aşırı endüktif ve kapasitif

muratcyber arkadaşım, reaktıf kontrol rölenızde,devreye alma ve çıkarma süreleri uzun ıse, geç devreye alacağından dolayı "reaktif"; devreden çıkarma süresi uzunsa "capasitif "yazma ıhtımalı var, Bırde akım trafonuzun oranı ve " c/k" oranlarınızı kontrol edın veya yazarsanız, yardımcı olmaya çalışalım...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Merhabalar,
Sisteminiz hem indüktif hemde kapasitif yazabilir.Bunun sebebi yeni nesil kombi sayaçlardır.Çekilen akımlarınız dengesiz ise bu durum karşınıza çıkar.Bu durumu düzeltmek için mutlaka 3 faz reaktif güç kontrol rölesi kullanmanız gerekir.Tabi bu kadarlada kalmıyor mutlaka monofaze kondansatör bağlamaınz gerekli.Şu anda piyasada satılan bir çok reaktif güç rölesinde enerji analizörü özelliği var,bunlardan birini kullanarak hangi faza ne kadar monofaze kondansatör bağlamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
İyi çalışmalar.
 
muratcyber arkadaşım,yükler eşit dağıtılmamış olsa bile,% 100 ü geçen kapasitif değer ; sistemde kapasitif bir yükün varlığına delalet eder.Bu sorun ;sabit kondansatör , kontakları yapışmış kontaktör(kondansatör grubu için kullanılan kontaktör) yada ups,elektronik balastlı aydınlatmalar ,uzun metrajlı kablolar sayesinde gerçekleşebilir.veriler net bir şekilde belirtilirse faraziyeden ziyade net cevap alabileceğini düşünüyorum.selametle
 
kompanze arkadaşım sistemde busbar sistemi kullanılmış ve merlin gerin kondansatör ve kontaktör ve hepsi çalışıyor. sistemde normal balanstlı flöresan var
 
muratcyber ' Alıntı:
kompanze arkadaşım sistemde busbar sistemi kullanılmış ve merlin gerin kondansatör ve kontaktör ve hepsi çalışıyor. sistemde normal balanstlı flöresan var

Fakat bahsettiğiniz endüktif ve kapasitif oranların her ikisi de çok yüksek, böyle birşey nasıl olabiliyor, matematiksel olarak.
 
olmaması lazım ama oluyor bende çıldırdım kaç günden beri anlamıyorum delirecem
 
muratcyber ' Alıntı:
olmaması lazım ama oluyor bende çıldırdım kaç günden beri anlamıyorum delirecem

Kompanzasyon sisteminde, kontaktörlerde, bağlantılarda problem yoksa geriye tek birşey denebilir.

* Sisteminiz bazı zamanlar fazla kapasitif oluşturmakta, bazı zamanlar endüktif oluşturmakta. Endüktif ve kapasitif değişken yükleriniz var. Sn. tknsyn arkadaşımızın bahsettiği Tense röle ile, şönt reaktör ve kondansatör ile çözebilirsiniz.

*Yalnız bunu tespit etmeniz için, sistemde hangi yükler endüktif, hangi yükler kapasitif bunları belirlemeniz gerekir.
 
Sık girip-çıkan, çıkıp-giren yükler varsa röle zamanında tepki veremeyeceği için,
Röle baştan al baştan bırak mantığıyla çalışıyorsa uygun değeri geç bulacağı için,
Kondansatör kademeleri uygun değerde seçilmemişse alma-bırakma olayını sık sık yapacağı için,
Sistemde yapışık kontaktör, atık kondansatör sigortası olduğunda alma/bırakma olamayacağı için,
İşletmede harmonik üreten yükler varsa sayaç etkileneceği için,
...

Hem indüktif hem kapasitif yazar.

Bu olay ilk defa mı oluyor? Daha önceki aylarda olmadı galiba.
Kontaktörler kendi çekince ve bırakınca pensampermetre ile kondansatör akımlarını ölçün. Yapışık bir kontak veya geçirmeyen bir kontak olabilir.
 
Sn.muratcyber ,çıldırmana gerek yok.Senin uğraştığın yerde bazen kapasitif,bazen endüktif akım çekiliyor.Elektrik keserek kapasitif etki veren çıkışı tesbit edebilirsin.Kesinti yapman sıkıntı olacak ise,gün içinde ne zamanları kapasitif oluyor tesbit etmen lazım.Gerekirse 4 saatte bir endeks alacaksın.Kapasitif etkinin olduğu bir zamanda,8.8.0 menüsünden 1 saatlik veya 1 dk.lık endeks alacaksın.Bu sırada kondansatörler devre dışı olmalıdır.8.8.0 menüsünden kaç KVAR lık reaktör lazım bulursun.Bu reaktörü sabit grup olarak tesis edeceğimiz için sipariş ederken daha büyük tercih etmekte yarar var.Hangi fazlarda ihtiyaç var bunada bakmak lazım.Monofaze reaktör gerekebilir.1-Reaktörleri sabit olarak bağlarız.2-Reaktörleri zaman saati ile anahtarlarız.3-Reaktörleri demantlı ampermetre ile veya analizör ile anahtarlarız.
Şimdiyedek yazdıklarım aspirin tedavisi idi.Asıl kesin ve 4/4 lük çözümü;Roboelektronik 'in değindiği
Tense röle kullanır.Gerekli kondansatör ve reaktörleri dizersin.Tense kademelerde hangi güçte endüktif mi yoksa kapasitif yük mü var belirleyip uygun olanı devreye alarak tan fi nizi istediğiniz yerde tutar.Selametle...
 
Elektrik sayacı bozuk olabilir. Sayaç bozuk değilse eğer, kesinlikle dengesiz yük vardır ve bu dengesiz yükün ihtiyacına göre kondansatör dizilimi yapılmamıştır. Büyük bir ihtimalle de ağırlık trifaze kondansatörlerden oluşturulmuştur. Çözüm olarak önce güç analizi yapılmalı ve ihtiyaca bianen monofaze kondansatörler dizilmelidir. Güç analizi konusunda da kontrol kalemini incelerseniz eğer, rahatlıkla aradığınızı bulabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst