel mi diye olası bir bozulma durumundan da tam tereddüte düşmüştünüz,belki hatırladığınız gibi) tam olarak yapmaya çalışın.Tüm yapılacaklar bundan ibarettir.Yeni paneliniz tekrar hayırlı olsun ve güle güle kullanırsınız inşallah.Aklınıza takılan bundan başka sorular da olursa özelden veya genelden yardımcı olmaya da çalışırız yine.

Not: Klemens bağlantısında yer alan + ve - 'yi aceleyle ters yazmış bulundum.Esas olarak da bu şemada yer alan tüm kırmızı kablolar + , tüm mavi kablolar - uç olarak da kabul edilecektir. Kolay gelsin.
 
1-Hocam 90wattlık panel 52 watt çıktı. Bayiyi aradım değişilecek. ancak 50 watt'a dediğiniz gibi doldurma işini gayet iyi yapıyor. (Voltmetre ile ölçüyorum)
2-Panelleri montajını 90w'ın uçlarına zarar vermemek için 40w panelin arkadındaki kutuya bağladımImageUploadedByKontrolKalemi.Com Mobil1403523357.381824.jpg
Görüldüğü gibi arkadaki diyotun hacmi baya büyük.
Bendeki hızlı diyotlar 4 amperlik(daha büyüğünü bulamadım) 2 tane var (paralel bağlayıp şarj kontrol cihazına girmeden takmayı düşünüyordum),ama paneli değişmeye gidince birkaçtane daha alabilirim. ImageUploadedByKontrolKalemi.Com Mobil1403523596.024495.jpg

3-Hocam aklıma takılan soru şu şarj kontrol cihazı akü doldumu şarjı kesmeli. Voltmetre ile ölçüyorum 13.70 lerde bir değerle karşılaşıyorum yani akü şar oluyor(şarj işlemi yokken akü 12.90'larda oluyor). Şarjın kesildiğini nasıl anlıyabilirim?(aküye elliyorum sıcak değil,soğuk)
ImageUploadedByKontrolKalemi.Com Mobil1403524032.281243.jpg
ImageUploadedByKontrolKalemi.Com Mobil1403524118.021869.jpg
ImageUploadedByKontrolKalemi.Com Mobil1403524147.357976.jpg




KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
1000 wattlık modifiye sinüs inveterin çıkışı
ImageUploadedByKontrolKalemi.Com Mobil1403524270.211832.jpg


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Merhaba.Öncelikle şarj cihazı ve aküyü güneşe tam maruz kalmayacak şekliyle gölgeye koymanız da çok iyi olmuştur.Bu detay dikkatimden kaçmış,daha doğrusu bu sıcaklık/güneş faktörünü tam olarak da ele almamış ve tam olarak da bundan (Cihaz ve akü için) ayrıca size söz edememiştim.

1- 90 wat.lık panel değişip gelirse sizin akünün toplamdaki artan akımıyla azalan ters orantıda da azalan şarj süresi açısından çok daha iyi olacaktır bu durum.Diyotları paralel bağlayıp 2 kat ampere dayanacak şekilde elbette ki kullanırsınız.Bu şekilde tek diyot üzerinde geçen akım fazla olduğunda fazla ısınma ve bir voltaj düşümü de fazla olmaz böylelikle.

2- Aklınıza takılan sorudan yine devam edeyim.Akü şarjdan hemen tam kesilse bile ölçümlediğiniz üzere de 13.70, 13.80 voltlu değerlerinde mutlaka da olur,tam ilk kesildiği anda da.Daha sonra örneğin 24 saat sonrasında (Hiç deşarj edilip kullanılmasa bile) 13.20 volta kendiliğinden yine düşer.İnverteri bağladığınızda ise voltaj çok daha hızlı düşer,12'li değerlere kadar da geriler.Tüm bu anlattığınız değerler çok da normaldir,akünüz sağlıklı olarak şarj cihazından gelen akımla tam şarj olmaktadır,bu konuda merak etmeyin.Yani tam şarjdan kesildiği andaki bu 13.70 volt dc. değeri çok normaldir.İnverterin çıkış volatjı ise daha da idealdir,olması gereken bir voltajdadır bu.Asıl elektrik şebekesinde bile bu kadar doğru değerlerde olamaz bu ac voltaj değeri,210-230 volt ac arasındaki voltaj değerlerinde gündüz-gece saatleri arasında devamlı da oynar biliyorsunuz.Kolay gelsin.
 
Burası bizim yaşam alanımız. İçerisi 17 m2, 1,5 metre led ile aydınlatılıyor. Dışarısıda 2 metre led ile (tuvalet,çeşme ve gidilecek yollar)
ImageUploadedByKontrolKalemi.Com Mobil1403597527.331345.jpg

Hocam katkınız çok oldu. Allah sizden ve size bu ilmi aktaran herkezden razı olsun. Teşekkür ederim.

1- hocam akü full doluyken şarj kontrol cihazı şarjı kesmesi gerekir ki akü zarar görmesin. Regületörün Şarjı kestiğini nasıl anlarım?

2- led ışıkları döşerken şase yaptırdım( enerjiyi aküden direk almıştım) bir kaç metre kablom eriyerek çırılçıplak oldu. Malum burası dağ. Led ışıklar için aküden direk alıyorum,birde invertör bağlı.Nasıl bir güvenlik önlemi almalıyım?






KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Hocam,çok fena duvara tosladım :)
Voltmetremin ac tarafı ile 90 watt'lık panel çıkışlarını ölçtüm,gösterge 53 gösterince panel arızalı sandım. Bayiyi aradım önce değişeceklerini sonra teknik servisin numarasını gönderdi,aradım şöyle cevap verdi;
90 w paneli ölçü aletinin ac tarafıyla ölçemezsin.
Eğer watt'ı voltmetrenin ac kısmından ölçemiyorsam karşılaştığım 53 değeri neyi ifade ediyor?
Not:40 wattlık panelde Ac kısmında 44,45 gibi değerleri görüyorum.


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Burası bizim yaşam alanımız. İçerisi 17 m2, 1,5 metre led ile aydınlatılıyor. Dışarısıda 2 metre led ile (tuvalet,çeşme ve gidilecek yollar)
Ekli dosyayı görüntüle 18376

Hocam katkınız çok oldu. Allah sizden ve size bu ilmi aktaran herkezden razı olsun. Teşekkür ederim.

1- hocam akü full doluyken şarj kontrol cihazı şarjı kesmesi gerekir ki akü zarar görmesin. Regületörün Şarjı kestiğini nasıl anlarım?

2- led ışıkları döşerken şase yaptırdım( enerjiyi aküden direk almıştım) bir kaç metre kablom eriyerek çırılçıplak oldu. Malum burası dağ. Led ışıklar için aküden direk alıyorum,birde invertör bağlı.Nasıl bir güvenlik önlemi almalıyım?

1-Otomatik reg olanından aldıysan tam şarjda keser, ekstra güvenliğe gerek yok, marka model yaz veya üreticiye/satıcıya sor.
2-kısa devreye karşı biraz bilgi edinmek gerek şerit ledlerin üzeinde + ve - işaretleri var, yine akü kablolarını renkli bantlarla kolayca ayırt edebiilirsin, sigorta (dağ başında bi kaç yedek şart) takabilirsin (değeri konusunda yardımım maalesef dokunamaz) veya erkek dişi soket/fiş-priz kullanarak önlem alabilirsin
 
Burası bizim yaşam alanımız. İçerisi 17 m2, 1,5 metre led ile aydınlatılıyor. Dışarısıda 2 metre led ile (tuvalet,çeşme ve gidilecek yollar)
Ekli dosyayı görüntüle 18376

Hocam katkınız çok oldu. Allah sizden ve size bu ilmi aktaran herkezden razı olsun. Teşekkür ederim.

1- hocam akü full doluyken şarj kontrol cihazı şarjı kesmesi gerekir ki akü zarar görmesin. Regületörün Şarjı kestiğini nasıl anlarım?

2- led ışıkları döşerken şase yaptırdım( enerjiyi aküden direk almıştım) bir kaç metre kablom eriyerek çırılçıplak oldu. Malum burası dağ. Led ışıklar için aküden direk alıyorum,birde invertör bağlı.Nasıl bir güvenlik önlemi almalıyım?
KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

"Hocam,çok fena duvara tosladım :)
Voltmetremin ac tarafı ile 90 watt'lık panel çıkışlarını ölçtüm,gösterge 53 gösterince panel arızalı sandım. Bayiyi aradım önce değişeceklerini sonra teknik servisin numarasını gönderdi,aradım şöyle cevap verdi;
90 w paneli ölçü aletinin ac tarafıyla ölçemezsin.
Eğer watt'ı voltmetrenin ac kısmından ölçemiyorsam karşılaştığım 53 değeri neyi ifade ediyor?Not:40 wattlık panelde Ac kısmında 44,45 gibi değerleri görüyorum.
KontrolKalemi Mobile ile gönderildi."

Merhaba.Estafurullah önemli de değil,güle güle kullanın bu güneş panelli elektrik güç sisteminizi.

1- Regülatör şarjdan tam kesildiğinde voltaj hiçbir zaman 15 volt veya 15 volt dc. nin üstü akü kutup başı değerlerini görmez,şarj cihazına tam bağlı iken,yani bu ayırt edici bir özelliktir şarjdan tam kesildiğini anlayabilmeniz için de.Onun dışında şarjdan hemen kesildiğinde 13.70,13.80'lerde olabilir akü voltajı,çünkü bu hidrojen ve oksijen gazı kabarcıkları,plakalardaki bu voltajın artmasına ek katkı da sağlar ve bu yüzden hemen 12 voltlu değerlere doğru hemen de inemez,ancak kullanılmadığında 24 saat sonra 13.20 volt dc.de olur akü eğer fazla şarjlı ise,normal şarjlı ise 12.60'a kadar da geriler bu akü voltajı.İşte bu değerler tam belirleyici de olmalıdır sizin için şarjdan tam kesilme anı veya şarjdan sonraki uzun süreli olan hazırda (Standby'da) bekleme modları için.

2- Çıplak kısımları bundan sonrasındaki olası kazalara karşı elektrik bandıyla tam yalıtmalısınız ki sözünü ettiğiniz gibi bir kısa devre durumunda istenmeyen üzücü sonuçlar hiç ortaya da çıkamasın.Aküden invertere giden çok kalın kablolara akım vermeden önce bu + akü ucuna bağlayacağınız otomobillerde kullanılan bir sigorta paneli iç sigortası ile (İnvertere kaç amper çekiyorsa bu değer + şerit metrelerin metrede çektikleri amper miktarını da bu sigorta değerine ekleyerek) koymanızda büyük yarar vardır.Belki inverterin kendi içinde de ayrıca kendi inverter sigortası da yer alabilir,ancak siz ikinci (genel bir emniyet) olarak hem inverter hem de şerit ledli aydınlatmayı dahil edeceksiniz bu sigorta sistemine,yani akünün + kutbundan sonra bu genel sigortayı mutlaka da koyun.

3- 40 watt.lık veya 90 watt.lık paneldeki watt (güç) miktarını avometre ile direk ölçerek de bulamazsınız,wattmetre (wattölçer) gereklidir bu iş için,ancak panel nominal voltajı ile panel nominal akımını (amper) P=V*I'ya göre direk olarak da çarptığınızda çıkan watt. değeri sizin panelden elde edebileceğiniz net bir nominal güçtür.Nominal akım panel için zaten onun kendi katologlarından da bellidir.Ama tam emin olabilmek için bir pensampermetre kullanarak (Pensi panel çıkışındaki herhangi bir kabloya tam kapatarak) veya seri bağlı ampermetre kullanarak bu panellerden size (Şarj cihazına,hızlı diyottan akıp da gelen bu akımı) ölçmeniz yine de mümkündür.

Not: Açık kablolardaki,açık metal bağlantılarındaki bu izolasyonu,bir elektrik bandıyla da mutlaka yapın.Bu nokta emniyet (Özellikle de bir yangına karşı) son derecede de önemlidir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,681
Kullanıcılar
449,952
Son üye
alihan özkan

Yeni konular

Geri
Üst