Batarya sogutma

eger gunluk kullanim olsaydi radyator kullanmali ama 1 saatlik bir kullanim olacaksa ustteki arkadasin fikri guzel kuru buz...


iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
sogutma kaç derece olacak
sıcaklık maksimum kaça kadar çıkıyor
yarışlarda kullanacaksan kaç saat sogutmaya ihtiyacın var
gazlı sogutma için aracında elektrik gücün varmı
varsa kaç vatt güç var
 
Selamun Aleyküm
Soğutma ihtiyacı, yarış süresi gibi bilgiler gerekli olsa gerek. Sürekli çalışabilen ve ya önceden depolanmış bir enerji-kütle ile kısıtlı bir süre çalışabilen vb birçok çözüm olabilir.
Önceki mesajlarda bahsedilen termoelektrik soğutucu da denilen peltier, soğutma efektifliği, harcadığı enerji gibi sistematik özellikler ile incelenmelidir, nihayetinde soğutma için de ısınmaya sebep elektrik harcamış oluyor..
Isı transferi yapan bir sisteme dış kabuğu biçiminde(sistem sınırı, batarya duvarları olarak) alüminyum vb gibi normalde ısı iletiminde kullanılan bir malzeme eklendiğinde ısı transferi katsayısını azaltarak (ısıl direnç olarak) ısınmayı arttırması düşünülür.. Tabi alüminyum kutunun kalınlığının normalin dışında artması ile dış yüzey alanını arttırması, ısı transferini arttırıp soğuttuğu düşünülebilir ama olağan bir hal olmasa gerek. Alüminyum kutunun sade olarak değil ısı transferini arttıran özellikte kanatçıklarla donatılmış olması soğutma için uygundur.
Diğer taraftan yarış süresinin el vermesi ile, ne kadar kurallara uyar incelenmesi gerekir,önceden depolanmış bir akışkanın bataryada genleştirilmesi de düşünülebilir. (Hatta ucuz bir akışkan-çakmak gazı vb- genleştirilerek dışarı da atılabilir)
Bataryaya kanatçık ilavesi, sulu vb soğutma ile kombine edilmesi, bahsedildiği gibi araç hızından doğan zorlanmış konveksiyon(forced convection) un da kullanılması, yine hız ile basınç düşümünün de etkisi ile uçucu bir sıvının enjekte edilrek buharlaşma ısı çekimi ile soğutma düşünülebilir.
Başarılar dileriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst