Arızalı Yer Altı Kablosu Bulma

saltukakar

Üye
Katılım
14 Haz 2007
Mesajlar
140
Puanları
1
arkadaşlar yer altında çekilen kabloda kopuk gibi arızayı tespit etmek için osiloskoptan başka cihaz varmı ucuz olup kullanıslı birşey arıyorum kaç mt kopuk oldğunu söylemeli
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
bende böyle bir cihaz arıyorum varsa sevinirim
 
çeşitli kablo arıza tesbit cihazları var arızanın yerinide çok küçük bi yanılma payıyla da gösteriyor Ana panomuz ile başka bi pano arasında ki yer altı kablomuz yanıp kıse devre yaptığında ana panoya 13m mesafede sıfır yanılma payıyla arızayı bulmuştu aşağıdaki siteden ürünleri inceleybilirsiniz herkese kolay gelsin
Kablo Takip Cihazları - TestOne - Multimetre, Osilaskop, Ölçü aletleri
 
SR20 cihazını inceledim. Bu cihaz; sadece yer altındaki kabloların nereden gittiğini ve güzergahlarını buluyor. Arıza noktasını tespit etmiyor. Arıza noktalarının hangi metrede olduğunu tespit etmek için TDR (Time domain Reflektometre) cihazına ihtiyaç vardır. Bu cihaz, kablo üzerindeki kopuk olan ve kısa devre olmuş noktaları çok az yanılma payı ile (%1) metre yada inç olarak bulabiliyor. Bu cihazdan bir kaç yıl önce almıştım. Kullanma fırsatım olmadı. Şimdi bi kenarda yatıyor. İhtiyacı olanlara satabilirim. Fiyatı 1500 Dolar.
 
SR20 cihazını inceledim. Bu cihaz; sadece yer altındaki kabloların nereden gittiğini ve güzergahlarını buluyor. Arıza noktasını tespit etmiyor. Arıza noktalarının hangi metrede olduğunu tespit etmek için TDR (Time domain Reflektometre) cihazına ihtiyaç vardır. Bu cihaz, kablo üzerindeki kopuk olan ve kısa devre olmuş noktaları çok az yanılma payı ile (%1) metre yada inç olarak bulabiliyor. Bu cihazdan bir kaç yıl önce almıştım. Kullanma fırsatım olmadı. Şimdi bi kenarda yatıyor. İhtiyacı olanlara satabilirim. Fiyatı 1500 Dolar.

SR20 cihazı sadece tek başına kullanıldığında haklısınız sadece yer altında bulunan iletken olabilecek kabloları, boruları bulup size derinliğini ve güzergahını gösteriyor. Ancak sadece belli bir kabloyu izlemek ve arıza noktasını bulmak isterseniz bu durumda arıza bulacağınız kablo/boru üzerine bir verici yerleştiriyorsunuz. Bu verici sayesine belli bir kabloyu takip edebiliyorsunuz. O kabloda arıza olması durumda sonuçta vericiden gelen sinyal kesileceğinden arızanın tam olarak nerde ve kaç metre derinde olduğunu tam olarak görebiliyorsunuz.Verdiğiniz sinyali SR20 ile 3-4km takip edebiliyorsunuz.
 
tedaş ta yeraltı kablolarının arızasını tespit edenn araca monteli cihazlar var. bence tedaş müdürlügüyle bir görüş..
 
sn saltukakar;
yer altı kabloları için geliştirilmiş cihazları üreten global pazarda önemli ölçüde yer edinmiş ve bu sektörde lider bir firma var adı SEBAKMT. Biz bunun distiribitörlüğünü yapıyorduk eski zamanda o firmadan ayrıldım. Şuan teaş, telekom, karayolları gibi kurumların elinde bulundurduğu cihazların üzerine bakarsanız SEBAKMT adını görürsünüz. Bu cihaz OG ve AG kablo arızalarının tesbitini ve metrajını veriyor size. Yalnız şunu belirtmeliyim ki arıza tam olarak şu metrededir diyebilen bir cihaz yok dünya üzerinde. Arızaya yakın opsiyonlu metraj verir. siz bütün hat boyunca kablo güzergahını kazmak zorunda kalmazsınız. Cihaz iki ana guruptan oluşur darbe jeneratörü (omajlı veya kopuk kablodan atlama yaparak hat sonuna reflektometrenın gonderdığı sınyale köprü vaziyeti görür.) Reflektrometre cihazıda hava radarlarının yaptığı işi yapmaktadır teorik olarak. 40vdc gönderir kabloya ve kablo sonundan gelen sinyali analize ederek grafik şeklinde ekrana yansıtır. darbe jeneratörünün 36-80kv dc darbesıyle aynı anda paralel olarak kabloya yayılır reflektrometrenın 40vdc sinyalı. kopuk yerden atlama yapar ve kablo sonundan geri döner sinyal. Bu cihazlarla birlikte dinleme cihazıda kullanılması lazım. dinleme cihazıda atlama olan yerdeki sesi ve manyetık piki algılar siz arızalı olan noktaya yaklastıkca ekranındaki rakamlar 0 a doğru yaklasır. en düşük rakamı buldugunuz yer sorunlu bolge olarak tesbit edilir ve kazılır. Zaten cihaz uzerınde steteskopa benzer bir sensör vardır topraga koyarak 2 şer 3 er adım gidersiniz. atlama olan yerdeki pat pat sesini kulaklıktan kendınız duyabilirsiniz. Bu cihazlar komplike ve pahalı cihazlardır.
teaş bu cihazı saatlik olarak isteyenlere kiralamaktadır arıza tesbitinide yine teaş personeli yapmaktadır.
 
Arkadaşlar merhaba, aranıza yeni katılıyorum.Yeraltı Kablo Arızası Tespiti konusunda gerekli tecrübe ve bilgiye sahipim.Bu anlamda özel olarak çalışmalar yapmaktayım.Arıza noktasını tespit etmek özel bir tecrübe gerektirir.Arıza Tespit işini cihazlar tek başına yapamaz.Sizin yeteneginiz bu anlamda çok önemlidir.Piyasada bu konuda ithal olarak farklı cihazlar mevcuttur.Bunlar sırasıyla;

1-İZOLASYON TEST CİHAZLARI
2-KABLO BOYUNU ÖLÇEN CİHAZLAR
3-KABLO GÜZERGAH TAKİP CİHAZLARI
4-ARIZA TESPİT CİHAZLARI ve
5-NOKTASAL ARIZA TESPİT CİHAZLARI

Fakat bunlardan bir tanesi tek başına hiçbir işinize yaramaz.Yeraltı kablo arızasını bulmak için bunların tamamına ihtiyacınız vardır.Bu cihazların bir kısmı ''YÜKSEK GERİLİM'' ürettikleri için insan hayatı için son derece tehlike arz ederler.Piyasadaki ithal olarak bulunan cihazlarda IEC ( International Electrotechnical Commission) yani ''ULUSLARARASI ELEKTROTEKNİK KURULU'' standartları muhakkak mevcuttur.Bu standartlar İnsan hayatı için ölümcül olabilecek tehlikeleri bertaraf eder ve makina güvenliği saglar.Bu yüzden kullanılırken kesinlikle gerekli topraklamalar ve emniyetler alınmalıdır.Yoksa kesinlikle hata affetmezler.Özelliklede O.G.(36KV) kablo arızalarında.Bu sebepten dolayı bu cihazlara sahip olmak maddi açıdan bayağı külfetlidir.

SAYGILARIMLA..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,837
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst