akım trafosu yardım

hkn_blt

Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
1,160
Puanları
31
arkadaşlar diyelimki 100/1 akım trafosu yapmak istiyoruz.100A girdik 1A çıkış alacağız buraya kadar herşey normal peki 1A çıkış aldığımız tarafta kac V okuyabılırım yani kaç volt çıkar bunun hesabı nasıl yapılıyor.mesela 100A girdik 1A çıkış ucundan 5V'u nasıl okuyabılırız.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Direnç bağlayarak okuyabilirsiniz. 1ampere 1 ohm direnç bağlarsan 1 volt okursun
 
beni yanlış anladınız direnç bağlamadan kaç volt okurum uclardan onu sormustum
 
Akım trafosu sekonder uçları açıkken okuyacağınız gerilim trafonun türüne sınıfına ve gücüne bağlıdır. Hatta aynı özellikte farklı marka trafolarda farklı gerilimler okunabilir.

Kolay gelsin...
 
Akım trafosunun uçlarına voltmetre bağlayarak voltaj okumaya çalışırsanız teorik olarak sonsuz voltaj görürsünüz ve akım trafosu patlar. Pratik olarak tam yüklü değilse kısa bir süreliğine birkaç bin volt okumalısınız (geçen akıma, trafonun tipine VS göre değişir DENEMEYİN)

Akım trafosunun seri olarak bağlı olduğu devre üzerinde (Seri devrenin hiç bir ucunu açmadan) voltaj okuyabilirsiniz. Bu voltaj da DİRENÇ x AKIM kadar olur devre direnci kullanılan kablo, ölçü aleti VS direnci olacağı için teorik olarak genelde 0 ohm kabul edilir. Özellikle kablo uzunluğuna ve kesitine göre bir direnç olacağı için ( pratikte pek 1 ohm değerini geçmez) İ x R ne ise bu voltaj okunur.

Örneğin 100/5 akım trafosu olsun 80 amper geçiyor olsun 30 metre uzakta 2.5 luk TTR kablo ile analog bir ampermetre göstergeye gidiyor olsun. Kablo omajı 0,4 ohm Ampermetre omajı 0,1 ohm olsun 100/5=20 (katsayı) 8/20= 4 Amper (akım). Akım trafosu k ve l uçlarından ölçerseniz (0,4 + 0,1)= 0,5 ohm x 4 Amper = 2 Volt okumalısınız. Sadece ampermetre uçlarından ölçerseniz 0,1 x4 = 0.4 Volt okumalısınız.

hopeard arkadaşın bahsettiği gibi voltaj okumak için o akıma dayanacak ( watlı ) direnç bağlamalısınız. Bu direnç ne kadar olmalı derseniz akım trafolarının da gerilim trafoları gibi Volt Amper olarak güçleri vardır. örneğin 10 volt amperlik bir akım trafosunun maksimum 5 amper çıkış akımı varsa 10/5= maksimum 2 ohm direnci olmalıdır.( Kablolar ve ölçü aletleri dahil). Ama akım trafosunun bağlı olduğu devre 45 kW yıldız üçgen motor ise ve ilk kalkışta 5-6 katı akım çekiyorsa bağlayacağınız 1,5 - 2 ohm direç üzerinden voltaj ölçeceğim derken güm olabilir.

Ben size basit pratik örnekler ile yol göstermeye çalıştım. Akım trafoları konu olarak beni de aşar. Endüstiyel elektrikte çok kazaya neden olurlar. Bu iş ile uğraşacaksanız daha derin bilgi edinmenizi tavsiye ederim.
 
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.benim amacım mesela ampermetrelerin sınırı genişletmek için akım trafosu kullanılıyor ya diyelim dijital ampermetremiz max. 5A ölçüyor ben bunu 20A çıkarmak için girişine akım trafosu baglamak istesem bağlıyacağım akım trafosunun özellikleri ne olmalıdır.Çevirme oranı 4 olsa 20A i' 5A düşürebilirim.Sadece çevirme oranını tuttursam akım trafosunda yetreli olur mu yoksa başka nelere dikkat etmem gerekecek ?
 
Dijital ampermetre ile yine amper ölçeceksiniz akım trafosu ne olursa olsun Örneğin (abartı yapalım) 2500/5 akım trafosu kullandınız. Dönüştürme oranı 2500/5=500 oldu. Dijital ampermetre ile 2,35 Amper ölçtümüz 2.35 x 500 = 1.175 demek ki devreden 1175 Amper geçiyor diyeceksiniz. (akım trafosu uçlarını açmak yok)

Zaten panel tip sabit ölçü aletleri böyle çalışır.
Yeni tip geçmeli akım trafoları çıktı işleri kolaylamak için.
Kaliteli pens ampermetlerde daha doğru ölçüm için aksesuar olarak farklı akım ölçme bobinleri vardır. VS VS
 
Selamlar!

Benim çok acil bir bilgiye sahip olmam gerek ve sizin bilgi verdiğinize göre bi sorayım dedim. soruma gelince, Radyo Modemlerin hangi Trafolarda kullanılıyor.

Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum,


Saygılar sunarım
 
Merhaba arkadaşlar. Benzer bir problemim var. Trifaze bir sistemin her fazından akım aktığında daha doğrusu akım akmadığında bir uyarı almam gerekiyor. Akım trafosu bağlı ana hattan akım geçtiğinde bir lamba yakmak ya da bir kontak çekmek gibi bir uygulama yapmak istiyorum. Yani akım trafosunun sekonderinden ölçüm yapmak dışında faydalı bir şekilde kullanmak mümkün müdür?
 
Merhaba arkadaşlar. Benzer bir problemim var. Trifaze bir sistemin her fazından akım aktığında daha doğrusu akım akmadığında bir uyarı almam gerekiyor. Akım trafosu bağlı ana hattan akım geçtiğinde bir lamba yakmak ya da bir kontak çekmek gibi bir uygulama yapmak istiyorum. Yani akım trafosunun sekonderinden ölçüm yapmak dışında faydalı bir şekilde kullanmak mümkün müdür?
Kontaklı ampermetre kullanabilirsiniz .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,844
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst