Akıllı Bina Sistemi Nedir?

Derde

Üye
Katılım
27 Tem 2011
Mesajlar
41
Puanları
1
Yaş
35
Bir bina nasıl akıllı olur?

Bir binayı akıllı yapan bir takım temel özellikler var. Öncelikle kartlı geçiş sisteminin, iklimlendirme, havandırma, yangın algılama, alarm, güvenlik, aydınlatma ve asansörlerinin akıllı olması şart. Ayrıca bu sistemlerin birbiriyle entegre edilerek tek merkezden kontrol edilip, yönetilmesi gerekiyor.

Yeditepe Üniversitesi'nde akıllı binalar üzerine dersler veren Akros Mimarlık'ın sahibi mimar Bülent Onur, akıllı binalarda yönetimin kaç noktadan yapılıp, kontrol edilebildiğinin de çok önemli olduğunu belirtiyor. Onur, bir binanın akıllı olarak tanımlanabilmesi için sahip olması gereken diğer özellikleri de şöyle sıralıyor: “Bina tek noktadan yönetilip, kontrol edilmeli. Sistem binanın içindeki kişileri tanımlayabilmeli. Geçiş teknolojisi güvenlik teknolojisiyle entegre olmalı. Tüm teknolojiler birbiriyle entegre çalışmalı. Kullanılan teknoloji gelecekte de kendi kendini etkin kılabilmeli.”


Akıllı bina nedir?

Akıllı bina, farklı sistemlerin tek bir merkezden birbirlerine entegre edilerek çalıştırılabilmesidir. Bu farklı sistemler HVAC, aydınlatma, motorlu perde-panjur, audio-video, CCTV, yangın algılama, güvenlik, interkom, access giriş-çıkış sistemleridir. Akıllı bina kullanıcılarına tasarruf, konfor ve güvenlik sunabildiği sürece gerçek amacına hizmet etmiş olur. Son zamanların sıkça kullanılan “akıllı bina-ev” terimi, yeni yapılan projelerin çoğunda yer alan bir otomasyon sistemini ifade ediyor.

Gelişen teknoloji

Bina otomasyon sistemleri ilk olarak 80’li yılların başlarında kullanılmaya başlandı. Türkiye'deki ilk uygulama ise 1984 yılında yapıldı ama bu sistem yalnızca izlemeye yönelik bir sistemdi, aktif kontrol fonksiyonları yoktu. Geçen 20-25 yıl içinde teknoloji çok ilerledi ve yaşantımızın her alanında ciddi değişimlere neden oldu. Bu dönem içinde bina otomasyon sistemleri de yerinde saymadı ve firmalar sürekli yeni nesil sistemler üreterek gelişen teknolojiyi takip etmeye çalıştılar.
Elektronikteki gelişmeler daha hızlı, daha yüksek kapasiteli kontrol cihazlarının kullanılmasına imkan verdi.


Otomasyon uygulama sistemlerinden; i-bus

İ-bus en büyük standartları karşılayan, geleceğe açık ve esnek bir akıllı bina otomasyon uygulama sistemidir; ofis binalarında, fabrikalarda ve kişisel yaşam alanlarında yüksek güvenlik, ekonomi, verim, kolaylık ve esneklik sağlar.
İ-bus EIB (Avrupa Sistem taşıyıcısı) ile uyumludur; ayrıca EIB dışında yeni dünya otomasyon sistem standardı olarak oluşturulan Knx (Konnex Association) ile de görüşülebilir.
Sistemde komutlar standart elektrik sisteminde olduğu gibi doğrudan yüksek akımın açılması / kapanması şeklinde uygulanmaz.
Tüm komutlar sensörler ya da anahtarlar üzerinden veri kablosu aracılığıyla hareket kontrol merkezlerine iletilir. Bu merkez de sistemi yönlendirir.


Kontrol sistemleri

İ–bus ile gerek binanın içerisinde herhangi bir noktadan gerekse bina dışından, istenilen tüm fonksiyonlar yerine getirilebilir. Tek bir butona basılarak merkezi komutlar ve (kullanıcı tarafından tanımlanan) prosedürlerle binanın tamamında ya da bir kısmında ısı, perde/panjur ve ışıkların kontrolü devreye alınabilir, her bir oda ayrı bir ısı noktasına getirilebilir. Işık kontrolü, perde/panjur ve ısıtma kontrolü kullanıcının isteğine göre kolaylıkla kişiselleştirilebilir. Kullanıcının gelecekte oluşacak değişiklik talepleri de aynı kolaylıkla sisteme uygulanabilir.

Güvenlik fonksiyonları

Profesyonel güvenlik fonksiyonlarının bina otomasyon sistemine entegre edilebildiği sistemde güvenlik kontrol paneli tüm güvenlik sinyallerini ve alarm sistemini yönetir. Bu panel i-bus tarafından çalıştırılır. Güvenlik fonksiyonuyla ilgili sinyaller herhangi bir bölgeden gözlemlenebilir. İ-bus sisteminde fonksiyonlar hem elle hem de otomatik olarak devreye alınabilir. Kapalı devre sistemi aracılığıyla kullanıcılar, değişik günlük yaşam profilleri oluşturup bunların devreye alınması sağlayabilir. İ-bus devamlı bina fonksiyonlarını kontrol eder ve örneğin bir yangın durumunda tüm elektrik devrelerini izole edilebilir ya da daimi gözetim altına alabilir. İ-bus sisteminde bina durumu devamlı olarak tarafınızdan önünüzdeki kontrol paneli üzerinden gözlemlenebilir ya da internet ya da telefon aracılığıyla takip edilebilir. Sürekli bilgilendirilirsiniz.

Uzaktan kontrol

• İ-bus ile elektrik devreleri, bulundukları mekanda olmanıza gerek olmadan kontrol edilebilir;
• Karmaşık iki yollu devreler ya da uzaktan kumandalar gerekmeksizin elektrik devreleri kumanda edilebilir;
• Birleşik fonksiyonlar her an tanımlanabilir;
• Tüm fonksiyonlar otomatik işlev görmek üzere programlanabilir, mantık operasyonları tanımlanabilir;
• Devrelerin durumu gözlemlenebilir.

Alıntıdır.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst