5-12V motor kontrol devresi

aucar

Üye
Katılım
12 Ocak 2010
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
41
Selam arkadaşlar.
Elimde bir adet 12V DC motor movcut. Bunu 5V ile 12V arasında hız kontrolü yapmam geekiyor.
İnternette araştırmam sonucu birsürü devre buldum. LM317 li yada 555 li devreler. Fakat çoğunu proteus ta denediğimde 1.2V ile 12V arası çalışıyor. Bendeki motor 5V un altında istikrarsız kalıyor. Bu yüzden 5V un altına hatta 6 V un altına inmese çok iyi olur. Bana bu tarz çok karmaşık olmayan basit bir devre şeması önerebilecek arkadaş varmıdır?

Birde proteus ta devreyi kurduktan sonra denemek için çalıştırınca potansiyometre ayarını nereden yapıyoruz. Nekadar araştırdıysam bulamadım. Bu konuda da yardıma ihtiyacım var. Şimdiden yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ederim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Çözüm çok basit arkadaşım potu 5 v çıkış verecek şekilde ayarla sora potun omajını ölç bunun erine sabit direnç koy potu da daha düşük değerlisi il değiştir böylece motor beslemen 5 v altına inmez.
ör: diyelim potun 500K ölçtüğün değer 200 k olsa bu değerde sabit direnç tak, geriye kalır 300K bu standart değer olmadığından 330K pot koyarsın Kolay gelsin;)
 
iki arkadaşa da çok teşekkür ederim.
Sabit direnç ile çözdüm.

tekrar sağolun.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,187
Mesajlar
915,699
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst