50 yada 60 hz üzerindeki frekanslar motora zarar verir mi ?

Katılım
12 Ağu 2011
Mesajlar
62
Puanları
1
Arkadaşlar merak ettiğim bir konu var araştırma yaparken tesadüfen gördüm bir örnek vermişler ; '' Örneğin; 1400 devir/dakika bir motorda 0 ile50Hz arasında ayarlama = 0 ile 1400 devir/dakika arasında Motor milinde lineer değişim sağlar. 50Hz yerine 100Hz yazılır ise aynı motor 0 ile 2800 devir/dakika Arasında lineer devir değişikliği sergiler.'' Herhangi bir sürücünün frekansını örnekteki gibi 100 hz veya farlı bir ... hz yaparsam 1400 devirlik bir motor 2800 devirde dönerse, 1400 devir olarak üretilmiş bir motor iki katı hıza çıktığında zarar görür mü?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elbette çok yüksek frekanslara çıkmak zararlı. Ama bazı uygulamarda rastladığım şey şuydu.
PLC programında sürücüye gönderebilinen en yüksek frekans olarak 110 Hz e ayarlamış. Fakat 110 Hz de makina 20 m/sn hızda işlem yapıyor gözüküyor. Gerçekte ise max işlemi 12 m/sn lerde yani 110 Hz hiç bi zaman gitmiyor.

Ayrıca ACS 800 ler için bi yerde şunu gördüm. Motor max devrinin %20 si olacak şekilde hız referansı gönderebilirsiniz yazıyodu. Yani 50 Hz motor için 60 Hz göndermek uygundur fakat üzeri frekans göndermek zararlı olabilir.

AC de bobinden geçen frekans yükseldikçe ısınma artar motor sargılarılarına zarar verebilir. Bobinin AC voltaja olan etkisi DC den daha fazladır. AC de hem bobinin direnci hemde frekansa bağlı olarak gelen zorlanma işin içine girer. Ama DC de sadece bobin direnci olduğundan fazla zorlanma olmaz. Bu yüzden frekans yükseldikçe bobinde daha fazla zorlanacağı için motor yapısını bozabilir.

Genel olarak motor devrinin %20 kadar artışı verebilirsin, üzeri tavsiye edilmez.
 
ya büyük ihtimal zarar görür çünkü sistemede kullanılan devre elemanların iki katı frekansta çalışırken zara görürler. Ancak sürücünün teknik özelliklerinden max çalışma frekansını öğrenebilirsin
 
Frekans arttıkca motorun devir sayısı ve gücü artar. Ancak devreye bir reaktif etkisi olur. Akım artacağından ısınmalar olur ve devre yada motor zarar görür
 
Elbetteki frekans artarsa motorun devri artar. Motorun yüksek frekansta çalıştırılması bu frekanslara göre tasarlanmamış olan motora elbette zarar verecektir. Ancak bu zarar pratikte çok kısa sürede ortaya çıkmaz. Ve kullanıcılar bunun zarar vermediğini zannederler. Bu durum bir arabanın maksimum hızının daha üstüne gitmeye zorlanması ile eşdeğerdir. Hiçbir şey olmasa bir müddet sonra mekanik dagilir. Devir arttıkça güç artmaz aksine azalır otomobillerde de durumu aynıdır, en güçlü vites birinci vitestir.

NexusHD2 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
 
Arkadaşlar vermiş olduğunuz cevaplar için teşekkür ederim.4 kw lık bir motora 100 hz den fazla frekans uyguladım devir yükseldi güç olarak ne kadar kayıp var bilmiyorum motoru boşta çalıştırdım ama şuna eminim ki yükte çalıştırsaydım motor belli bir zman sonra zarar görecekti boşta iken bile rulman yatakları aşırı ısınıyor termal kamerayla bakacaktım ama elle değilmiyecek kadar çok ısınıyordu o yüzden termal kamera ile bakmaya gerek kalmadı işin özü arkadaş yukarda otomobil örneği vermiş hatta birde en güçlü vites 1. vites demiş katılıyorum motora 50 hz üzeri bir frekans uygulamak hacı murata nitro takmak gibi birşeymiş verdiğiniz cevaplar için tekrar teşekkürler...
 
benim merak ettiğim frekansı nasıl artırıyoruz ekstra bir cihaz mı kullanılıyor. Frekans arttırmak kolay mı vesselam
 
elktrik motorları en fazla 60hz üzerine çıkartılırlar. inverterler motorun frekansını düşürmek için tasarlanmıştır.50 hz frekansa göre tasarlanmış bi motoru 100hz ile çalıştırmak hızlı yaşa genç öl deyimi gibi olur. slm
 
Bilindiği gibi Asenkron motorlarda döner alan devir sayısı;

ns= (60 x f)/P

ile hesaplanır, burada
60=sabit sayı,
f=uygulanan frekans,
P ise motor çift kutup sayısıdır.

formüle göre devire etki eden (artıran/azaltan) ya çift kutup sayısı ya da frekansın değişimidir.
Biz frekansını artırıp/azaltmakla motorun da devir sayısını değiştirmiş oluruz, Eğer motorun etiketinde frekans için 50 Hz. yazıyorsa bundan fazlasını uygulamak motorun (statorunun sac paketi belirli bir frekansa uygun olarak seçildiğinden, farklı yüksek frekans uygulanırsa sac paketin ısınmasına, ısının artmasıyla) yanmasına neden olur.

Kısacası 50 Hz.lik bir motora %20 daha fazlası olan 60 Hz. uygularsak motor gövdesinde anormal ısınma olur, frekans daha da artırılırsa motor yanar.

Elektrik motorları üretildiği ülkenin Şebeke frekansına ve bağlı olduğu donanıma göre farklı frekanslarda üretilirler, Avrupa ve Türkiye'de 50 Hz.e göre, Amerika, Kanada ve bağlıları için 60 Hz. veya 400 Hz. olarak üretilirler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,839
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst