AYDINLATMA VE TESİSAT BİLGİSİ

Katılım
18 Eyl 2014
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
33
AYDINLATMA TEKNİĞİNİN KONUSU
Aydınlatmanın temel konusu; ışığın üretimi, dağıtımı, ekonomisi ve ölçülmesini teşkil eder. Ayrıca ışığın insan bünyesi üzerindeki etkilerini de göz önüne alır.
İyi bir aydınlatma ile aşağıdaki yararlar sağlanır;
1.) Gözün görme yeteneği artar, göz sağlığı korunur.
2.) Günlük yaşamdaki ve iş yaşamındaki kazalar azalır ve iş verimi artar.
3.) Ticarette iş hacmi artar, ekonomik potansiyel artar.
4.) Güvenlik sağlanır.
5.) Estetik hislere ve konfor gereksinimine cevap verir.

AYDINLATMA TEKNİĞİNİN AMACI
Herhangi bir aydınlatma tesisi yapılırken gereksinmelerden birine önem verilir. Yani bu durumda aydınlatmanın ana amacı öne alınan gereksinmeyi karşılamaktır.
Amacı bakımından aydınlatma üçe ayrılır;
1.) Fizyolojik Aydınlatma: Buradaki amaç; cisimlerin şekil, renk ve ayrıntılarıyla rahat ve hızlı şekilde algılanmasını sağlamaktır.
2.) Dekoratif Aydınlatma: Burada ise; cisimleri bütün ayrıntılarıyla göstermek değil, daha çok estetik etkileri uyandırmaktır.
3.) Dikkat Çeken Aydınlatma: Burada amaç ise; dikkat çekmek yani reklam yapmaktır.

AYDINLATMA TÜRLERİ
Aydınlatma, ışığın kökenine göre doğal ve yapay aydınlatma, kullanılan mekana göre iç ve dış aydınlatma olmak üzere 2'ye ayrılır.
Doğal aydınlatma; doğal ışığın dağıtılmasıyla uğraşır. Ayrıca doğal ışığın, yapay ışıkla birlikte kullanılması konusu inceler.
Yapay aydınlatma; günümüzde artık elektrik ışık kaynaklarını kullanarak temin edilmektedir. Bu temin sırasında ışığın uzun ömürlü, ekonomik olması, kullanımın basit olması gibi konularla ilgilidir.
İç aydınlatma; kapalı yerlerin aydınlatılması olup, bu aydınlatma, tavan ve duvarların aydınlatmaya faydalı olmasını sağlar.
Dış aydınlatma ise; açık yerlerin aydınlatması olup, yansıtan yüzeyleri olmayacağından direkt aydınlatılması gereken yerlerin aydınlatılmasıdır.

IŞIK VE GÖRME OLAYI
Işık; göze etki eden, dolayısıyla görme olayını sağlayan özel bir enerji çeşididir. Elektromanyetik dalga veya foton şeklinde yayıldığı varsayılır. Dalga teorisine göre ise elektromanyetik dalgaların özel bir şekli vardır. Bir renkli ışığın sinüsoidal dalga olarak değiştiği varsayılır.

IŞIĞIN ELEKTROMANYETİK DALGALAR İÇİNDEKİ YERİ
Elektromanyetik dalgalar dalga uzunluğu bakımından çok uzun sahayı kaplarlar. Bu dalgalar uzunluklarına göre sıralanırsa;
"Elektromanyetik spectrum" (TAYF) elde edilir. Bu elektromanyetik dalgaların spectrumu aşağıdaki şekilde gösterilmiştir;
Ekli dosyayı görüntüle 48313
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst