4-20 mA Maksimum İletim Mesafesi Nedir?

husso35

Üye
Katılım
11 Mar 2008
Mesajlar
194
Puanları
1
Arkadaşlar 4-20 mA yada 0-10V analog bilgiyi uygun kablo kullanarak en fazla ne kadar mesafeden PLC ye taşıyabiliriz,uzun mesafede hangisi daha güvenilir çalışır yada mefase sorunu için ne yapılabilir?
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
0-10 v için mesafe çok kısadır. ama 4-20 ma için mesafe teoride 1000 metre diye geçiyor.

mutlaka ve mutlaka blendajlı kablo kullanman ve blendaj tarafını topraklaman gerekiyor. 4-20 ma i bağlayacağın kontrol cihazının girişi ile cihaz izolasyonlu (optocoupler ) olması senin için daha iyi olur. kolay gelsin
 
ben iş yerinde 4-20mA'i yaklaşık 100metre taşıdım sorun yok
 
0 - 10V Analog veriyi 100 metre mesafelerde çok kullandım bir problem yok. Tabiki bu kullandığın kablo kalitesine, topraklamana ve PLC analog giriş modülüne bağlı.
Yine 4 - 20mA Analog sinyali 600 metre kullandığım yer oldu bir problem ile karşılaşmadım.
 
Kısa mesefede kulanldıgında kablo kalıtesıne gore deyısr ben burda kulandım bır sıkıntı gormedim
 
4-20 ma çıkış veren cihazlar dışarıya gönderdikleri akımı ölçerek göndermek istediği akımı sağlayana kadar gerilimi artırır.
Örneğin: hat direncimiz 10 ohm ve okuyucu(plc v.s) giriş direncimizde 5 ohm. olduğunu varsayalım. Cihaz 20 ma akımı sağlaması için
15 ohm * 0,020 amp = 300 mv gerilim üretmelidir. Kablomuz çok uzun ve hat direnci 250 ohm olduğunda ise
255 ohm * 0,020 amp = 5,1 volt gerilim üretmeldir. Kaliteli sensörler 20 ma akımı sağlamak için 22 volt'a kadar gerilim üretebilir. Bu tür cihazlar gönderdikleri akımı direnç üzerinden ölçmezler. Aynı şekilde kaliteli 4-20 ma okuyucuları iç dirençleri 5-10 ohm'u geçmez. Durum böyle olunca 4-20 ile çok uzun mesafelerde ölçüm yapılabilir. Ancak kalitesiz sensörler ve okuyucular ölçüm direnci yüksektir. ve yüksek gerilimleri içersinde düşürürler. Bu tür cihazlar ile uzun mesafeli ölçüm yapılamaz.

Kusura bakmayın çok uzadı tam olarak açıklamak istedim.
Sonuç:
Okuyucu cihazın iç direnci ve hat direnci ölçülüp 20 ma akım için gerekli voltaj bulunur. Sensörün bu voltajı sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir. 4-20 ma ekranlı kablo ile taşındığında gürültüden etkilenmez. Ekranı sadece bir taraftan bağlayın diğer taraf boşta kalmalıdır.
 
arkadaşlar bana örnek bir program gönderirmisininz kısaca bir bilgi birde. bu konuyu öğrenmek istiyorum.
 
0-10V çıkış için sıcaklık sensörü blendajlı kablosu çok kısaydı. 6 -7 metre mesafe için blendajsız kablo kullanmak istiyorum.Anolog değerlerde (bilgilerde)herhangi bir sorun yaratır mı?

sıcaklık farkı oluyor yani blendajsız kablo işe yaramıyor
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sonuç:
Okuyucu cihazın iç direnci ve hat direnci ölçülüp 20 ma akım için gerekli voltaj bulunur. Sensörün bu voltajı sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir. 4-20 ma ekranlı kablo ile taşındığında gürültüden etkilenmez. Ekranı sadece bir taraftan bağlayın diğer taraf boşta kalmalıdır.

Kısa mesafelerde ( 20-30 metre ) blendajlı kablonun ekranının heriki taraftan topraklanması sorun yaratır mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,238
Mesajlar
916,093
Kullanıcılar
450,048
Son üye
guney oral

Yeni konular

Geri
Üst