Absorbsiyonlu Soğutma

veli125

Üye
Katılım
11 Kas 2010
Mesajlar
113
Puanları
1
mrb.arkadaşlar size bir sorum olacak.forumda gezerken serkan_48 arkadaşımızın şöyle bir yazısını gördüm.
Güneş enerjisi ile soğutma iki şekilde olur biri solar panellerle elektrik üretir yine klasik klimalarla soğutursunuz.. ikincisi ise absorbsiyonlu sogutma grubu ile soğutma yaparsınız bundada güneş panelleri ile 100 derecenin üzerinde basınclı su elde edip bunu chiller sistemine girer burdanda soğuk su elde edersiniz..
Seçim size kalmış ...
şimdi kışın güneş enerjisi ile ısıtma yapmak iyidir yalnız kışında güneşi bulmak zor. yalnız yazın güneş ile soğutma (nasıl oluyor bilmiyorum ) mantıklı geldi yazın güneş sıcak ve her gün var.
serkan arkadaşımızın 1. söylediği herkes tarafından bilinen malesef masraf yönünden pahalı bir sistem pek tercih edilmiyor.2. söylediği
absorbsiyonlu o sistemi bilmiyorum.biraz açıklama ve fiyat söyleyebilirmisiniz.


 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
york.jpg



Merhabalar...

Yukarıda YORK by JOHNSON CONTROLS un YWA model bir absorbsiyonlu soğutma grubunun resmini görmektesiniz. bu ürünler ısıyı kullanarak soğutma elde ederler. Bu ısı nerden elde edilebilir sorusuna şöyle cevap vereyim.

• Sistemde var olan kojenerasyon üniteleri

• Termal sıcak su kaynakları
• Termal güneş paneli uygulamaları
• Proseslerinde atık sıcak su, buhar, egsozt gazı üreten fabrikalar
• Direkt doğalgaz yakmalı uygulamalar

Sopogy-and-Masdar-solar-cooling.jpg


(YUKARIDA GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SOĞUTMA İÇİN KULLANILAN GÜNEŞ PANELLERİNİ GÖRÜYORSUNUZ )


Bu sistemde hali hazırda atık ısı yada termal güneş panelleri kullanılmazsa ısı için bir enerji ( bu doğalgaz sıvı yakıt yada elektrik gibi ) kullanılırsa verimleri klasik mekanik soğutmalara göre yine yüksek ama atık ısı yada güneş enerjisi kullanıyorsa COP verimleri 90-120 gibi bir değerlere ulaşıyorki bu değer normal klasik soğutma sistemlerinde COP 3-5 gibi bir değerlerdedir.

Bu sistemler genelde proses olarak kullanılıyor. Fabrikalarda olsun otel yada avm gibi mağazalarda kendi enerjisini üretip atık baca gazı olan yerlerde tercih ediliyor.

Gelelim asıl konuya bu yazılarımı okuyupta evde nasıl değerlendiririm diye aklından geçirenler olacaktır. Bu konuda küçük ünite hiç görmedim ama şunu söyleyeyim bazı markaların ev için ürettiği cihazlarının broşürlerini görmüştüm. Teknoloji yeni olmamasına karşın piyasada enerji verimliliği gündemde olunca büyük firmalar bu konuya eğildiler. Sonucunda bu cihazlar ortaya cıktı. Akış şeması ve iç yapıları biraz karışıktır. Eğer bilgi amaçlı isterseniz basit olarak anlatmaya çalışırım.

Kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
resimde gösterdiğin güneş panellerinin amacı suyu ısıtmak olduğuna göre normal evlerde kullandığımız günısı güneş paneli kullansak nasıl olur.
diğer soru aklıma takılan su sıcak ile nasıl soğutma yapılıyor.yani sıcak suyu nasıl soğuka çeviriyor bu cihaz..
işyerlerinde kullanılan klimalara göre bunların soğutma gücü kwa veya btu su nasıldır.fiyatları ve bu işi yapan türkiyede firma mevcutmudur
 
resimde gösterdiğin güneş panellerinin amacı suyu ısıtmak olduğuna göre normal evlerde kullandığımız günısı güneş paneli kullansak nasıl olur.
diğer soru aklıma takılan su sıcak ile nasıl soğutma yapılıyor.yani sıcak suyu nasıl soğuka çeviriyor bu cihaz..
işyerlerinde kullanılan klimalara göre bunların soğutma gücü kwa veya btu su nasıldır.fiyatları ve bu işi yapan türkiyede firma mevcutmudur

Evet panellerin amacı suyu ısıtmak ama burda sorun suyun sıcaklığıda ısısıda önemli. Burda kullanılan paneller parobolik reflektörlü ve verimli panellerdir. suyu mumkun oldugunca kızdırmak gerekiyor. 120-130 derece olmalı. Neden diye sorarsanız içerdeki akışkan çevrimi için gerekli sıcaklık bu. Normal panellerle bu sıcaklığa ulaşmak pek mumkun olmaz.

2. sorun için akşam resimlerle burda ayrı bir topikte bilgi verebilirim. O ayrı bir konu sistemin nasıl işlediğini resimler yazar açıklarım herkes faydalanmış olur.

3. soruna cevap ise genelde bu cihazlar btu değil kalori yada kilowatt olarak birimlenir. 12000 btu bir cihaz yaklaşık 3 kw değerinde oldugunu düşünürseniz bu benim gördüğüm cihazlar yaklaşık 600 kw 1000 kw gibi değerlerdedir. Üstteki mesajımdada belirttiğim gibi küçük kapasiteli cihazlarda var ama ben görmedim.

4. sorun bu cihazların fiyatları konusunda tam bilgim yok. Ticari tip yani büyük kapasiteli cihazlar hakkında fiyat verebilirim ama tabi bu ön çalışma ve bazı kriterlerin bildirilmesi sonucunda ortaya çıkacak çalışmanın sonunda belli olur.

Türkiyede elbette bir kaç firma var... ( Reklam olmasın )
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,942
Son üye
Nzmtekin

Yeni konular

Geri
Üst