AR 5282 NF buzdolabı üst soğutuyor Alt kısım soğutmuyor.

mtrc

Üye
Katılım
15 Kas 2008
Mesajlar
38
Puanları
1
Konum
İZMİR
On sekiz yıllık Arçelik 5282 NF buz dolabı alt bölme soğutmuyor. Buzdolapların kronik sorunu ile bende karşılaştım. Elektrik bilgim olmasına rağmen yaptığım her türlü ölçüm ve testlerde arızalı malzemeyi kesin tespit edemedim. Yaptığım işlemleri Ek dosya ekleyerek anlatmaya çalışacağım. Bu konuda tecrübe sahip olan arkadaşların bilgilerini benimle paylaşırlarsa memnun olurum. Şimdiden teşekkürler
1593114610701.png


1593114687131.png

Soketi elektronik kart tan söktükten sonra Mavi(Faz) ve Sarı (Isıtıcı) uçlarından omaj (resistans) değerlerini ölçme yaptığımda yukarıda belirtilen 241 +/-%5 değerine denk gelen 248 ohm olarak olçtüm . AR 5282 NF Buzdolabımın daki tüm ısıtıcı ve termal devre kesicisinin sağlam olduğunu teyit etmiş oldum
AR 5280 - ARY 5285 NF BUZDOLAPLARI
TEST Programına Giriş:
Buzdolabı çalışır iken üst bölümdeki kartın üzerindeki siviçe ;

2 saniye devamlı basılarak teste girilir.

Teste girildikten sonra, tüm ledler yanıp söner.

Test Adımları

Her hangibir butona basıldığında kartın versiyon numarası görünür.

Her hangibir butona tekrar basıldığında sıra ile :

Dondurucu Bölüm Sensörü
r
O anki sıcaklık değeri görünür.
Defrost Sensörü
d
O anki sıcaklık değeri görünür.
Soğutucu Bölüm Sensörü
F
O anki sıcaklık değeri görünür.
Aşağıdaki butonlardan basıldığında ilgili kompenent çalıştırılır.

BUTON
KOMPONENT
GÖSTERGE EKRANI
Dondurucu Bölme Set Butonu
Kompresör​
CO
Smart / Focuscool Butonu
Evap Fanı​
FA
Eco / Fuzzy Butonu
Defrost Isıtıcısı​
HE
Arıza Kodları

ARIZA KODUAÇIKLAMA
E0
Dondurucu Bölme Sönsörü Açık veya Kısa Devre
E1
Defrost Sönsörü Açık veya Kısa Devre
E3
Soğutucu Bölme Sönsörü Açık veya Kısa Devre
E4
Defrost Isıtıcısı veya Termal Sigorta arızalı
E5
EEPROM Arızası ( 30 Saniye sonra silinir )
Yukarıda bahsedilen işlemleri hepsi sırasıyla yapıldı Herhangi bir hata yönünden değerle karşılaşılmadı,

Her şey bahsedildiği gibiydi. Herhangi bir hata kodu alınmadı.
1593114863857.png

AR 5282 NF Elektronik karta giriş yapan 3 Adet Soket ten biri olan Alt bölme, Üst Bölme, Defrost yazan kart tarafında değil soket (dişi taraftan) yada buzdolabı içinde kalan malzemelerin omaj değerlerini ölçtüğüm de ALT BÖLME 41 KOHM , ÜST BÖLME 42 KOHM, DEFROST 17,86 KOHM olduğunu gözlemledim.
1593114899330.png

Derin dondurucu kapağının arka tarafında strafor içine monte edilmiş sensor’ın omaj değeri 9,66 Kohm du Bu sensöre F sensörü ile adlandırılmıştır. Derin dondurucunun arka duvarıyla evaporatör arasındaki straforun sol üst köşesine konmuştur. Turuncu renkli kablolu sensördür. Negatif katsayılı bir direnç özeliği gösterir. NTC yani sıcaklık artıkça değeri düşer. Benim ölçüm yaptığımda o bölme sıcaklığı yaklaşık +20 derecenin üzerindeydi.

1593114948183.png

Evaporatörün üsteki giriş borusuna alimunyum bir parça ile bağlanmış sensorun değeri 9,60 Kohm du.

Bu sensöre D sensör ismiyle bahsedildiğini okudum. Evaporatörün sol üst köşesine monte edilmiş mavi kablolu sensördür. Sistem defrost moduna geçtiğinde D sensörün bulunduğu dondurucu bölümdeki ısı 3,5 derecenin altında ise defrosa izin verilir, Defrosta devam ederken dondurucu bölümün ısısı + 13 derece nin üstüne çıktığında D sensör defrost ısıtıcısını devreden çıkarır
1593115008437.png

THERMAL SİGORTA (DEFROST ISITICI SİGORTASI) Evaporatörün sol orta kısmına bağlanmıştır. Defrost ısıtıcısı herhangi bir nedenle devreden çıkmazsa 72 derece eriyerek defrost resistansını devre dışı bırakır. Yenisi ile değiştirilmesi gerekir
1593115089095.png

1593115108379.png

HAVA KANALI ISITICISI ( DAMPERLİ TERMOSTASIN BULUNDUĞU BÖLMEDE STRAFOR İLE PLASTİK KAPAK ARASINDADIR.

Soğutucu bölmeye soğuk hava girişi sağlayan damperli termostasın bulunduğu strafor ile plastik kapak arasındadır. Hava kanallarına giren havada terlemeyi önleyici 3 wattlık bir kablolu bir ısıtıcı mevcuttur. Buzdolabı çalıştığı sürece bu resitans görevdedir. Bu resistansın değeri 16,20Kohm du.
Parça numarası:4299300100 220 volt 3 Watt KOREL 3087 A
1593115089095.png

1593115108379.png

HAVA KANALI ISITICISI ( DAMPERLİ TERMOSTASIN BULUNDUĞU BÖLMEDE STRAFOR İLE PLASTİK KAPAK ARASINDADIR.

Soğutucu bölmeye soğuk hava girişi sağlayan damperli termostasın bulunduğu strafor ile plastik kapak arasındadır. Hava kanallarına giren havada terlemeyi önleyici 3 wattlık bir kablolu bir ısıtıcı mevcuttur. Buzdolabı çalıştığı sürece bu resitans görevdedir. Bu resistansın değeri 16,20Kohm du.
Parça numarası:4299300100 220 volt 3 Watt KOREL 3087 A
P1050194.JPG

Damperli Termostadı diğer bir derin dondurucuda kontrol ettim klape hareket ediyor ve Alt bolme kısmını ayarlı derecede kapatma yapar gözüküyordu.
P1050195.JPG

Ayrıca defrost sırasında eriyen buzun dışarıya atılmasını ve suyun tahliye olduğunu gözlemledim.
Sorun devam ediyor. Cevap ve sorularınıza göre yoluma devam edeceğim.
 
Son düzenleme:
Merhaba 2 sene önce benim de başıma benzer bir olay geldi. 8 yıllık buzdolabım aynı şekilde dondurucu kısmı güzel çalışıyor ama altı soğutmuyor du. Elektrik sistemini kontrol ettim sorun göremedim, fişini çekip 2 gün bekleyip tekrar taktım ama düzelmedi. Bende mecbur servis çağırdım ben işte çalışırken servis geldi eşim başında dururken eleman alt bölümün kapağını açıp karşıdaki paneli açmış eşime: Bu dolap çöp, yenisini almanız lazım gövde şişmesi var tamir olmaz. eğer isterseniz fabrika ile görüşüp muadil bir model için size indirimli bir teklif yapacağız demiş (tabi servis ücretini de almış) 1 gün sonra servisten arayarak bir model söylediler 1560 TL hesaba yatırılırsak işlemleri yaparız, bayilere bakın başka bir model beğenirseniz numarasını söyleyin fabrika ile görüşüp onun içinde teklif veririz dediler. Söyledikleri model Arçelik internet sitesinde 2800 TL gibi bir rakamdı. Eşim fırsatı bulunca gri olsun, dondurucusu altta olsun istedi bayiden baktığımızda beğenmedi ve internet sitesinden bir model beğendik 3600 TL gibi bir fiyatı vardı. Bize 2400 TL teklif verdiler.(tabi bu işler yaklaşık 1 haftadan fazla sürdü) Eşimle anlaşıp ilk söyledikleri modeli almaya karar verdik. Söyledikleri hesap numarasına parayı yatırdık. Tamda o zaman malum kriz patlak verdi. Döviz kuru vergiler derken servisten aradılar söyledikleri model fabrikada yokmuş bir üst modeli kabul eder misiniz ? dediler olur dedim. Bir hafta sonra arayıp o modelde yokmuş bir üst modeli kabul eder misiniz dediler. Artık gönderin dedim (en hafif tabirle) en sonunda internet sitesinde 4300TL olan daha büyük bir modeli getirdiler. Eski dolabı götürdüler tabi yazın ortasında 1 aydan fazla buzdolapsız kalmak da ayrı bir mağduriyet oldu... Sizinde dondurucu kısmından aşağı inen hava kanalları tıkanmış olabilir. O kısmı kontrol ettiniz mi?
 
Hocam bu kadar uzun yazmissiniz ama ben okuyamadım hepsini. Genelde bu sorun rezistans dan yapar. Soğutucunun olduğu bölmede soğutucu ile iç içe bulunur. Buzu eritmez ise kanalı tıkar. Buda alt tarafı soğutmuyor arızasıni oluşturur. Rezistans sağlam ise fan arızalı olabilir fan üflemez ise hava aşağı inmez. Saygılar
 
Gürkan ve kadir Arkadaşlara ilgi gösterdikleri için teşekkür ederim. Mekaniğe ve elektriğe elim yatkın olduğundan dolabın soğutma bölümü (Alt bölüm) sökülebilen ne kadar kanal ve parça varsa ise söküm kontrolları yaptım .Hava geçişlerine mani olacak herhangi bir neden yoktu. Temizliklerini yapıp yeniden taktım. Yukarıda açıklamada her türlü sizin anlayacağınız fabrika elamanın yapabileceği her türlü test, ve ölçümleri yaptım. Anormal bir değerle karşılaşmadığımı belirtmiştim. Üç adet resistansın toplam değerinin 248 ohm olduğundan sağlam olduklarını gözlemledim.Buz eridiğinde suyu tahliye kanalıyla aşağı aktığını gözlemledim.
 
Üst tarafın soğutması nasıl. Performansa olarak.
Hersey sağlam ama aşağıya soğuk gelmiyor ise gazı eksiliyor galiba cihazın.. Arkada borular da karlanma var mi
 
Gürkan arkadaşım bu sabah alt bölümün soğutma derecesi 7 dereceye düşmüş olmasına rağmen Gıda çarşısına gidip termik sigorta ve D ve F sensorlarını aldım akşam eve döndüğümde alt bölüm sıcaklığı 5 derece olduğunu gördüm. Aldığım malzemeleri değiştirmeden önce alt bölme sıcaklığını ayarlayan damper termostasını maximuma getirip en düşük kaç dereceye kadar düşmesini ve bu sürenin ne kadar zaman alacağını gözlemleyip duruma göre parçaları değiştireceğim. Şimdiye kadar elle tutulan ne yaptığıma gelince detaylı temizlik üst ve alt bölümde ne kadar elektrik soketi varsa sökülüp özel korozyon giderici mayile temizlenip tekrar takılması ayrıca buzdolabının yaklaşık 12 saat fişinin çekilip tekrar çalıştırılmasıdır.
 
20200628_103534.jpg


20200628_141642.jpg

20200628_141615.jpg

İzmir Gıda çarşısından almış olduğum No frost D ve F sensor grubu ile Termik sigortasını değiştirmek için beklemeye almış durumdayım. Üste yüklemiş olduğum fotoğrafta görüldüğü gibi Alt ve üst bölme sıcaklıkları ayarlanan ısı değerlere göre ulaşmış gözüküyorlar. Soğutucu bölme damper termostat ayarı max durumunda +3 dereceye kadar ısı derecesine geldiğini gözlemleme rağmen bu ısı derecesinin daha alt derecelerine düşmesini gözlemleyeceğim. Bu durumun ne temmuz ve Ağustos aylarında nasıl olacağını göreceğiz.
 
aynı sorun ben de oluştu her ihtimale karşı ara bölme ısıtıcısını değiştirdim. Değiştirdikten sonra soket üzerinden mavi-sarı kabloların değeri 248 ohm çıktı. Fakat alt taraf derecesi sürekli 9 düşüremiyorum sorun sizce nedir? D ve F sensörlerini mi değiştirsem bilemedim. Üst taraf gayet iyi soğutuyor.
 
aynı sorun ben de oluştu her ihtimale karşı ara bölme ısıtıcısını değiştirdim. Değiştirdikten sonra soket üzerinden mavi-sarı kabloların değeri 248 ohm çıktı. Fakat alt taraf derecesi sürekli 9 düşüremiyorum sorun sizce nedir? D ve F sensörlerini mi değiştirsem bilemedim. Üst taraf gayet iyi soğutuyor.
Selamlar aynı sorun bende devar cozebildiyseniz çözüm yolu nedir
 
Ekli dosyayı görüntüle 66031

Ekli dosyayı görüntüle 66033
Ekli dosyayı görüntüle 66034
İzmir Gıda çarşısından almış olduğum No frost D ve F sensor grubu ile Termik sigortasını değiştirmek için beklemeye almış durumdayım. Üste yüklemiş olduğum fotoğrafta görüldüğü gibi Alt ve üst bölme sıcaklıkları ayarlanan ısı değerlere göre ulaşmış gözüküyorlar. Soğutucu bölme damper termostat ayarı max durumunda +3 dereceye kadar ısı derecesine geldiğini gözlemleme rağmen bu ısı derecesinin daha alt derecelerine düşmesini gözlemleyeceğim. Bu durumun ne temmuz ve Ağustos aylarında nasıl olacağını göreceğiz.
Benimde aynı model (5282 nf ) buzdolabım arızalandı.Servis üst ile alt bölüm arasındaki kılcal boruların tıkalı olduğunu ve çok masraf çıkacağından yeni bir buzdolabı almamın daha doğru olacağını söyleyince tamir ettirmeden emekliye ayırdım.Sizlerin yazılarınızı görünce hurdacıya vermeden önce istediğiniz bir parça varsa bedelsiz verebileceğimi yazmak için foruma üye oldum.Umarım faydalı olur.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst