AYDINLATMA VE İŞ GÜVENLİĞİ

Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
559
Puanları
6
Yaş
55
Konum
Seyitömer Termik santralı KÜTAHYA
AYDINLATMA:

İş görenlerin kendilerini rahat ve ışıklı bir ortamda bulmaları iş kazalarının, önlenmesi bakımından ve daha istekli bir şekilde çalışabilmeleri için yeterli ve tatmin edici bir aydınlatma düzeyi tercih edilmelidir. Yeterli aydınlatma verimliliği doğrudan ve net olarak arttırır, iş kazalarını önler. Görmedeki çabukluk ve doğruluk bir yandan zaman kazancı sağlarken öte yanda kalitenin iyileşmesine olanak verir. Yetersiz aydınlatmanın verimliliği olduğu kadar işçinin moral ve göz sağlığına da olumsuz etkileri vardır. Yapılan araştırmalar sonucunda en uygun nitelikli ve hijyenik ışığın beyaz ışık yani gün ışığı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Gün ışığının yetersiz olduğu konumlarda ise bu ışığa yakın, mavi camlı ve flüoresan lambalar kullanılmalıdır.
Çalışılan yüzeyin her tarafındaki aydınlatma düzeyi eşit olmalıdır. Aydınlatmanın aynı düzeyde olmaması gözün değişik yüzeylere uyum sağlayabilmek için daha fazla çaba sarf etmesine ve daha çabuk yorulmasına neden olur. Aydınlatmada homojenliği sağlamak için yaygın ışınlar veren ışık kaynakları kullanmak ve bunları birbirlerine yakın yerleştirmek gerekir.
Aydınlatma sabit olmalıdır. Işık kaynağının titreşim yapması gözün ışık kaynağının parlaklığındaki hızlı değişime uyum sağlayabilmek için aşırı çaba harcayıp yorulmasına neden olacağından zararlıdır. Özellikle flüoresan lambalar ve titreşim yapan yerlere yerleştirilmiş ışık kaynakları için önlem alınmalıdır. Flüoresan lambalarda titreşimler daha çok uç kısımlarda görülür. Bu kısımları görünmemesi için kılıf içine alınması önerilir. Özel aydınlatma gereksinimi olan iş şekillerinde ortam aydınlatmasının düzeyi ile özel aydınlatma düzeyi arasında büyük bir fark oluşturulmamalıdır. Bunun için üzerinde devamlı ve incelikli işler yapılan tezgah yüzeylerinin açık renkli olması önerilir.
Aydınlatma sırasında göz kamaşmasının meydana gelmesi engellenmelidir. Göz ve üretim için en kötü durum ışık yansımalarının göze vurarak gözü kamaştırmasıdır. Göz kamaşması görmeyi güçleştirip çalışma niteliğini düşürür. Bu da iş kazalarının artmasına ve çeşitli göz bozukluklarına neden olur. Dolaysız kamaşma doğrudan doğruya ışık kaynağının ışıklarının göze gelerek neden olduğu kamaşmadır. Bu tür göz kamaşmalarını engellemek için ışık kaynağını yatay görüş çizgisinin 30[SUP]0[/SUP] üstüne yerleştirmek gerekir. Dolaylı göz kamaşmasının nedeni ise ışık kaynağı değildir. Nedeni çalışılan yüzeyin ışık kaynağından gelen ışıkları yansıtarak göze iletmesi ve bu yüzeyin ikinci bir zararlı ışık kaynağı oluşturmasıdır.
Aydınlatma sırasında çalışma ortamı için seçilen renklerinde önemi büyüktür. Renk seçimi renklerin ışığı soğurma düzeylerine göre yapılmalı ve gözü rahatsız edebilecek yansımaların oluşması engellenmelidir. Göz kamaşmasını engellemek için yüzey ile üzerinde çalışılan iş parçası arasındaki kontrast oranları aşağıdaki değerleri aşmamalıdır:
İş parçası ile yakın çevresi arasındaki kontrast 3:1
İş parçaları ile uzak çevresi arasındaki kontrast 10:1
Çalışma sırasında yüzeye düşen gölgeler engellenmelidir. Işık kaynakları çalışılan yüzeye gölge düşürmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Eğer iş parçasının bazı kısımlarının daha keskin hatlarla görünmesi isteniyorsa veya bazı kısımlarının matlaştırılması gerekiyorsa uygun bir gölgeleme yapılmalıdır. Özellikle kalite kontrol hizmetlerinde gerekli olan bu yöntem uygulanırken aydınlatmanın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için diğer kurallara da dikkat edilmelidir. Normal bir görme için gerekli aydınlatma düzeyleri aşağıda verilmiştir.
İşlemler Önerilen Aydınlatma (Lüks)
Montaj ve kalite kontrol
Kaba işler 200
Vasat incelikli işler 400
İnce işler 900
[h=1]Çok ince işler 1200 [/h]Dokuma (pamuklu ve yünlü)
Hafif dokumalar 400
Koyu renkli kumaşlar 900
[h=1]Dokumada kalite kontrol 1300 [/h]Metal levha işleri 400
[h=1]Plastik şekil verme ve levha işleri 400 [/h]Ağaç işleri
Kaba doğrama 200
Rende ve tezgahta ince makine işleri 400
[h=1]İnce tezgah işleri, makine ve cilalama 600 [/h] Aydınlatma Şekilleri:
Işık yaymanın yönüne göre aydınlatma sistemleri aşağıdaki şekilde ifade edilebilir.
· Direkt aydınlatma, ışığın %90 ı aşağıya
· Yarı direkt aydınlatma, ışığın %60 - %90 ı aşağıya
· Karışık aydınlatma, ışığın %40 - %60 ı aşağıya
· Yarı en direkt aydınlatma, ışığın %60 - %90 yukarıya
· En direkt aydınlatma, ışığın %90 ı yukarıya
Aydınlatma Tasarımında Pratik Önlemler:
Gün ışığı ile aydınlatma: Endrüstride çeşitli iş şekilleri ve imalat işlemlerinde, pencerelerden yada çatıdan aydınlatma tekniği yeterli aydınlatma sağlayabilir. Böyle bir aydınlatma tercih edildiği zaman ışığın yönü ve yeğinliği dikkate alınarak iş istasyonları makine ve tezgahların yeri iyi seçilmelidir. Gün ışığının çalışma yüzeylerinde parlamalar yapmaması iş görenlerin gözlerini doğrudan ve yeğin ışık gelmemesi ve aydınlatma gereksinimine göre makine ve işlemlerin iyi seçilmiş olması gibi temel yaklaşımlar özenle ele alınmalıdır. Endrüstride gün ışığı kullanırken temel yaklaşım bu ışığın tüm işlem alanlarına olabildiği ölçülerde eşit bir şekilde dağılımını planlamaktır. Bunun için en uygun aydınlatma yaklaşımının çatıdan aydınlatma olduğu bilinmektedir. Öte yandan pencereden gelen ışığında zaman zaman dışarı bakan iş görenlerin gözlerini dinlendirdiği ve dış dünya ile ilişkilerini devam ettirerek bir açıdan yararlı etkisinin olduğu anımsanmalıdır. Çatıdan aydınlatmalarda testere tipi çatılarda olduğu gibi gün ışığını tek bir yöne gün ışığı faktörü öngörülür. Buda en az 250 lüks düzeyinde bir aydınlatmanın karşılığıdır. Bu aydınlatma düzeyinin yıl boyu ve mesai saatleri içinde en az %85 düzeyinde sağlanabilmesi öngörülür. Bu ölçülerde gün ışığı etkisinin sağlanabilmesi için gün ışığının dolaylı olarak girebildiği pencerelerin tüm alanının, işyeri yüzölçümünün onda biri ile yarısı ölçülerinde olması gerekli görülebilir. Gün ışığı ile aydınlatmada ışığın fabrikanın her yerine aynı düzeyde dağılmayacağı göz önünde tutularak gün ışığı faktörünün mümkünse en kuytu yerler için asgari ölçülere getirilmesi öngörülmelidir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst