50 yıllık dairenin sigorta panosu değişimi

chiemens

Üye
Selamlar,

50 yıllık 3+1 dairedeki mevcut sigortalar şu şekilde:

Elektrik tesisatını yenileme imkanım yok. Sigortalar üzerinden bir güvenlik uygulamaya çalışacağım.

Komşular dışarıya 25 veya 32A takmışlar. Dairelerde şofben ve kombi yok. Fakat ben yazın kullanmak üzere 18 binlik klima alacağım.

İçerideki panoda 4 tane sigorta olması düşündürdü. Bir sigortanın içinde 2-3 odanın hattının beraber olma ihtimali var mı bilemiyorum. 25A takıldığı ve sayısı az olduğu için şüphelendim ama panoyu da açamadım.

Sizce şu kombinasyon nasıl?

Dışarıya,
-C tipi 32A

Panoya,
-63A gerilim koruma rölesi
-40A 30mA A tipi kaçak akım rölesi
-2 adet B tipi 10A (aydınlatma için)
-2 adet B tipi 16A (prizler için)

Sigortalar Siemens, gerilim koruma Tense marka olacak.

Şu an tek sorun panonun içinde birleştirilmiş kabloların olma ihtimali. Tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse çok sevinirim.

Yüksek ihtimal sigortalardan buatlara tek kablo gidiyor ve oradan paralel dağılıyor olma ihtimali yüksek.

Açıp resimleyin. Maliyetten dolayı her odadan sigortaya ayrı kablo çekme olasılığı çok düşük ve anlamsız.

Sigortaları tek tek söküp hangi aydınlatma, hangi priz hangi sigortaya bağlı tespit etmek faydalı olur. Buna göre bir yük hesabı yapılıp sigorta seçilebilir.

Bu işlemi kendi evimde yapayım dedim. Ama işe başlamadan vazgeçtim. Herhalde 100 e yakın nokta var evde test edilecek. Kolay bir işlem olmayacağı için vazgeçtim.

3+1 dairenin tali panosunda 4 adet sigortanın bulunması @serkan_48 üstadın dediği gibi buatlar arası atlama yapılarak linye hatlarının dağıtılmış olması anlamına gelir.
Tesisat değişmeden tam güvenli olmayacağı kesin.
Klima için sigorta panosuna yeni bir sigorta ilave edip klima beslemesini o şekilde yapmak uygundur.
C tipi sigorta kullanmayın

Üstadım tesisatı değiştirmem şu aşamada imkansız. Duvarlar kırılacak yenilenme durumunda. Bahsettiğim tipte sigorta ve rölelerle güvenliği artırmaya çalışacağım. Sizin söylediğiniz senaryoya o cihazlar uyar mı peki?

Dışarıya 32 amper b tipi uygun.
Gerilim koruma 63 uygun
Kaçak akım koruma evet
2 adet 10 amper evet
Ama 2 adet 16 amper olayını evde kullanılan özellikle aynı anda kullanılan cihaz ve makinalar belirleyecek.
Örnek veriyorum bulaşık makinası çalışırken kettle fişe takılırsa 16 amper sigorta atar.
Şayet atmıyorsa bu durum iyi diyebiliriz ama kesin atar.
O zaman 16 yerine 20 25 takılabilir uygun değildir ama sizin bu durumda başka çareniz yok gibi

Tesisat hakkında bilinenler ve bilinmeyenler .
Öncelikle bilinmeyenleri de bilmek gerek yetersiz bilgiler .
Sayaç öncesinden itibaren priz ve aydınlatmaya kablo kesitinin mm2 bilinmesi gerekir .
Siğorta kutusunu içinin fotosu .
Tesisat bilğisi ne nereye bağlı ve kullanılacak cihazları bilğileri .
Tüm bilğiler ...

Bu şartlara göre yorum .
50 yıllık bina olduğuna göre .
Kabloların düşük kesit mm2 ? tir ve büyük ihtimalle nötr çıplak kablo ve bina topraklaması ve iç tesisatta yoktur .

Bu şartlarda yapılabilecek

Yinede kablo kesitlerini mm2 bilmek gerek 50 yıllık bina .
Bu zamana kadar sorun yaşamadığınız farz ederek ( daire fazla yük ( cihaz ) yok )

tesisatı değiştirmem şu aşamada imkansız
Diyorsunuz .

Yapabilecekleriniz .
Siğortanız atar veya verimli kullanamazsınız ( tek cihaz kullanımı ) o tarafını bilmem .

Siğorta kutunuz içini göremediğimizden 4 siğorta belki 1 siğortaya bağlı 2 linye varsa siğorta fazlalaştırma yapılabilir .

Bu duruma göre biraz daha güvenliği arttırmak için .

B tipi 25 A ( ana siğorta )
Ana siğorta amperi veya üstü gelirim koruma rölesi .
2 adet B tipi 10A siğorta
2 adet B tipi 16A siğorta

40A 30mA kaçak akım rölesi tutmaz veya görevini tam görmez .
Bina topraklanması varmı ? ( büyük ihtimaller yok .) görevini tam görmez .
Topraklamasız kaçak akım rölesi takılırmı takılır . AMA
Allah göstermesin kaçak oldu ilk kişi sorun yaşar kaçak akım rölesi sağlamsa atar .
İlk kişiyi kurtaracak ikinci kişi kaçak akım rölesi attığından ikinci kişi kurtulur sorun yaşamaz .

Diğer önemli durum var çıplak nötr kablosu durumu .
Zamanında eski bilara çıplak nötr kablosu ve düşük kesit kablolarda olabilir tesisatta .

Bu durumda kaçak akım koruma rölesi takılsada tutmaz .

18 binlik klima alacağım.
Bu cihaz ürün işin içine girerse siğorta kutusunda direk hat çekilirse belkinin belkisi .
Siğorta kutusu öncesi kablo kesitinin mm2 önemi .

Kolay gelsin . Sağlıcakla .

tesisatı değiştirmem şu aşamada imkansız .
Ne kadar ekmek o kadar köfte ...

Teşekkürler üstadım.
Fotoğrafları çektim şimdi:

Evet sigorta kutusuna 4 linke geliyor. Alttan giren voltaj üstten 4 ayrı bölgeye gidiyor.

Klima için bu sigorta panosunu yenileyip yeni bir sigorta ekleyip sıcak üstü tesisat şeklinde klimaya kadar yeni bir linye çekmenizde fayda var.

Bu panoda nötr göremiyorum. Nötr acaba sigortaların arkasında mı birleştirilmiş? Görebiliyor musunuz?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…