4000kVA trafo enerji müsadesi

Yük ayrıcılı giriş-çıkış hücresine tedaş izin verebilir.Bu konu da idda etmiyorum.Ama kendi fikirim olarak söyleyim 4 MVA lık bir tesisi yapıyorsam ilk önce güvenliğe önem veririm.

Kablo konusunda ;
Tamam doğrudur.50 'lik kablo gerilim düşümü ve akım hesabında kurtarıyor.TEDAŞ genelde 1600 kVA dan sonra 95'lik kablo kullanılmasını ister.Bu yaparken kayıpları ve kısa devre hesabını da göz önünde bulundurur. ve 95 lik kablo kesitinin uygun olacağı kanısına varır.Tedaş şartnamelerini incelerseniz ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.

Bu ara hangi Dağıtım şirketinde çalışıyorsunuz..(özelden de yazabilirsiniz.)
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Kesicili giriş zaten kısa devre kesme de bu durumda işe yaramıyor bildiğim kadarıyla, yani güvenlik açısından çok fark yok ama fiyat olarak yarı yarıya fark ediyor.
95 lik kablonun hesabı lazım hocam o yüzden sordum, teşekkür ederim tekrar.
 
giriş çıkış hücresi ile sigortalı yük ayırıcı hücresini birbirine karıştırmayın. trafo koruma hücreleri sigortalı yük ayırıcılı olur ve 1600 kVA 'ya kadar (1600 kVA Dahil ) kullanılabilir. Yük ayırıcılı hücreler bina girişlerinde ( Dağıtım Merkezleri hariç ) veya koruma yapılmayacak yerlerdeki çıkışlarda kullanılır. 95'lik XLPE kablo seçiminin sebebi ise kısa devre akımlarından dolayıdır. Kabloların 1 saniye boyunca taşıyabileceği maksimum kısa devre akımı vardır. Eger sizkablonun taşıyabileceği maksimum kısa devre akımdan daha fazla kısa devre akımı oluşacak yerde kullanmanız durumunda kablonuz dayanmayabilir. Bundan dolayı orta gerilimde minumum kesit olarak 95'lik kablo seçilir. ancak kısa devre hesabı yaparak daha küçük kesitli kablo oluşacak kısa devre akımına dayanması halinde daha küçük kesitli kablo kullanılabilir.
 
cakar hayatı hocam; trafo koruma hücresi genellikle kesicili hücre seçiliyor. Yani 1600kVA ya kadar sigortalı yük ayırıcısı trafo koruma hücresi olarak kullanılabiliyorsa neden daha pahalı olan kesicili trafo koruma hücresi kullanılıyor?
 
Kesicili hücreler özellikle vakumlu kesiciler manevra kabiliyeti, çalışma emniyeti ve Bakım kolaylığı olarak daha üstündür. SF6 kesici gaz kaçağı riski nedeniyle iyi izlenmelidir, bir miktara izin verilebilir, emisyon miktarına etki edebilir. Az yağlı kesicilerin ise bakımına çok özen gösterilmelidir, yangın ve infilak tehlikesi diğerlerinden fazladır. 4000kVA yerine 2 adet 2000kVA senkron çalıştırılabilir. Bir giriş, bir ölçü ve 2 adet çıkış hücresi koyabilirsin. Sepam vs. koruma röleleri ile kontrol edilebilir, enerji izleme sistemine de bağlantı alabilirsin. Bir röleyi giriş hücresinin Bedaş'tan gelen tarafına bağlarsan enerji gittiğinde jeneratör çalışırken otomatik çıkmadığı durumlarda Şebeke enerjisinin verilip verilmediğini izleyebilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,975
Son üye
yamanelektronik2023

Yeni konular

Geri
Üst