24 V. 1000 W. ALTERNATÖR ÇALIŞMASI.

ŞEF

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
1,967
Puanları
806
Yaş
64
4 aydan beri üzerinde çalıştığım 24 v. 1000 w. gücündeki alternatörün test çalışması aşağıdaki linkte.

Genel alternatörler bildiğimiz asenkron motor sisteminde olup, büyük güçte olanlar elektromanyetik rotorlu yani rotorunda sargılar olup, dışardan elektrik verilerek manyetizma sağlanır. Küçük çaplı olanlar ve genelde rüzgar türbinlerinde kullanılan alternatörlerin de statoru asenkron motor gibi olup, rotorunda sabit mıknatıs vardır.

Hepimizin bildiği üzere statora sarılan bobinlerin bir kısmı nüve içinde kalırken, bir o kadar bobin de nüve dışında kalarak direnci boşu boşuna artırmaktadır. Biz bu nüve dışında kalan bobinlere çöp bobin diyoruz. Ayrıca nüve içine koyacağımız bobin sayısı bellidir. Oyuk boşluğu ne kadar tel alıyorsa o kadardır.

Benim yaptığım alternatörde bildiğimiz şekilde stator yok. Tamamen başka bir tarzda nüve yaptım. İstenilen sayıda bobin sarılabiliyor. Ayrıca yukarda bahsettiğim çöp bobin de hiç yok. Bobinlerin tamamı manyetizma altında olduğundan, kullanılan bobin teli de daha az olmaktadır. Dolayısıyla daha az bobin teli daha az direnç oluştuğu için daha fazla verim almaktayım.

Bir artısı da, bilinen alternatörlerde rotorda bulunan sabit mıknatıs stator oyuklarından geçişlerde step yapar ve dönüşü zorlar. Benim sistemde hiç zorlanma yok.

Sistemde 1,50 mm. bobin telinden 96 mt. kullandım. Toplam bobin ağırlığı 1,7 kg.

alternatör test.flv - YouTube
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İşyerinden youtube yasaklı olduğu için videoyu izleyemedim, acaba kaç devirde max güç elde edebiliyorsunuz?
 
Sayın kadircell.
Alternatörü torna tezgahında test ettiğim için en son 550 devirde deneyebildim. 550 devirden sonrası hatırladığım kadarıyla 800 devirlerdeydi. O kadar yüksek devirde çalıştırıp, akülere zarar vermekten çekindim.

550 devirde 24 v. gerilimle 20 a. de şarj yaptı. Yalnız olağan dışı bir şey oldu, 20 amperde şarj yaparken şarj voltajı 40 v. gösteriyordu. Bu işi iyi bilen bir elektronikçi ağabeyime sorduğumda " jel akülerin şarj esnasında 40 volta çıkabileceğini" söyledi.

O da demektir ki şayet sulu akü kullansaydım 35 amperle şarj ediyor olacaktım.
 
Merhaba Sayin SEF,

Birkonuda teknik bilginizden dolayi sizden yardim istemekteyim.
24 bobinli 288VDC 20A uretecek bir dikey eksenli VAWT yapiyorum.
bobin basina 12V 20A tel sarmam razim ama hangi teli nekadar metre sarmam gerektigini birturlu
cozemedim.
bana yardimci olurmusunuz?
Jenerator cikisina DC trafo koyup voltaji 24V Amperide 240A e ayarliyip 24V 1200A aku blogunu sarj etmek istiyorum...
Saygilarimla..
 
mükemmel çalışma, tebrikler. ben de benzer bir çalışma için hazırlıklara başladım.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,720
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst