1 motor 1 piston çalıştırma devresi

1938Destan

Üye
Merhaba arkadaşlar hali hazırda kullandığımız bir sıcak eksim makinasının panosunu karıştırdım ve projesi olmadığından toparlamakta zorlanıyorum. Öncelikle sıcak kesim makinasından bahsedeyim;
1 adet 3 fazlı asenkron motor
1 adet sıcak kesim çene pistonu
1 adet valf
Dış malzemesi bunlar,
Pano içi malzemelerim şu şekilde;
1 adet 220v 0,37 kW sürücü
1 adet 24vdc güç kaynağı
Besleme sigortaları
2 adet entes zaman rölesi
2 adet 24 v dc röle
1 adet rezistans kontaktörü
Pano kapağında ise ;
1 adet dijital ısı göstergesi ( enda )
1 adet ısı göstergesi enerjisini açma kapama anahtarı
1 adet dijital zaman rölesi ( timmer) bununla örneğin 20 saniye motoru çalıştırıp sonra kesme işlemi uygulayıp tekrar çalıştırma işlemini yapıyoruz.
Çalışma prensibi şu şekilde:
Makinadan gelen +24 Dc sinyal ucuyla dijital zaman rölesini ( 20 saniye saydırırken aynı anda 20 saniye sürücü start alıp 20 saniye dolunca durup piston devreye girip ileri verilen malı kesecek tekrar sürücü ve dijital zaman rölesine girdiğimiz zaman kadar çalışıp tekrar kesim işlemi yapacak.
Bu konuda bana projesini çizecek arkadaşın yardımına ihtiyacım var. Elimizde şu şekilde çalışan bir panomuz vardı biri vurmuş ve kabloları koparmış toplayamıyorum çünkü projesi yok. Yardımcı olursanız sevinirim 🙏

Ekli dosyalar

• IMG_2107.webp
    IMG_2107.webp
    72.5 KB · Görüntüleme: 28
  • IMG_2108.webp
    IMG_2108.webp
    78.6 KB · Görüntüleme: 27
  • IMG_2109.webp
    IMG_2109.webp
    70.8 KB · Görüntüleme: 27
  • IMG_2110.webp
    IMG_2110.webp
    107.2 KB · Görüntüleme: 28
  • IMG_2111.webp
    IMG_2111.webp
    128.1 KB · Görüntüleme: 28
  • IMG_2070.webp
    IMG_2070.webp
    44.6 KB · Görüntüleme: 28
Makinanın başında olup prosesi, ekipmanları ve çalışma-kontrol koşullarını görmeden iş güvenliği kurallarını da sağlayabilecek şekilde bir kontrol devresi kurmak bence imkansız. Hatta başında olan için bile zor. Makineyi çalıştırmanın yanında öngörülemeyen durumlar için de çözümler düşünülmesi gerekiyor proses işleyişinde.

Son düzenleme:
güzel insan, buradan tarif edilecek, anlatılacak bir durum değil. yerinde yapılacak profesyonel bir iş. şahsen bilen ben olsam, buradan anlatmam. tüm kablolar tek tek kontrol edilecek, girişler, çıkışlar vs vs vs.

Genellekle sık karşılaşılan bir durumdur
İş yeri sahibi, bir firma veya kişiden bir makine alır.
Onun projesini istemez.

İlk başta her şey düzgün gider, ta ki makine bozulana kadar.
Tabi bu arada makineyi yapanla alan arasında daha önce mali sürtüşmeler olmuştur.
.
Asıl önemli olan, makinede bir problem olunca sorunlar başlar

Makineyi yapan, servis için "öreke" talep eder.

Makineyi kullanan, tanıdığı ustadan çözüm ister, çünkü o usta daha önce onun birçok işini yapmıştır.

Yardımsever usta, makineyi yapanın nasıl "yoğut yediğini" bilemez, çaresiz kalır

Ancak bu sefer, "süper zeka" bile o mucizeyi yaratamaz.

Onun projesini istemez.

Tabi bu arada makineyi yapanla alan arasında daha önce mali sürtüşmeler olmuştur.
.

Makineyi kullanan, tanıdığı ustadan çözüm ister, çünkü o usta daha önce onun birçok işini yapmıştır.

Yardımsever usta, makineyi yapanın nasıl "yoğut yediğini" bilemez, çaresiz kalır

değerli ustam, servis hizmeti almamak gibi (daha doğrusu ücreti ödememek gibi) bir rahatsızlığımız var. örnekleme yaparken hep fransızlarla çalıştığım dönemi anlatıyorum bana kızanlar çok oluyor. bizim elektrik sistemine (enerji, jeneratör, motorların çalışması, rezitansların ve soğutma sistemi için) izmirden bir mühendis bakıyordu. işletme 9 ay çalışır 3 ay da tatil yapardı. bu 9 ay boyunca bu adama servis ücreti öderdik. extra arıza durumunda servis yazardı. her ay gelir tüm sistemi kontrol eder giderdi. adama bir kere ihtiyaç duyduk gece saat bir ve sistem çöktü elektrik yok. ben işletmeye indim durumu hep beraber stabilize ettik. adama saat iki gibi telefon açtık, en erken 5 saat sonra gelebileceğini söyledi. ben durumu anlattım, bana telefonda tarif etti, ben de gerekli işlemleri ve tamiri yaptım sistem çalıştı. karşılık mı? o yıl bana bizim Türk ortaklardan habersiz bir yıllık maaş bonusu verdiler.
burada teknik servis ile aynı dili konuşmak ve anlaşmak çok önemli. bu arada fransız mühendis ve teknisyen arkadaşlar (benim yetkililerim) bana çıraklık yaptılar. şunu sök bunu tak, onu kes filan. ama hakkımı yemediler. durumu fransız şirkete olduğu gibi anlattılar.
bizim Türk işletmede olsaydı, garanti veriyorum tüm işleri ben yaptım derdi.

Onun projesini istemez.

.

Yapılsa çalıştırılsa bile bu tür revizyonlu makinelerde meydana gelebilecek iş kazalarında kimin hesabına fatura keserler ? Ön görebilmek mümkün değil. Ben ortada emniyet rölesi de göremiyorum.

Yapılsa çalıştırılsa bile bu tür revizyonlu makinelerde meydana gelebilecek iş kazalarında kimin hesabına fatura keserler ? Ön görebilmek mümkün değil. Ben ortada emniyet rölesi de göremiyorum.
sistem çalışsın ilave edilir, tabii ki mal sahibi emniyet rölesi satın alırsa. böyle durumlarda bir büyüğümüz madencilerimiz için mukadderat demişti yanlış hatırlamıyorsam.

Son düzenleme:
sistem çalışın ilave edilir, tabii ki mal sahibi emniyet rölesi satın alırsa. böyle durumlarda bir büyüğümüz madencilerimiz için mukadderat demişti yanlış hatırlamıyorsam.
Esinlenilip örnek alınacak bir muadil ortada yoksa sadece hayal gücü ile kervan yolda düzülür diyerek bu işlere başlamak fazlaca bir cesaret olur bence.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri