Arçelik 3887 KTY Çamaşır Kurutma Makinesinin Kaçak Akım Rölesini Devamlı Attırması

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba, değerli arkadaşlar. 19 Ağustos 2020'de Kayseri Park AVM, den satın alınan, ilk yıkamadan sonra yaklaşık 3 hafta önce 2. yıkama denemesinde (uzun süre çalıştırılmadan bekletilmede) bu arızayı yapan makineyi ancak bu cumartesi gününde ele alıp arızasını enine boyuna gidermeye çalıştım. Zira bu makina hava (iklim) muhalefeti nedeniyle bize bugün çok gerekli olmuştu.


LGwhgk.jpg

IxVMaL.jpg

lkTL1z.jpg

QTOHox.jpg

enaJTT.jpg

6xpsjt.jpg


(İzolasyon trafolu güvenli test işlemi)

Arıza Tanımı: Arçelik 3887 KTY kurutma makinesinin kaçak akım rölesini attırıp gösterge ışıklarının yanmaması.

İşlem Basamakları:

* Makinanın üst kapağı açılıp faz ve nötr kablolarının bağlı olduğu kablo pabuçları bağlı olduğu parazit filtre ve EMI filtre bağlantı ünitesinden karga burunla çekilip söküldü.

* İki ayrı karta giden geçmeli kablo bağlantısı da bu üniteden çekilip söküldü.

* Makinanın topraklı fiş kablo pabucu uçları avometrede omaj ölçümünde her 2 yöndeki ölçümde de 0.2 ohm görülüp sağlam iç iletkenliliğnde bir sıkıntı bulunmayıp normal kabul edildi.

* Topraklı fişin kablo pabuçları bağlı değilken parazit filtre ve EMI filtre ünitesine giriş uçlarında avometreyle her iki yönde omaj ölçüldü. 298 kohm değeri eşit olarak her 2 yönde görüldü.

* Halbuki ayni makina topraklı fişi kaçak akım sigortasını sürekli düşürdüğünde 2 farklı ölçümde daha faklı kohm değerlerini (268 kom ve 128 kohm ‘lar gibi) bize kaçak akım rölesini attıırdığı zamanlarda sürekli olarak göstermişti.

* Ouşan arıza konusunda BİR karşılaştırma yapabilmede Arçelik 8144BJ çamaşır yıkama makinesi topraklı fişi prize takılı olmadan yapılan avometreli omaj ölçümünde her 2 yönde eşit omajları (200’şer kohm’ları) bize boştaki fiş uçlarından yapılan ölçümle verebilmişti.

* Parazit filtre ve EMI filtreden sökülen konektörün içine avometrenin prob uçları girip değdirildiğinde her iki yönde birbirlerinden çok farklı omajlar okundu.

* İki ayrı PCB’ye giden konnektörde 3 megaohm ve 8 megaohm’luk farkın avometreyle ölçümde + ve – uçların kondansatör şarj/deşarjı üzerinden olan farklarla ve değişik devre, entegrelerle bu farkların oluşabileceği kabul edildi. (veya bu ölçümler doğru olarak varsayıldı)

* Parazit filtre ve EMI filtreye, 2 karta giden konnektör ucu takılı ve makinanın 220 volt AC power kablosu takılıyken ölçülen omaj değerlerinde 2 farklı ölçüm yönünde biraz farklı omajlar (298 kohm ve 320 kohm gibi) ölçüldüğü kartlardaki tüm geçme konektör ve 220 volt AC kablo pabuç uçları iyileştirilip sıkılı olarak takılıyken görüldü.

* Makinanın topraklı fişi makine çalışmıyor iken kaçak akım rölesini sürekli attırdığı ilk anlardan daha farklı olarak daha farklı omaj ölçümlerini verebilmişti..

* Ne olursa olsun kaçak akım rölesinin makina prize takılıyken % 100 atmaması veya bu makinanın sağlamlığından emin olunması için izolasyon trafosuyla deneme testiyle denenmesi çok gerekli görüldü.

* Bu nedenle evdeki akü şarj redresörünün içindeki 150 watt, 42 volt AC çıkışlı besleme trafosu başka bir 150 watt, 48 volt besleme trafosu girişinden bağlıyken 220 volt sekonder sarımlı çıjış uçlarından 190 volt AC’yle makinanın açılıştaki fonksiyonel girişi yapılıp yapılmadığı böylece çok güvenli olarak denenecekti.

* 150 watt.'lık 2 kuru, monofaze besleme trafoyla oluşturulan el yapımı izolasyon trafosuyla 190 volt AC uygulanırken kurutma makinesinin açma / kapama tuşuna 1 sn. basılı olarak tutulurken ekranda “ Hoşgeldiniz, “10 pamuklu dolap kuruluğu” yazısı tekrar çıkmış, makinanın kaçak akım rölesini attırmadan ve tüm iç aydınlatma + dış gösterge ışıklarının fonksiyonel olarak çalışabildiği görüldü.

19.08.2020’de satın alınan kurutma makinesinde bu türden iç bağlantı zafiyetlerinin oluşmasıyla oluşan küçük arklarla kaçak akım rölesinin atmasına bunun sebebiyet verildiği anlaşılmış oldu.

Bu Olaya Dolaylı Neden olabilecek Yakın Cihazlar:

Arçelik marka Mikrodalga fırının çamaşır kurutma makinesi çalışmadığı zamanlarda makine tablası üzerinde yiyecek ısıtmada çoğunlukla hatalı olarak kullanılmıştı. Bu kullanımlarda mikrodalga fırının çalışırken oluşturduğu olası titreşimlerin makinenin 220 volt AC girişindeki kablo pabuçlarını oynatabildiği veya diğer geçmeli fişlerde bağlantı sıkıntılarına sızıntı yoluyla yaydığı elektromanyetik etkileşimlerle yol açmış olabilmesi şekli kuvvetle muhtemel olarak da düşünülebilir.

Buna Benzer Konularla İlgili Tavsiyeler:

Elektronik kartlı tüm ev makine ve cihazları prize talkı olmasa bile diğer cihaz ve makinelerin çok yakınında onları çalıştırmanın bu tür problemlere yol açabileceği düşünülmeli ve bunların konuşlandırılması mutlaka bu türden oluşabilecek sıkıntılar göz önüne alınarak yerleştirilmelidir.

Arıza Giderme Macerası:

Bu kişisel arıza giderme operasyonunda, iç aydınlatma ve gösterge ışıklarının yanmasının, makine çalışmıyorken topraklı fişinde 2 yönde ölçülen kohm değerlerinin çok farklı olabilmesinden aslında % 90 oranında kaçak akım rölesinin sürekli atmasının makinanın içteki bağlantı zafiyetiyle oluşabileceğini kuvvetle öngörmüştüm. Ancak % 10 oranında kartların iç elektronik arızası veya olası başka arızalar nedeniyle de bu makinanın kaçak akım rölesini attırabilme olasılığını gözden hiç uzak tutmayıp göz önünde bulundurabilmiştim. Ancak makina çalışmıyorken topraklı prizden toprak- L (Nötr) ve toprak – P (faz) arasındaki omaj ölçümünün her 2 durumda da sonsuz omaj göstermesiyle, kaçak akım rölesinin sadece faz ve nötr’ün girişinde bağlantı gevşekliğiyle, yani aradaki elektrik geçişlerinin sıkıntılı olabilmesiyle (arklı, kıvılcımlı geçişlerle) bu atabilmenin olabildiği kesinleşmiş oldu.

Sonuç:

19.08.2020’de satın alınan kurutma makinesinde bu türden iç bağlantı zafiyetlerinin oluşmasıyla oluşan küçük arklarla kaçak akım rölesinin atmasına bunun sebebiyet verildiği anlaşılmış oldu.

Bu tamir macerasını böylece tamamlayıp bitirmiş oldum. Başka tamir macerasında görüşebilmek üzere. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Geçmiş olsun Sn. @binbaşı , garantili cihazda neden servis çağırıp kendiniz müdahale ettiniz üstelik bugüne dek beklemişsiniz!? HEr ne kadar başıma gelse de içim can atsa da ben sökmezdim :).

NEyse sonuç olarak elinize sağlık hem bizi aydınlattınız hem değerli bilgilerinizi aktarıp ileride okuyanlara ışık tutacaktır. Sonuç olarak güzel bir arıza - çözüm makalesi olmuş çok profesyonelce ve detaylıca. Tebrik ederim bir kez daha.
 
Sn. by lent; bu konuda çok haklısınız, daha önce mutfaktaki fırında da fırının gevşek prizi ayni nedenle kaçak akım sigortasını sürekli attırıyordu, komşu elektrikçiyle bu işi halletmiştik, forumda da bahsetmiştim bundan, bu komşum da kapağı açmamamı bu yüzden bana tavsiye etti zaten. Ancakbu durun fırındaki olaya çok benzediğinden makina girişinde de ayni durumun olacağını adım gibi bildiğim için kapağını açmada bugün hiçbir bir tereddüt görmedim. Kapak açılırken herhangi yapıştırma bir etiket veya garanti süresiyle ilgili bir yapıştırmayı hiç görmedim, komşumun garanti süresiyle ilgili olan bu haklı uyarısı gibi, herhalde üst kapak açılması için konmmaış sanırım, başka ünitelerde gizli konmuş olabilir, kendi fikrime göre.. tabi ki diek açmak 3 yıl garanti başında büyük cesaret işiydi, sonucuna katlanmak üzere açtım,. kendi elimden geleip makina çalışmasa servisi mecburi çağıracaktım, açmak ve içini karıştırmak bir kötü maceraydı, haklısınız. bazen insan arızadan adından bile daha çok emin oluyor, işte bu da öyle bir arıza türüydü bana göre, bu yüzden elelyip sıkıştırınca çalışacağından % 90 emin oldum inanın ki. Yani boşuna servis çağıırıp davet etmek de istemedim, ama motor iç arızası veya yanık kokusuyla kart yanmış olsaydı garanti süresinde onu ücretsiz değiştirtmek de benim için kaçınılmaz olurdu. Bu konuda kendime olan çok aşırı güvenim için beni anlamanız dileğimle. Kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,942
Kullanıcılar
449,610
Son üye
cagriaytmz

Yeni konular

Geri
Üst