AC-DC 32v 10A Almam Gerekiyor

En garantili olarak 10 A, 35-40 volt ayarlı çıkış (volt ve amper ayarı elle ayarlanabilen) veren bir güç kaynağından tam 32 volt, 10 A' a ayarlanıp alınır, bu konuda standart çıkış veren bir güç kaynağını bulmak oldukça zor olur.

SMPS'li (LED trafosu gibi) güç kaynağı kullanımında; çıkıştaki yükün cinsi büyük önem taşır, yük omik yük (rezistanslı yük) olursa SMPS kısa devre/aşırı akım korumasıyla kendisini korumaya alıp içten kolayca kesip kapatabilir. Yükün cinsi omik ise normal trafolu 32 volt DC'lik bir redresörü oluşturmanız gerekir.

Çok çıkışlı besleme trafolarında ise 32 volt AC çıkış sargısı seçilerek (10 A çıkışa uygun VA gücündeki besleme trafosuyla) KPPC 3510 köprü diyot, 63 volt, 10 000 mF elektrolitik kondansatör, 1.5 kohm direnç DC çıkışta şönt (paralel) lehimlenip 32 volt DC çıkışta sabit olarak bu DC çıkış alınır. Bu güç kaynağı basit regüleli bir güç kaynağıdır, nette şeması mevcuttur. Elinizdeki kullanılacak yük omik ise mutlaka trafolu bu güç kaynağını oluşturun, SMPS'leri kullanmayın, çünkü SMPS'ler iç korumasıyla DC çıkış devresini omik yüklerde kolayca keser. Kolay gelsin.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Hayır hiçbir hesap hatası yoktur, bunu özellikle ve çok iyi bilerek yazdım, çünkü ayni redresörü 12 volt AC çıkış sargılı 130 watt'lık bir trafodan PC ses çıkışındaki TDA 1554 Q da sabit 12 volt DC çıkışında 15 yıldır başarıyla kullanıyorum. Çünkü köprü diyot çıkışında 0.65*2= 1.30 volt düşüş elektrolitik kondansatörle yeniden yükseltilip yine AC çıkış sargısı olan 12 volt DC'ye aşağı yukarı değer olarak sabitleniyor. Çıkışta paralel direnç kullanılmazsa voltaj 17-18 volt DC'lere AC RMS extrem değeri olarak yükselebilir.

Daha düşük AC çıkışlı trafo sarımıyla voltajı elektrolitik kondansatörü boşta (yüksüz) kullanıma göre hesaplayıp bu şekilde uygulamayla kullanmak çok büyük bir hatadır, asıl bu durumda çıkışta sabit olması istenilen DC voltajı istenildiği gibi alınamaz. Bu konuda deneme-yanılma yoluyla edinilmiş yıllara dayanan bir tecrübem bulunuyor. Kolay gelsin.
 
Peki şöyle devam edelim.
32 v ac köprü ve kondansatör le dogrultuğunda dc kaç volt görürüz.

@binbaşı
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,263
Mesajlar
916,293
Kullanıcılar
450,084
Son üye
İsmail0003

Yeni konular

Geri
Üst