Katılım
26 Mar 2015
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
44
“Işık Perdesi Nedir?

Işık perdesi, karşılıklı konumlandırılarak göz ile görünmeyen bir alan oluştururlar. Bu alan içerisine herhangi bir cisim girdiğinde bu değişikliği algılarlar. Bu algılama sonucunda ışık perdesinin oluşturduğu sinyal, iş güvenliği açısından hangi komut gerçekleştirilmek isteniyorsa onun için bir kaynak olarak kullanılır.

Işık perdesinin en basit uygulamalarından biri otomatik kapılardır. Tek fark; ışık perdesi yerinde sadece çizgisel bir tarama alanının olmasıdır. Kapı üzerinde bulunan sensör sadece kapının kapanması sırasında aktif konumdadır. Kapının kapanması esnasında herhangi bir kişinin kapıdan geçmesi esnasında sensör bunu algılar ve kapının hareketini otomatik olarak durdurur.

Işık perdesi ya da ışık bariyeri, daha geniş bir alanı taramaktadır. Bu nedenle alana farklı noktalarda yapılacak olan girişlerde de sinyal gönderebilir.

Işık Perdesi Nerede Kullanılır?

Daha önce de söylendiği gibi ışık perdesi, iş güvenliği uygulamalarında makinelerin hareketli parçalarına teması engellemek için kullanılır. Bir robotu düşünecek olursak; robotun çalışma alanına insan girişlerini engellemek için kullanılabilir. Aynı işlem koruma bariyeri kullanılarak da gerçekleştirilebilir. Ama bu gibi durumlarda robotun bulunduğu alana malzeme giriş ve çıkışlarında kapı kullanılmak durumunda olacağı için hareket kabiliyeti açısından zorluk çıkabilir. Işık perdesi bu noktada iş güvenliğinin sağlanması ve fiziksel tecriti ortadan kaldırması açısından daha elverişlidir.

ışık perdesi
Işık perdesi aynı zamanda giyotin kesme makinelerinde büyük oranda kullanılabilir. Operasyon noktası (kesme bıçaklarının olduğu alan) sürekli olarak malzeme konan bir yerdir. Kapak kullanılması durumunda ciddi zaman kayıplarına yol açabilir. Fakat ışık perdesi kullanımı ile hem zamanın verimli kullanılması sağlanmış olur hem de iş güvenli yönünden ödün verilmemiş olur.

Farklı bir uygulama pres makineleridir. Çift el kumanda sistemi kullanımı alışılagelmiş uygulamalardan biridir. Çift el kumanda sistemi oluşturulurken uygun zaman rölesi kullanılmaması durumunda, butonlardan bir tanesinin bant ile yapıştırılması yoluyla çalışanlar tarafından suistimal edilebilmektedir. Bu açıdan bakıldığında ışık perdesi operatör müdahalesine (yanıltmasına) izin vermediği için çok daha güvenli bir önlemdir.

Özetle, ışık perdesi kullanımı makinelerin tehlikeli operasyon bölgelerine istem dışı insan müdahalelerin önlenmesi açısından büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu nedenle uzuv sıkışması ve ezilme gibi iş kazası olaylarının önüne geçilebilmesi için ışık perdesi kullanımı her zaman avantajlı bir seçenek olarak göz önünde bulundurulmalıdır.”

KAYNAK:

http://isgguncesi.com/makine-kaynakli-tehlikelerin-onlenmesinde-isik-perdesinin-onemi/
ışık-perdesi.jpg
 

Ekli dosyalar

  • ışık-bariyeri-620x350.jpg
    ışık-bariyeri-620x350.jpg
    34.4 KB · Görüntüleme: 5
  • ışıkperdesi vonaışın.jpg
    ışıkperdesi vonaışın.jpg
    57.6 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,146
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst