2 servo ayni palsle sÜrÜlÜr mÜ?

Katılım
10 Ara 2006
Mesajlar
121
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar birebir senkronize çalışacak sistemim için 2 adet servo motor ve sürücüsü kullanıyorum. bunları aynı pals kaynağından çalıştırsam birebir aynı dönerler mi? burada motorlar örneğin 2500 devirde 100 tur dönecek ama arada 1 tur bile fark olmamalı, hatta hiç olmamalı. sizce bu mümkün mü?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Kapalı çevrim olursa olur.
Ne ile kontrol etmeyi düşünüyorsunuz veya ne iş yapmayı planlıyorsunuz.Daha açık belirtirseniz.
Yardım edebilirim.

Kolaygelsin
 
Plc ile kontrol edeceğim. Her iki servo sürücünün PULS girişlerini seri bağlayacağım. Bu girişler zaten optokuplör ile izole. Seri bağlayıp uygun direnci koyarsam sorunsuz çalışacağını düşünüyorum. Yinede sorun çıkarsa basit bir buffer devresi ile sinyali ikiye bölüp ayrı ayrı verebilirim. Servoları pozisyon kontrol modunda çalıştıracağım. Benim merak ettiğim aynı palsi verdiğim her 2 servo motorun tamamiyle senkronize çalışıp çalışamayacağı. Ben bunu bir çeşit sarım makinesine uyarlamayı planlıyorum.
Teşekkürler.
 
Kullanılan servo sürücü ve motor ne kadar mükemmel olursa olsun fark olur. Fark istenmiyorsa, mekanik olarak düzenekleri birbirlerine bağlamak gerekir.

Sarım makineleri ne derece hassasiyet istiyor bilmiyorum. Belki oluşacak farklar, sarım makinesi için sorun yaratmayabilir.
 
syn mustafa
Daha önce yaptığımız uygulamalardan örnek verecek olursak. evet iki servo aynı puls ile sürülür .Bir çok uygulamada kullandık (gıda sektörü) .özellikle karşılıklı iki desenin iç içe oturtulması gerektiğinde bu uygulamayı yapıyoruz. yalnız syn emrah ın dediği gibi bazı uygulamalarda sıkıntı çıkarttığı oldu . Bunun servolardan mı yoksa olası bir parazit sorunumu veya kullanılan reduktör vs mekanik sorunlardan mı oldugunu henuz anlayabilmiş değiliz.Yalnız bu bahsettiğimiz bozulmalar hep simetrik olduğu için her ... ( gözlenilen bozulma süresi ve yönü ) dakikada bir ekstra puls göndererek çözüyoruz.
Saygılarımla...
 
Selamlar,

Sürücülerinizdeki özelliklerde senkron çalışma özelliği ile tek bir sürücüye pals yada pozisyon bilgisini verip diğer sürücünün ona senkron çalışması yapılmaktadır. 1ncü sürücü master kabul ederseniz slave köle gibi ana sürücünün posizyonlamasını isterseniz birebir isterseniz arada bir orantı ile isterseniz dönüş yönlerini ters olacak şekilde yapabilirsiniz. Hassasiyette servo sisteminizin normal çalışmadaki hassasiyetinde olacaktır. :)) Schneider ürünlerinden Lexium05 i araştırın. Kolay gelsin.
 
yorumlar için teşekkürler. anladığım kadarıyla belirli bir fark olacak gibi görünüyor. burada yapılmak istenen karşılıklı milleri birbirine bakan 2 servo motorun uçlarına bir ip bağlandığını düşünün ve servolar aynı hızda çalışacak. ve işlem bitene kadar bu bağlanan ip bükülmeden çalışmalı. bu ipin üzerine tek sıra başka bir ip sarılacak ve işlem tamamlanacak. (misineden ince) . yani ipi bir mile değil başka bir ipe sarıyoruz. bu mil yerine kullandığımız ipin burkulmaması için motorlar aynı dönmek zorunda.
 
Bükülmemesi gereken ipi bağlayacağın noktalar, mekanik olarak birbirlerine bagli olsun ve bu mekanizma tek servo'dan hareket alsın, o zaman sorun cikmaz.

İpin baglanacaği noktalar, hareketlerini bir kasnak ile bir milden alabilir ve bu mili de servo motor dondurur.
 
emrah_ ' Alıntı:
Bükülmemesi gereken ipi bağlayacağın noktalar, mekanik olarak birbirlerine bagli olsun ve bu mekanizma tek servo'dan hareket alsın, o zaman sorun cikmaz.

İpin baglanacaği noktalar, hareketlerini bir kasnak ile bir milden alabilir ve bu mili de servo motor dondurur.
burada zaten 2 servo kullanılmak istenmesinin nedeni mekanik işçilikten kurtulmak. yoksa dediğiniz gibi elektrik işi çok basit olurdu. hatta normal motor kullannırdım o zaman.
 
Redüktör kullanacak iseniz planet dişli olanlardan tercih edin.Bu bile sıkıntı çıkarabilir eğer redüktörsüz bir uygulama yapıyorsanız ki motor millerinden bahsettiğinizden öyle anlıyorum .Benim fikrim uygulamanızda bir problem çıkmayacağıdır.

Başarılar
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,740
Kullanıcılar
449,968
Son üye
ibrahimkalebayir38@gmail.

Yeni konular

Geri
Üst