Şerit Led ile spot modifiyesi

Merhaba, evde 24-42v 300mA ile çalışan led spotlar arızalandı. Ben de 12v şerit ledlerin gruplarını kesip üçünü seri bağladım böylece 36v ile çalışan led grubu kurdum ve bu gruptan ikisini paralel bağladım spot lambanın led sürücüsünden enerji verdim. Lambalar yaklaşık yarım saniye aralıkla sürekli yanıp sönüyor. Acaba nerde hata yaptım, bilenlerin değerli yorumlarını rica ediyorum. İki adet 12v led grubunu seri bağlayıp 24v ile çalışan grupta da aynı sonucu veriyor.

Elinizde bulunan led sürücüler, 300mA akım akana kadar gerilimi yükseltir.
Ama şerit ledler sabit 12V kullanır.
Sürücüleri iptal edip, led adaptörü kullanmalısınız.
cevap için teşekkür ederim. Anlamadığım Ledler neden yanıp sönüyor, led sürücü istenen değeri karşılayamadığı için kendini kapatıyor ve tekrar deniyor mu? acaba 10-12 tane power Led'i seri bağlasam sorun çözülür mü, Led açıklamasında bir led 3v 300mA yazıyor.

güzel insan, size amper araştırması yaparken dalga geçmiyordum. yukarıda ustalarım da belirtmişler zaten. sizin elinizdeki led driver 300 mA akım gücü verir. bakın burada voltajla işimiz yok. (voltaj dengesini yapmışsınız) sizin şerit lediniz kaç amper çekiyor? uzunluk bilgisi olmadığı için hesap yapamıyoruz, bu durumda siz hesaplayacaksınız.
varsayalım 600-700 mA çeksin, hadi 500 olsun 300 mA lik bir besleme yeterli gelir mi? ve bilmeniz gereken bir bilgi daha o 300 mA en üst sınır besleme gücüdür. driver kondanstörlerin dolum gücü anlık olarak ilk kalkışı desteklese de besleme durumunda yetersiz kaldığı için yan sön, pır pır ediyor.
özür dilerim pover led demişsiniz. tane başına 300 mA olarak hesap edersek sadece 1 led için geçerli güç.
10 tane led koyarsanız 300x10=3000= 3 amper eder.

güzel insan, size amper araştırması yaparken dalga geçmiyordum. yukarıda ustalarım da belirtmişler zaten. sizin elinizdeki led driver 300 mA akım gücü verir. bakın burada voltajla işimiz yok. (voltaj dengesini yapmışsınız) sizin şerit lediniz kaç amper çekiyor? uzunluk bilgisi olmadığı için hesap yapamıyoruz, bu durumda siz hesaplayacaksınız.
varsayalım 600-700 mA çeksin, hadi 500 olsun 300 mA lik bir besleme yeterli gelir mi? ve bilmeniz gereken bir bilgi daha o 300 mA en üst sınır besleme gücüdür. driver kondanstörlerin dolum gücü anlık olarak ilk kalkışı desteklese de besleme durumunda yetersiz kaldığı için yan sön, pır pır ediyor.
özür dilerim pover led demişsiniz. tane başına 300 mA olarak hesap edersek sadece 1 led için geçerli güç.
10 tane led koyarsanız 300x10=3000= 3 amper eder.
öncelikle ilginiz için teşekkür ederim, Pır pır eden ledler şerit ledlerden elde etmiştim, 5cm aralıkla kesip seri bağladığım ledlerdi. İnternetten baktım 1m şerit led yaklaşık (tek çipli) yaklaşık 400mA çekiyormuş o zaman 5cm lik bir grubu 20mA çeker, benim yaptığım sistemde 3 grup seri bağlı yani 36v 20mA ihtiyaç ve iki tane böyle grubu paralel bağladım yani sonuçta 36v ve 40mA ihtiyacım var. Yazdıklarınızdan anladığım led sürücüsü ihtiyacım olan 40mA i 300mA seviyesine çekmeye çalışıyor çünkü sabit akım vermek istiyor ve sorun burada başlıyor.
Acaba 10 tane 3v 300mA power ledi seri bağlasam, benim hesaba göre 30v ve 300mA ihtiyacım var ve elimdeki led sürücü bu iş için yeterli gelir, eğer bu hesabım doğru ise elimde power led yok alıp deneyeceğim.

öncelikle ilginiz için teşekkür ederim, Pır pır eden ledler şerit ledlerden elde etmiştim, 5cm aralıkla kesip seri bağladığım ledlerdi. İnternetten baktım 1m şerit led yaklaşık (tek çipli) yaklaşık 400mA çekiyormuş o zaman 5cm lik bir grubu 20mA çeker, benim yaptığım sistemde 3 grup seri bağlı yani 36v 20mA ihtiyaç ve iki tane böyle grubu paralel bağladım yani sonuçta 36v ve 40mA ihtiyacım var. Yazdıklarınızdan anladığım led sürücüsü ihtiyacım olan 40mA i 300mA seviyesine çekmeye çalışıyor çünkü sabit akım vermek istiyor ve sorun burada başlıyor.
Acaba 10 tane 3v 300mA power ledi seri bağlasam, benim hesaba göre 30v ve 300mA ihtiyacım var ve elimdeki led sürücü bu iş için yeterli gelir, eğer bu hesabım doğru ise elimde power led yok alıp deneyeceğim.
güzel insan, siz bu led driverlere takmış durumdasınız, deneyin başka bir şey demeyeceğim. bazı bilmeniz gerekenler de var. ben anlatayım, atayım tutayım, sen seç beğen al.
çinli amcalar bu naneleri yaparlarken, en ucuz ve elinde kalan en son seri malı kullanırlar. üzerlerinde yazan datasheet dediğimiz bilgiler, hiç bir zaman 100 % kesin doğrulukta değildirler, genelde de abartılı rakamlardır.
bir de ledlerin bir zaafı vardır, çoğu zaman gözardı edilirler. led çip hem AC hem de DC voltajda çalışır. bu küçük ayrıntı bazen böyle sorunlara yol açabiliyor. şimdi AC de çalışıyor diye sallıyorsun diyeceksin. milyon tane videolarda örnekler var. hani dc motorlarla filan elektrik üretiyorlar ucuna led bar, şerit led filan veya modül takıp yakıyorlar ya. minicik bir araştırma yap dc motordan üretilen elektrik AC dir.
driverlerde ise dc voltajı sınırlamak daha kolay olduğu için kullanılıyor.
ledin ikinci zaafı amper canavarı olmasıdır. amper tüketmeye karşı orantısız güç uygular (ısı) o yüzden de amper sınırlaması mutlaka gereklidir.
daha bir yığın gerekli gereksiz bilgi var. ledin yapım/imal özelliği, rengi gibi gibi.
ben çan çan konuştum sen kafana basanı al.

Led driver üzerinden gitmemin sebebi elimde 12 tane led spot lamba var hepsinin led sürücüleri sağlam ama içindeki ledleri arızalanmış. Amacım bu spot lambaları içinin ledlerini değiştirerek tekrar kullanmak. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

Forum istatistikleri

Konular
131,473
Kullanıcılar
455,395
Son üye
cekok

Yeni konular

Geri