220 v ac den PIC sinyal girmek.

Katılım
4 Nis 2008
Mesajlar
419
Puanları
1
herkeze selamlar.
220 v ac PIC sinyal vermenin röleden daha pratik bir yolu varmı?
220 v ac ile röleyi çektirecem, röle kontagındanda 5 v dc ile PIC sinyal götürecem. ancak 11 adet fan motoru var ve termik arıza ikazlarınıda düşünürsek 22 -25 tane röle kullanmam gerekiyor. malum röleler kartda çok yer tutuyor.
bildiginiz, kullandıgınız daha pratik yöntem veya bu iş için entegre felan varmı?
şimdiden sonsuz teşekkürler.
 
optokuplor lerin 220 v ac girişli ve karşılığında 5 v kontrol eden modeli varmı? parça kodunu verirseniz memnun olurum. ben pic çıkışlarından transistörlü veya triyaklı optokupler ler ile 12 v dc, 24 v dc veya 220 v ac kontrol ettim. giriş için araştırdım bulamadım.
 
moc3031,moc.....entegrelerini kullanabilirsin.bunların içide fototriyaklar var.bu entegreyi picin çıkışına transitör bağlayarak salıklı bir şekilde kullanabilrsin.entegrenin çıkışınıda fet yada triyağa bağlayabilirsin.
 
arkadaşlar ilgilenen herkeze teşekkürler.
devremi röleler ile yaptım. aslında röle kullanmadan, motor kontaktörlerinin, boştaki herhangi bir N.O kontagı ve arıza için termik 97 - 98 kontaklarını kullanarakda pic sinyal taşınabilirdi. onlarca 380vgüç kablosu ve 220v kumanda kablosunun dolaştığı panoda pic sinyal taşıyan 5v kabloları dolaştırmak mantıklı gelmedi.
 
moc kullanıp 1adet bt131 ile işi halldebilirsin hem gürültü olmaz hemde gözün arkada kalmaz.kolay gelsin.
 
biraz daha açarmısınız.
günlerdir araştırdım. çıkışlar için, transistörden optikkuplöre bir çok yöntem var.
optik kuplöre uygun direnç ile 5v,12v, 24v ile karşılıgında 220 v ac yi bile kontrol ediyorsunuz.
moc larıda biliyorum. 220 v fazı pic portu ile kontrol ettim, hatta kontaktör dahi çektirdim.

girişler için röleler haricinde tatmin edici bir yol bulamadım. optik kuplörlerin 220 faz girilipte, karşılıgında 5 v kontrol edecek bir modeli yok veya ben bulamadım.
 
opto couplerin giris diyodunu 10 ma gecirecek sekilde mesela 27k (2W) direncle 220e bagla, ters akimda led yanmasin diye ters bir 1N4001 gibi birde diyot bagla.

optocouplerin transistor tarafina kolektoru 1K direncle 5volta bagla, emitoru 5voltun topragina bagla. pic'in giris portlarindan birinide kolektore baglarsan 50 hz bir kare dalga sinyal alirsin.

yok 50 hz sinyal beni kesmez dersen sinyali PICe baglamadan once bir 555 timer entegresinden gecirip 220 varken 1 kesilince bir zaman sonra 0 veren bir devre yapabilirsin. YYani 50hzde surekli tetikleyen bir devre ile 220 varken 1 yokken sifir alirsin yada optocouplerli devrenin kolektor bacagina buyukce bir kapacitor bagla. 50 hzde bir bu kapasitor desarj edilir (optokaplirin transistoru tarafindan) 220 volt kesilince optonun diyodundan akim gecmez dolayisi ile transistor calismaz, kapasitor sarj eder , sizde pic portundan bilgiyi alirsiniz
 
Son düzenleme:
@berkantozturk, sanırım pic ile 220 var ya da yok, algılamak istiyorsun. Arkadaşlar opto önermişler ama opto'nun bağlı olduğu portu okuma anın faz sıfır geçişine rastlarsa, pic portu voltajı algılayamaz diye düşünüyorum, dolayısıyla hatalı bir sonuç elde edersin, çok küçük bir olasılık gibi görünse de, sonuçta mümkün.
Bu riskten kurtulmak için ya opto çıkışında alçak geçiren filtre kullanmalısın ya da port kontrolü komutunu faz açısının 0 geçişine denk gelemeyeceği aralığı hesaplayıp, bu aralıkla en az iki kez tekrarlayacaksın.
Selamlar
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,876
Kullanıcılar
449,997
Son üye
Ali5534

Yeni konular

Geri
Üst