190Volt 240Hz motoru şebekeye baglamak

Menese

Üye
Katılım
12 Kas 2018
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Merhabalar arkadaşlar,
Elimde çamaşır kurutma makinesinden söktüğüm etiketinde 190 v 240 Hz yazan bir motor var.
Bunu direk şebekeye bağlayıp atölyede sabit hassas matkap ucu olarak kullanmak istiyorum .
Normalde kablonun makineye ilk girişinde ekte resimde görebileceğiniz kondansatör gibi birşey var , aynı şekilde bunu kullansam ve sonrasında direk motora bağlasam bu motor çalışır mi ? 3600 devir yazıyor direk bu devirde mı çalışır ?
Ek olarak en önemlisi motordan 3 kablo çıkıyor + toprak var ,bunların hangisini şebekeden gelen hangi kabloya bağlanacağım ?
ek olarak bu motor nasıl bir motordur fikri olan var mı ? Yani titreşimi az mıdır hassas işlerde kullanılabilir mi ?
Ek olarak Litvanyada yaşıyorum , buranın şebekesinde kullanacağım bilginize.
simdiden yardımcı olan herkese teşekkürler.
IMG-20181111-WA0015.jpeg
IMG-20181111-WA0015.jpeg
IMG-20181111-WA0020.jpeg
IMG-20181111-WA0017.jpeg
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Şimdi motor yüksek ihtimalle asenkron motor sen buna hız kontrol cihazı yani motor driver takman gerekir eğer üstünde yazan etiket değeri Litvanya şebekesine uygunsa direk çalıştırabilirsin.Uçları ölçmen lazım bir tanesi topraklamadır, toprağa bağlarsın geri kalanı sürücüye girersin hem devir kontrol etmiş olursun gelde motorun ihtiyacı olan frekans değerini girersin.Sürücü ayarlarıyla oynayarak motoru uyarlı hale getirebilirsin
 
ben de bir ekleme yapayım. o kondansatör gibi dediğin şey filtre devresidir. elektriksel parazitleri filtre eder. olmasa da olur ama olursa iyi olur.
 
Teşekkürler , atölyede genelde kullandigimiz motorların uzerinde 230 v yazıyor sanırım . Türkiye'den getirdiğim notebook vs normal çalışıyor. Bu halde uygun mudur ?driver olmaksızın çalışırsa ne zararı olur ?
 
Driver hız kontrol yaptırmaya yarar direk 3x380 verirsen maximum devirde döner
 
240 Hz ile çalıştığını Türkiye’deki motorlar Türkiye şebekesine göre 50 hz frekansa göre ayarlanmıştır.Asenkron motorun devrini arttırırken frekansı yükseltiriz devir artar ama bu seferde moment düşer yani motorun devri artar ama gücü düşer.O 240 hz onun çalışma frekansı örneğin 240hz 1500 RPM ise o devirde döner frekans arttıkça devirde artar.Dc motorlarda durum farklıdır.Onlar doğru akımı kontrol ederek hız kontrol yaparlar
 
yani motoru kontol edecek hız kontrol cihazının çıkışının maksimum 240hz mi olması gerekiyor. bu değer piyasa standartı bu durumda sanırım
 
Driver hız kontrol yaptırmaya yarar direk 3x380 verirsen maximum devirde döner

Etiketinde 190 volt yazan bir motora nasıl 3 x 380 volt veriyoruz?

Şebeke frekansı 240 hz olsaydı hadi tam devirde dönerdi ama bu ülkede 220 volt 50 hz kullanılıyor biliyorum. 240 hz lik bir motora 50 hz verince tam devirde dönmez malesef.

Şahsi fikrim siz bunu direkt şebeke ile besleyemezsiniz. Şebeke voltajınız yüksek kalıyor. Voltajı bir şekilde trafo ile düşürürseniz bile şebeke frekansınız 50 hz olduğu için tam devirde dönmeyecek. hatta baya baya düşük devirde dönecek.

Bu motor en güzeli uygun bir sürücü ile sürmekte fayda var. Bu hali ile şebekede çalışmak ile gerilimi bir şekilde ayarlasanız tork alabilirmisiniz emin değilim.
 
Asenkron motorlar için yazdım o durumu
Etiketin de 190 V yazıyor ise 190 v A yazıyor demek ki monofaze...monofaze motorda da kontrol cihazıyla çalışır.Hız kontrol yaptıtirmayacağım diyorsan Örneğin şebeke 240 V AC ise koyarsın bir trafo. 190 V Ac’ye çevirir döndürürsün ben soruyu soran arkadaşı bilgilendirme maksatlı yazdım anlaşılmayan birşey varsa telefon numaranızı yazın açıklayayım yazmak zor oluyor

yani motoru kontol edecek hız kontrol cihazının çıkışının maksimum 240hz mi olması gerekiyor. bu değer piyasa standartı bu durumda sanırım

Yok hocam öyle değil motora göre sürücüye göre şebekeye göre herşey önemli herşey ayarlanır.Standart diye birşey yok
 

Forum istatistikleri

Konular
127,960
Mesajlar
913,920
Kullanıcılar
449,607
Son üye
sinan343834

Yeni konular

Geri
Üst