24 V DC 220 V AC ÇEVİRMEK

bu arada yanlislik olmasin 2 gun surmedi, 15 dakka surdu:) ben 2 gundur baska seylerle de ugrastim. yanlis anlasildi sanirim:)
 
Smps trafosu,mosfet ile yüksek frekanslı akımlar üretilmek istendiğinde mosfet entegresi ile tek mosfet smps trafosunu anahtalanıp sürülür,çıkıştaki yüksek frekanslı akımlar diyot ve elektrolitik kond.ler ile doğrultulup çeşitli dc değerleri,çeşitli besleme devreleri için (Bir tv sisteminin katları için örneğin) elde edilir genellikle.Dc-dc boost veya buck konverterlerde de genellikle anahtarlanan tek bir transistör (mosfet) yer almaktadır genellikle.

Ama 50 hz. 220 volt Şebeke voltaj ve frekansı saç trafolarla elde edilecekken genelde çift transistör mültivibratör çıkışla elde edilip trafo primerinden düşük ac ve 50 hz olarak girilip sekonderinden 220 volt ac 50 hz. (frekans ve voltaj ayarı geri beslemeyle çıkış voltajından alınıp pot. ile ayarlanıp sağlanarak) elde edilmeye çalışılır.Ama tek primer trafo primerinden önce sağlanan 50 hz.deki ac düşük gerilimi,4 adet yarıiletken (mosfetler gibi) ardışık bir sıra ile anahtarlanarak ac böylece bu mosfet köprüsünden kolayca elde edlir ve tek sarımdan da 220 volt ac 50 hz,bu inverterden böylece elde edilmiş olur.Örneğin tunçmatik 650 VA'lık ups'imin asıl çalışması da böyleydi,en son arızasında tam incelediğimde.

http://320volt.com/cd4047-ile-12-220-volt-dc-ac-basit-inverter-devresi/

Örneğin 320volt'da basit bir inverter olarak verilen IC4047'de,bir 555 entegresi çıkışından daha farklı 2 evirtgen çıkış yeri vardır,bunlar çift transistörle,direnç-transitörler üzerinden geçirilip kuvvetlendirildikten sonra bir saç trafoya (3 uçlu primeri olan) verilip çıkışta 220 volt 50 hz yine elde edilebilir.555 entegresi ise genellikle yüksek frekanslı ac akımları tek transistörle (Mosfet olabilir bu) anahtarlayıp örneğin bozuk bir psu'dan çıkma smps trafolarını veya Tesla trafolarını anahtarlayıp yüksek frekanslı akımların eldesinde genellikle de (Benim görebildiğim) tercih edilmektedir.

Bir de yüksek verimli çalışan,yine ilk baştan smps esaslı çalışarak,önce yüksek frekanslı ac'yi anahtarlama ile kendi içinde üreten,daha ise sonra bunu kendi içindeki dönüşümle normal tam 50 hz. frekansa ve 220 vac'ye getiren,böylece daha yüksek verimle çalışan günümüz inverter sistemleri de vardır.Bunların 220 volt 50 hz.'de ürettiği elektrik gücünün % olarak elektriksel verimliliği normal saç trafolu inverter veya saç trafolu tüm ups inverterlerinin ürettiğinden oldukça da yüksektir.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
ya bu inverter olayında pirimer yani 12 volt devresinde 2 x 12 volt değilde tek 12 volt sargılı inverter şeması sormuştum. Aşağıdaki yazınızdan yaptığım alıntıda bunu görüyorum. Yanlış anlamadıysam.

Bilginiz dahilinde bu tür bir devre şeması var mı? Paylaşırsanız sevinirim.

Ama tek primer trafo primerinden önce sağlanan 50 hz.deki ac düşük gerilimi,4 adet yarıiletken (mosfetler gibi) ardışık bir sıra ile anahtarlanarak ac böylece bu mosfet köprüsünden kolayca elde edlir ve tek sarımdan da 220 volt ac 50 hz,bu inverterden böylece elde edilmiş olur.Örneğin tunçmatik 650 VA'lık ups'imin asıl çalışması da böyleydi,en son arızasında tam incelediğimde.
 
h bridge sürülürse trafo tek sargıyla olur. konunun tamamını okumadım.
 
İyi günler kontrolkalemi.com kullanıcıları. Ben Elektrik Elektronik 2. sınıf öğrencisiyim. 24 v dc kaynağı 220 v ac ye çevirmek istiyorum. Konu hakkında bir çok araştırma yaptım ama yine de tam bir sonuca ulaşamadım. Hem amper düşmesin hemde güç kaybı olmamasını istiyorum. Yardım edebilirseniz çok sevinirim.


Mesela bunu yaptım trafo oranını kaça kaç olarak ayarlamalıyım. Çünkü bu şekilde 24 v dc verince 1.65 v ac alıyorum.

b5Jmdm.png
bu devre sanki çalışmalı mantık olarak. üstteki transistor iletimde iken kapasitör trafo üzerinden şarz olur. üstteki kesimde alttaki transistör iletimde ikende alttaki üzerinden deşarj olur. boylece trafoda ac oluşur gibi me geliyor.
LLC resonant sanırım
 
Böyle bir devrede kapasitörün şarj akımı anlık ve hızlı bir şekilde şarj olacaktır. Şarj akımı kapasitörün dolum akımı trafoyu sürmeye yetecekmi bilmiyorum.

Misal örnekliyorum. 220 voltta 1 amper çekeceğiz. 220 watt güç çekeceğiz. kayıp olmadığını düşünürsek pirimerden de 220 watt geçmesi lazım. 220 / 12 = 19 amper

Bu büyüklükteki kapasitör şarj ve deşarj edilerek DC hattan 19 amper çekilebilir mi? 2700 mf kapasitör fikrimce yeterli gelmez veya 12 volt dc hattan 19 amper çekebilmek için çok yüksek kapasiteli kapasitör gerekebilir. Bir ikinci durum bir transistör iletimden çıktığı anda ikinci transistör iletime geçecek. Bu arada iki transistörün iletimde olma şansı var mı? bu noktada bir ölü bölge olması gerekebilir mi?

Bu benzeri başka bir uygulamada yine bu forumda hangi konu hatırlamıyorum ama smps konularının birindeydi sanırım böyle bir bağlantıda transistörler kısa devreye düşüyordu.

Devrenin proje dosyasına 24 volt devresine bir ampermetre bağlamak faydalı olacak ayrıca trafonun ayarları önemli acaba doğrumu ayarlandı emin olmak lazım.
 
ya bu inverter olayında pirimer yani 12 volt devresinde 2 x 12 volt değilde tek 12 volt sargılı inverter şeması sormuştum. Aşağıdaki yazınızdan yaptığım alıntıda bunu görüyorum. Yanlış anlamadıysam.

Bilginiz dahilinde bu tür bir devre şeması var mı? Paylaşırsanız sevinirim.
Sanırım 6-12v floro balastları en iyi örnek, standart 6-9-12/220 trafo kullanabiliriz
4-w-fluorescent-lamp-circuit.jpg
 
Bu devrenin çıkışı tek yönlü olacaktır. sinüs olmaz ama kare dalga bile çıkış vermez. Yarım dalga bir çıkış verecektir.

H köprüsü ile ancak tek pirimere sahip bir trafo sürülebilir çıkış karedalga sinyal formu alınabilir düşüncesindeyim.
 
Merhaba.Bakın,sadece yüksek frekansta,alçak ac'den veya şebeke ac'sinden yüksek ac gerilimler elde edilmek (Trafo çıkışında değişik dc uygulamalarını besleme amaçlı veya flüoresan örneğindeki gibi direk ac olarak verilerek) istendiğinde tek güç transistörü (MJE 2955,2N3055 gibi) veya mosfetlerle smps (ferrit nüveli trafo) anahtarlanıp (Sn. by lent'in verdiği devre gibi) elde edilir.Örneğin çok eskiden kesintiler için satılan 20 ve 40 watt.lık elektronik balastlar (20 ve 40 watt,60 ve 120 cm.lık flüoresanlar için) tek güç tranistörlü ve ferrit nüveli idi.bunlardan satın almıştım.

50 hz.220 volt yani şebeke voltajı ve şebeke frekansı eldesi içinse çoğunlukla 2 transistör (50-60 hz için yapılan silisli saç nüveli trafodaki 2 simetrik sarım için) veya H köprüsü (4 mosfet veya transistörle,tek sarım için,yine silisli saç nüveli,50-60 hz. frekansla çalışanı) uygulanıyor.Saygılarımla.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,740
Kullanıcılar
449,968
Son üye
ibrahimkalebayir38@gmail.

Yeni konular

Geri
Üst