Alternatör için Formül ?

siriusjq

Üye
Katılım
21 Eki 2019
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
30
Herkese merhaba,

Uzunca bir yazı oldu ama sorularım en altta. Belki okuyunca bilgili bu işlerle uğraşanların komik bulacağını düşündüğüm bir uğraşım ve bu uğraş ile ilgili 2 adet sorum var. Eğer cidden çok saçma ise sorularım beni ezmeyin çünkü cidden elektrik konusunda hiçbir bilgim yoktu başlarken ve halen hiçbirşey bilmediğimi düşünüyorum. Yani gerçekten baya amatörüm ve bu soruları sormadan önce aylarca bilmeziye araştırma yaptım ve ne yazıkki sonuç alamadım. Elektrik konusunda bilgim olmadığından belki sizlerin şöyle yazdığında google bu soruların cevabı çıkar diyeceğiniz şeyleri soruyor olabilirim.

Boş vakitlerimde, hobi amacı ile amatörce sıfırdan bir alternatör yapma olayına giriştim. Hiç bilgim yok yaptığım şey alternatör mü onu dahi bilmiyorum açıkcası. Sadece elektriğin keşfi, nicola tesla hakkında gördüğüm belgesellerde elektrikle uğraşmanın çok zevkli olacağını düşündüm.

Haydi Bismillah dedim ve basit şekilde borunun dış yüzeyine sardığım bobinler yerleştirdim. Galiba tek fazlı oluyor 3 bobin var ama bu bobinler birbirine seri bağlılar. Elimde küçük mıknatıslar vardı, stres atmak için almıştım. Onları tek tek baya uğraştırıcı olmasına rağmen 3D printerdan çıkardığım parçanın yüzeyine fotoğrafta gösterdiğim gibi yapıştırdım. Bu 3D printerdan çıkarttığım, mıknatısları yapıştırdığım parşanın peşinede motor bağladım, çünkü elle çevirmek hiç mantıklı gelmedi. Şimdi buraya kadar herşey güzel. Gittim ucuzundan bir multimetre aldım DT700D diye. Bu multimetreye, dışarıya sardığım bobinlerin bir ucunu +ya, diğer ucunu -ye bağladım. DC motoru çevirttirdim. AC olarak 18 volt ürettiğini gördüm. Baya hoşuma gitti o değerleri görmek. Ben bunla ne yapabilirim ? Yada nasıl iyileştirebilirim ? İnsan merak ettikçe dahada araştırıyor. Araştırırken formüller bularak araştırıyoru. Zaten amacım birşeyleri formüllerle ifade edebilmek. Neyse işte voltaj ile ilgili formüller buldum.

Doğrumudur emin değilim ama bulduğum formüle göre; 1 Bobinin Voltajı = (N(Sarım Sayısı)*ΔB(Manyetik Alan(Tesla))*Bobinin Alanı)/Δt(Zaman), bu formülde birtek manyetik alanı bilmiyordum. Voltajı multimetre ile ölçebildiğim için tersine yöntemle hesapladım 0.075 Tesla çıkıyor. Sonra araştırdım bu değer baya düşükmüş. Niye düşük falan derken ben plastik boru etrafına sardım metal kullanmam lazımmış. Metalin özelliği önemliymiş, mıknatısın bobinlere olan uzaklığı önemliymiş bunları öğrendim.

Sonra çıktım sanayi sitesini gezdim. Orada kocaman motorlar gördüm ama içlerinde mıknatıs yoktu. Elektromıknatıs yapıyorlarmış. Bende yapayım ozaman dedim. İnternette bulduğum videolardaki gibi demirin etrafına bobinleri sardım. 1 Tane elektromıknatısta sorun yok iyi çekiyor. Seri bağlayınca güçleri düşüyor niye diye araştırırken B = (K*4*pi*i)/L diye bir formül buldum. Ama bu formül işime yaramadı çünkü ürettiğim manyetik alanın neye göre değiştiğini söylüyor. K değer kullanılan metale göre değişiyormuş onu öğrendim. Ama seri bağladığımda neden mıknatıs özellikleri azalıyor anlamadım. Nese pes ediyorum mıknatısa döneyim dedim.

Elektrik ürettim değeri 18 volt ama bunun gücü ne olaki dedim. Güç formülü Watt = Volt * Akım olduğunu buldum. Voltajı hem DT700D multimetrede görüyorum hemde formülde hesaplayabiliyorum. Akıma gelince tökezledim. Multimetre ile direk ölçemedim. Neredeyse 2 ay araştırmışımdır. Sonunda öğrendiğimde okadar şaşırdım ki, çünkü multimetredeki akım kısmı DC voltajda çalışıyormuş. Ben AC üretiyorum. Bu basit bilgiyi bilmediğimden nasıl ölçebileceğimi bulamadım. AC'den DC'ye çevirmek için köprü diyotları varmış, ondan aldım bağladım sonra akımı ölçtüm 9mA çıktı. Gücü hesapladığımda 1 kalem pil bile etmediğini gördüm. Bu akımı arttırmam lazım diye araştırmaya başladım. 3 ay oldu habire araştırıyorum. Ama bu konu hakkında ne bir formül bulabildim ne de nasıl artırılırı bulabildim.

Videolarda izlediğim gibi hazır bir AC motor alıp onu parçalayıp içine bakır sarıp mıknatıs koyup alternatör yapıp satmak gibi bir olaya girişmiyorum. Hobi olarak başladığım bir olay, bu yüzden herşeyi kendim amatörce yapıp öğrenmek istiyorum. Öğrendiğim her formül, her bilgi çok hoşuma gidiyor. Ama işte tökezledim ilerleyemiyorum. Ne yazıp araştırmam gerektiğinide bilemediğim için son çare sizlere sorayım dedim. Çözüm bulamazsam hobi defterini kapatacağım çünkü bi yerde takılı kalıp çözemeyince sıkılıyorsunuz ve ister istemez süreklide o konuyu düşünüp duruyorsunuz.

1 - ) Böyle bir durum için illa alternatör yapıp sonra onu döndürüp multimetre ile akım mı ölçmemiz lazım ? Bunun bir formülü yok mudur ? İşte şu kadar sarım sayılı bobini, şu manyetik alanda, şu devirde döndürürsen şu akım ortaya çıkar gibi ? Bana olması gerekiyor gibi geliyor, vardır ya öyle bi formül diyorum ama bulamadım işte. Belki çok basittir bilmiyorum.

2 - ) Akımı arttırmak için neler yapmam lazım ?

58252
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
1- elektrik üretmen çok güzel bir çoğu onu bile başaramıyor,
2- ac ölçüm doğru çünkü dalgalı akım üretiyordun, kullanmak için, önce doğrutacaksın, sonra filtre edeceksin, sabit voltajda depolayıp sonra amacına uygun olarak kullanacaksın ac-dc sana kalmış.
3- yenilebir ve yenilemez enerji kaynakları bölümünde çok geniş bilgiler var. ben sadece kabacasını anlattım. oluşturduğun bobinin sarım sayısı, telin kalınlığı, mıknatısın büyüklüğü gücü yakınlığı hepsinin ayrı ayrı değeri var dönüş devri bile önemli. ha ben biliyormuyum hayır, gerekli bilgi sitemizde,bilgi verecek ustalar da sitemiz . sana kolay gelsin.
 
Ben AC üretiyorum. Bu basit bilgiyi bilmediğimden nasıl ölçebileceğimi bulamadım. AC'den DC'ye çevirmek için köprü diyotları varmış, ondan aldım bağladım sonra akımı ölçtüm 9mA çıktı. Gücü hesapladığımda 1 kalem pil bile etmediğini gördüm
Ölçtüğün akım seni yanıltır akımı hesapla bulman lazım.Çünkü voltaj sabittir ama akım bağlanan cihazın gücüne göre değişir multimetre ile akım ölçmek ayrıca zordur multimetreyi seri bağlamanız lazım akım ölçmek için
elinizdeki cihaz ucuz cihaz olduğu için size doğru akım bilgisi vermez fluke,kyoto mu öyle bir şeydi bu tür markalar doğru değeri verir ama Fluke en az 300 euro dur sanırım ikinci elleri var sağda solda iflas etmiş elektrikçi veya otomasyoncuların sattığı onlar da 1000 tl den aşağı görmedim.
 
Tam olarak hatırlamıyorum ancak bir alternatör hesabı için,

Üretilecek gerilim
Frekans
Üretilecek güç
Stator çapı ve boyu

gibi değeri önceden tayin edip ona göre iletken kesitini, spir sayısını, adım sayısını ve devir sayısını hesaplamalısın.

En basitinden eninde bir adet stator olsun ve onun üzerinden hesaplama yap.
 
Tam olarak hatırlamıyorum ancak bir alternatör hesabı için,

Üretilecek gerilim
Frekans
Üretilecek güç
Stator çapı ve boyu

gibi değeri önceden tayin edip ona göre iletken kesitini, spir sayısını, adım sayısını ve devir sayısını hesaplamalısın.

En basitinden eninde bir adet stator olsun ve onun üzerinden hesaplama yap.
@kaptan_ @elektrikçicüneyt ,@paskomya

Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Bu hesaplamaları yapmayı öğreten bir kaynak var mı ? Yada nasıl araştırma yapmam lazım ki bu kaynaklara ulaşabileyim ? Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
 
bilgisayarım arızalı buyüzden sürekli giremiyorum foruma kusura bakmayın bu akşamdan beri uğraşıyorum şimdi girebildim internete
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,042
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst