Basınç transmitteri ile ağırlık ölçümü

sansal54

Üye
Katılım
11 Ara 2007
Mesajlar
118
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar,

Basınç transmitteri ile ağırlık ölçümü yapabilir miyim? Bunun için herhangi bir formül (ölçekleme işlemi haricinde) kullanmam gerekiyor mu? Eğer basınç ile ağırlık doğru orantılıysa herhangi bir işlem yapmadan ölçeklemeyle halledebilirim gibi geliyor bana.

Teşekkürler.
 
Basınç trasmitterleri zaten LOADCELL 'dirBasıncı ölçebildiğiniz herhangi bir cihazla ağırlık ta kolayca ölçülebilir.Değerler lineer olduğundan ayrıca hesaplama gerektirmeyecektir
 
Basınç trasmitterleri zaten LOADCELL 'dirBasıncı ölçebildiğiniz herhangi bir cihazla ağırlık ta kolayca ölçülebilir.Değerler lineer olduğundan ayrıca hesaplama gerektirmeyecektir

aynen katılıyorum ama daha hassas bir transmiterle daha hassas bir ölçüm yapabilirsin
 
Hatta öyle bir sistemde kurulabilir:

Öncelikle maksimum basınç değerinizi karşılayan bir basınç transmitteri seçersiniz, çıkışı 4-20 mA olabilir. Sisteminizde basınç-ağırlık karşılaştırmasını belirlersiniz. Bir proses göstergesinde alt-üst değerleri girerek ekrana verebilirsiniz. Örneğin:

200 bar sistemeniz var ve 200 barda 4 ton ağırlık kaldırıyorsunuz. Bu durumda 0-200 bar bir transmitter seçerseniz 0 barda 4 mA, 200 barda 20 mA çıkış sinyali verir. Yani 4 ton olduğunda 20 mA çıkış sinyali alacaksınız.

Proses göstergesinde giriş sinyali için 4-20 mA seçersiniz, göstergenin alt ve üst değerleri vardır:
- alt değer 4mA geldiğinde ekranda göreceğiniz değer (sıfır girersiniz)
- üst değer ise 20 mA geldiğinde ekranda göreceğiniz değerdir (4000 girersiniz)
- ara değerler otomatik olarak belirlenecektir.

Sistemi çalıştırdığınızda ağırlığınız 1000 kg oldu ve basıncınızda 50 bar oldu, gelen sinyal ise 8mA olacaktır ve ekranda 1000 değerini göreceksiniz.

Çalıştığım firmada bu tür bir sistemi, çöp taşıma konteynırı üreten bir müşterimiz için hazırlayıp gönderdim en son. Biraz karışık gibi gelsede gayet basit bir olay aslında.
 
cismin yoğunluğunu bilirsen basınç sensörüyle ağırlık ölçümü yapılabilir
 
Arkadaşlar direk katı malzemeyi üzerine koyup basıncı ölçen sensör var mı? Sıvı yada gaz içeren bir piston ile mi kullanmak gerekiyor.

Bir de kilo ile basınç arasında ki ilişki nasıl hesaplanır örneğin deniz seviyesinde 10 kg bir ağırlık ölçmek için kaç bar basınç sensörü kullanmak gerekiyor.
 
Arkadaşlar, Bu soruların cevapları sitemizde yok. Biraz araştırınca şöyle bilgiler buldum. Sizde eklemeler yaparsanız konu netleşir. Özellikle tecrübeli arkadaşların paylaşımları yararlı olacaktır.

1-Direk katı malzemeyi ölçebilen basınç sensörleri mevcut. Mekanik olarak sisteme bağlanıyorlar. Bir kaç sitede diyaframlı Tip diye isimlendirilmiş. Sanitary diye araştırınca çıkıyor.

2- 1Kg/cm= 0.9807 bar'a tekabül ediyor. Buradan benim anladığım 1 Kg lik malzemeyi 1cm karelik alana baskı uygulayacak şekilde yerleştirirsek yani 1kilogram kuvvet/santimetrelik bir basınç elde edersek 0.9807 bar basınç elde etmiş oluruz. Örneğe göre 10 Kg için Ağırlığı 1cm2 lik noktada ölçecek isek 10 bar basınç tansmitteri kullanmak gerekecek.
 
üstat bu iş için loadcell kullanılır fotodaki yük hücresi bunu bir indikatörle kullanıp ölçümünü yaparsın değerler plc programında gerekli ise modbus ile haberleşip bu sorunuda çözersin farklı bir sensör tarzı bişi denersen mekanik sorunlar yaşaman işten bile değil küçük bir kasıntı çok büyük ölçüm hataları yapabilir
 
Ewt loadcell ler bu tıp tartımlar için idealdir.Bizim process te daha hassas olcum yapabilmek için bir yuku 3 adet loadcell tartıyor.Bu sekilde hata oranı dusuruluyor...
 
basınç transmitteri ile seviye ölçümü yapabilirsin ancak ağırlık ölçümü pek sağlıklı olmaz..
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,740
Kullanıcılar
449,969
Son üye
kdrtkn

Yeni konular

Geri
Üst